Szekeres Viktor

Ezek voltak az év legjobb tévésorozatai

Javában dúl a tévézés aranykora, csak Amerikában több, mint 400 sorozatot sugároztak idén, és nincs ember, aki az összes zseniálisat látta volna.

Nézel TV-sorozatokat?
  • Nem nagyon, maximum 1-2-t.
  • Igen, néhányat követek.
  • Persze vagy 10-20-at.
  • Uhh, rohadt sokat, jobb, ha nem számolom össze.
Döbbenetes belegondolni, hogy mekkora a különbség a 20 évvel ezelőtti sorozatkínálat és a mai között. És nem csak a mennyiséget illetően. Míg a 90-es években, pár kiemelkedő sorozat mellett rengeteg kínos és szappanos széria ment a tévében, addig ma jobbnál jobbak váltják egymást, ismert és kevésbé ismert, zseniális darabokat láthatunk - és persze minden eddiginél több szemetet is. És mindez még akkor is igaz, ha a többség csak a hájp irányába tendál, a kocasorozatozók nagy része meg van győződve arról, hogy a The Walking Deadnél nincs jobb dráma, vagy a The Big Bang Theorynél nincs viccesebb komédia. Holott azt tapasztalatból valószínűleg mindenki tudja, hogy a legnézettebb szinte biztos, hogy nem a legjobb. De persze erről nehéz meggyőzni azt, aki pár nézett sorozat mellett váltig állítja az ellenkezőjét - még akkor is, ha kivételek mindig vannak.


És még véletlenül sincs szó arról, hogy csak a senki által nem nézett sorozatok lennének jók. Sőt, épp ellenkezőleg, a legjobbak között ott vannak a nagyon népszerű darabok is, például azt kevesen vitatják, hogy Game of Thrones 5. szezonja ott volt az év legjobb 25-30 sorozatévada között. Azonban mi csak egy tízes listát állítottunk össze négy kútfőből - az egyik a legjobb drámákat, a másik a legjobb komédiákat állítja sorba. (A legrosszabbakról itt írtunk.)

1. Banshee 3. évad (Cinemax - itthon: Cinemax): Megalkuvást nem ismerő ponyva-akciósorozat, ami jól mutatja, hogy nem csak a díjátadós sorozatok között lehet gyöngyszemekre találni.
2. A hátrahagyottak - The Leftovers 2. évad (HBO - itthon: HBO): Az HBO kvázi természetfölötti drámáját, melyben eltűnt az emberiség 2%-a, a nagyon jól sikerült első évadot követően szinte újraindították és magasabb szintre emelték. Az év legjobb sorozatepizódját produkálta többek között.
3. Fargo 2. évad (FX - itthon: AMC): Talán egy lehelettel az első szezon alatt maradt minőségben a fekete humorral operáló bűnügyi antológia új szezonja, de ilyen érdekes történetmesélést, remek karaktereket és színészeket, valamint penge párbeszédet nem sok sorozatban láthattunk idén.
4. Mr. Robot 1. évad (USA): Jövőre talán már első lesz a hackeres, anarchista dráma, de idén pár bejáratott széria még jobb volt nála. A Mr. Robotban döbbenet, hogy mennyire a helyén van minden, a színészi játéktól kezdve a zenén át az operatőri stílusig. Az év legátgondoltabb sorozata.
5. The Man in The High Castle 1. évad (Amazon): Igazi popcorn sorozat minimális mélységgel, de Philip K. Dick világa, melyben a II. világháborút a nácik és a japánok nyerték, lenyűgöző, mint ahogy a két szuperhatalom által birtokolt Amerikában folyó politikai játszmák is.
6. Sense8 1. évad (Netflix): A Wachowski-testvérek megosztó, multikulti-globál sorozata megmutatta, hogy a Mátrix rendezői tudnak, ha akarnak, illetve kapnak elegendő játékidőt, és nem kell egy órát kivágni a filmjükből, mint a Felhőatlasz vagy a Jupiter felemelkedése esetében. Persze lehet, hogy a sikerben inkább J. Michael Straczynski keze van.
7. Deutschland 83 1. évad (Sundance Tv - itthon: RTL Klub): A nyolcvanas évek NSZK-jában játszódó kémsorozat már a nosztalgiafaktorral is megnyeri az embert, de szerencsére a történet is jó.
8. The Jinx 1. évad (HBO - itthon: HBO): Az HBO dokumentumsorozata a Serial podcast mellett új szintre emelte a true crime műfaját, mindenki számára kötelező.
9. Rectify 3. évad (Sundance Tv - itthon: Sundance Channel): Az első rész óta topsorozat, még mindig hihetetlenül érzelemgazdag és olykor dühítő, mégis reményt adó.
10. Marvel's Jessica Jones 1. évad (Netflix): A példa, hogy lehet jó és komoly Marvel-tévésorozatot is készíteni, csak a felnőtteket kell célba venni.



