Gyurkity Péter

Nem pereskedne Európában a Samsung

A számára kedvezőtlen döntések elkerülése érdekében a cég az elkövetkező években távol maradna a bírósági perektől, és megkönnyítené a riválisok számára a szabadalmak felhasználását.

Az Európai Unióban csaknem két éve folyik a Samsung elleni kiterjedt vizsgálat, amelyben a szabadalmak licencelésének gyakorlatát bontják részleteire a gyártó háza táján. Mivel az Európai Bizottság belátható időn belül számukra kedvezőtlen ítélettel állhat elő, a cég megelőzné ezt, és több évre kiterjedő fegyvernyugvást javasol a területen. A kezdeményezés értelmében a Samsung ígéretet tenne arra, hogy az elkövetkező 5 évben semmilyen bírósági eljárást nem kezdeményezne a szabadalmak vélt jogtalan felhasználása kapcsán, vagyis jelentős mértékben enyhítené az itt tapasztalható feszültséget. Abba is hajlandóak belemenni, hogy egy ilyen pereskedést megelőzően 12 hónapon keresztül közvetlenül a másik féllel igyekeznek majd megállapodni, és csak ennek kudarcát követően fordulnának az illetékes bírósághoz az ügyben.

A Samsung és az Apple között évek óta folyik a jogi vita egymás szabadalmainak engedély nélküli felhasználása miatt, itt mindkét fél elért már kisebb-nagyobb győzelmet - ez néhány esetben a rivális bizonyos eszközeinek ideiglenes betiltásához vezetett. Európában a Google a gyártóhoz hasonló helyzetben találta magát, amikor a bizottság a cég versenyellenes magatartása miatt indított ellene eljárást, míg a Samsung esetében az illetékesek abban bíznak, hogy a jövőben egyszerűsödik a szabadalmaztatott technológiák és eljárások felhasználása, azok licencelése, ezáltal pedig bővül a vásárlók számára elérhető kínálat.

Ellenkező esetben több milliárd dolláros büntetést szabhatnak ki rájuk, ezt nyilván a mostani javaslat által is szeretnék elkerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!