1. Nathan For You 3. évad (Comedy Central): Ha nem lenne, ki kéne találni, hihetetlenül eredeti. Döbbenetesen erős és elgondolkodtató komédia, olykor nem is tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk.
2. Az alelnök - Veep 4. évad (HBO - itthon: HBO): A politikai komédia évek óta zseniális, de idén rátettek még egy lapáttal, ráadásul Hugh Laurie is benézett.
3. Catastrophe 1. évad (Channel 4): Anglia csak úgy hemzseg a remek vígjáték-sorozatoktól, de amit Sharon Horgan letett az asztalra, az tényleg megállás nélkül vicces. Pedig tényleg csak arról szól, hogy egy amerikai férfi teherbe ejt egy ír nőt.
4. Transparent 2. évad (Amazon): Ugyan sokak szerint nem komédia a nemet váltó apáról szóló sorozat, de a lényeg az, hogy nem volt meg a kötelező második évados színvonalcsökkenés. Bár a kisebb szolgáltató miatt sokan még így is le fognak maradni róla.
5-6. BoJack Horseman 2. évad (Netflix): Nem csak kommersz és gyerekeknek szóló idióta rajzolt sorozatokat lehet készíteni, hanem mélyen depresszíveket is. És utóbbiak lehetnek olyanok is, amin az ember megállás nélkül röhög. Ez egy jó példa erre.
5-6. Rick and Morty 2. évad (Adult Swim): Annak idején a Vissza a jövőbe volt az alapja a nagypapa és az unoka kalandjairól szóló ritka ötletes animációnak, ami idén sem lassított le, és simán szintet lépett elborultságban.
7. Review 2. évad (Comedy Central): Az ember azt hinné, hogy a Review csak különféle vicces kritikák egyvelege. A döbbenet akkor jön el, amikor a teljes kép összeáll.
8. Szilícium-völgy - Silicon Valley 2. évad (HBO - itthon: HBO): Így kell vicces sorozatot írni egy rakás kockáról. Amióta a Silicon Valley műsoron van, a The Big Bang Theory írói megállás nélkül zokognak és számot vetnek humorérzékükkel.
9. Documentary Now! 1. évad (IFC): Ritka jó dokumentumfilmes paródiasorozat, mely olykor ugyan mellé trafált, azonban remekül figurázta ki a népszerű stílusokat.
10. Master of None 1. évad (Netflix): Az év egyik leglazább komédiájából kiderül, hogy mire viheti egy indiai származású színész New York Cityben. A kérdés csak az, hogy miért nem készül több hasonló sorozat?


Hogy sorozatozol?
  • Magyar szinkronnal.
  • Magyar felirattal.
  • Angol felirattal vagy felirat nélkül.
A fenti listák, amikről látszik, hogy mennyi csatorna képviselteti magát, természetesen csak pár egyén ízlését tükrözik, mint ahogy minden toplista; nyilvánvalóan ahány ember, annyi top10. S mint a listákból kiderül, Amerikán kívül is van élet. Abba viszont bele sem merünk gondolni, hogy hány órába telne, míg valaki az amerikai sorozatok mellett a világ többi országában adott szériákat is szemre vételezné.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • korbin555 #12
    Magyarországon a nép 90%-a semmilyen idegen nyelvet nem beszél. Nem tudom mi ebben a meglepő számodra. Én inkább a gyalázatos oktatásunkat hibáztatom, mint az egyéneket.
  • Katalizátor #11
    Mr Robot tényleg elég faszántos lett!
    Bár fogalmam sincs miről szólhat majd a 2. évad...
  • Bal0924 #10
    A felsoroltak közül 1 sorozatról sem hallottam.

    Én azért nézek inkább sorozatot angolul magyar felirattal.
    Mert amit a tv lead, kivágnak jeleneteket, mondatokat, szavakat, 1-1 sóhajokat. Hogy beleférjen abba a ***** műsoridőbe.......
  • DRFlame #9
    A felirat olvasása hogy segít abban, hogy a látványra koncentrálj?
  • Mentol #8
    Én tudok angolul - megértem, olvasom.
    DE.
    - Egy filmnél hadd koncentráljak már a látványra vazzeg, és ne kelljen kiokoskodni, hogy mit is mondott?
    - Az, hogy én értem az angolt, nem jelenti azt, hogy a zasszony meg a gyerek is érti...
  • jkedzs #7
    Hogy sorozatozol?
    Magyar felirattal. 50%

    tényleg ennyien nem akarnak megtanulni angolul? D:
  • Cyberdog #6
    A Jupiter felemelkedését, még a jó látvány sem menti meg a középszerűségtől. :)
  • molnibalage83 #5
    A PR a zskat filmek csúcsa. Azzal sem tudnál semmit csinálni, hogy jó legyen. A film alapötlete egy kapitális baromság.
  • molnibalage83 #4
    Pár havonta megnézem, hogy mikor jön már ki a DC, de az istennek sem akarják kiadni... A CA így is jót lett. Amit láttam és hallottam a JA-ról, azt semmi sem menti meg. Miért? Mert első körbe olyan kellene bele, aki színész is. Még az oscar díjas csákó is csak balfaszkodott benne... A JA úgy el lett kúrva, ahogy van.
  • BrockSamson #3
    Nagyon sokat szamit a vagas. Pacific Rim is eppen kozepes lett, mert a studio kivagatott a filmbol egy egesz oranyi tartalmat.