Szekeres Viktor

Decemberben minden pénzünket elmozizzuk

Decemberben érkezik az év két leglátványosabb filmje, 2011 legjobban várt alkotása, persze A hobbit is, mely itthon is látható lesz 48fps-ben

A Hobbit mellett melyik december hazai mozis<br> premier érdekel legjobban?
  • A hét pszichopata és a si-cu
  • Pi élete
  • Sinister
  • A végzet napja
  • Samsara - A lét körforgása
  • A nyomorultak
Túl vagyunk a novemberen, és meg kell állapítanunk, hogy nem csak a premierek száma, a heti 6-7 film miatt volt brutális a hónap, hanem mert remek filmeket is láthattunk: kezdve Az Argo-akciótól a Rontó Ralph-on és a Felhőatlaszon át egészen Az utolsó műszakig - valószínűleg mind a négy szerepelni fog az év végi tízes toplistánkon. És akkor például nem is beszéltünk az olyan nagyon jól sikerült, nem hollywoodi produkciókról, mint az Egy veszedelmes viszony Dániából vagy a Hisztéria Angliából.


Decemberben is bőven lesz premier idehaza, s ezek négy csütörtökön kerülnek bemutatásra. Bár például az olyan sokak által várt filmekről, mint A hobbit: Váratlan utazás vagy a Nyomorultak még nem tudjuk, hogy miképp sikerültek, hogy mennyire nézhetőek, hiszen még nem volt meg a mozis világpremierjük, de jó pár alkotás esetében már tisztában lehetünk azzal, hogy kötelező néznivalók. Elég csak A hát pszichopatára gondolni, a Samsarára, a Pí életére vagy a Volt egy táncra.


Jövő héten csütörtökön, azaz december hatodikán kilenc új filmet is láthatunk. Ezek között amerikai is akad bőven, azonban zömük nem hollywoodi alkotás. A hét pszichopata és a si-cu (Seven Psychopaths) című filmről például elég annyit mondani, hogy az Erőszakik rendezőjének új filmje, és máris a kötelező skatulyába kerül. De ugyancsak érdeklődésre tarthat számot a Sinister című kisköltségvetésű horror, melyet szinkronosan láthatunk moziban. Szinkronos lesz az ugyancsak alacsony büdzséjű amerikai posztapokaliptikus A végzet napja (The Day), valamint a Kispályás szerelem (Playing for Keeps) című komédia Gerard Butlerrel, mely elvileg a heti nagy premiernek számít, de mivel még hazájában sem látható, ezért nem tudni, hogy mennyire fogja érdekelni a közönséget. Az európai blokkot hatodikától olyan filmek fogják képviselni, mint az Alpok (Alpeis ) című tornászdráma Görögországból, mely forgatókönyvéért díjat kapott Velencében, az Égből pottyant Mikulás (Als der Weihnachtsmann vom Himmel fiel), ami egy német családi film lesz (magyar szinkronnal), a Fehér éjszaka (Nuit blanche) című thriller a franciáktól, A keresztelő (Chrzest) Lengyelországból, valamint a francia-belga A tündér (La fée), melyben a címszereplő teljesíti a főhős három kívánságát.


December 13-tól már visszavesznek a forgalmazók a gyilkos tempóból, hiszen csak három új filmre kell számítanunk, s azok egyike is A hobbit: Váratlan utazás (The Hobbit: An Unexpected Journey), melyet itthon három moziban 48fps-ben is meg lehet majd nézni. Ellenprogramként olyan újoncok közül választhatunk, mint az ugyancsak szinkronos Börni, az eszelős temetős (Bernie) Jack Blackkel (éljenek a fekete komédiák!), valamint a nagyon szórakoztató francia vígjáték, az Életem szerelme (La chance de ma vie).


20-tól ismét magyar film a mozikban - az Intim fejlövés rendezője ezúttal Nejem, nőm, csajom címmel jelentkezik új alkotással. Ekkor kerül bemutatásra az év leglátványosabbnak tűnő filmje, a Pi élete (Life of Pi), és az év második leglátványosabbnak tűnő filmje a Samsara - A lét örök körforgása (Samsara), melyet a Baraka készítői csináltak. A Szusiálmokat (Jiro Dreams of Sushi) azért kell kiemelni, mert az év egyik legjobb kritikákat kapó filmjéről van szó, s a Szia! Mi újság? (Buna! Ce faci?) is érdekes lehet, mert ismét kap egy fricskát a magyar filmgyártás román szomszédainktól - így is lehet komédiát készíteni.


Az év végét december 27-i premierekkel, szám szerint öt darabbal várják a hazai forgalmazók - s ezek közül négy amerikai lesz. A Végzetes hazugságok (Arbitrage) például Richard Gere kifejezetten jól sikerült thrillerje, a Lánybúcsú (Bachelorette) viszont sok kedvelt színésznő (Isla Fisher, Kirsten Dunst, Lizzy Caplan) kifejezetten rosszul sikerült komédiája. Ekkor láthatjuk itthon először moziban Sarah Polley második komoly rendezését, a Volt egy táncot (Take This Waltz), mely talán van olyan jó, mint a kanadai színésznő első komolyabb mozifilmje, az Egyre távolabb. A nyomorultak (Les Misérables) című musicalről világpremier és kritikák híján nem tudunk nyilatkozni, csak annyit, hogy a zenei alapanyag remek, a színészgárda (Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Sacha Baron Cohen, Helena Bonham Carter) pazar, Tom Hooper (A király beszéde) pedig jó rendező. És az év "utolsó" premierje a sorban a magyar címadás egyik tüneménye, a Rúzs, reptér, satöbbi (Cockpit), ami egy nőnek öltözős svéd pilótakomédia.


Hányszor voltál moziban novemberben?
  • Egyszer sem
  • Egyszer
  • 2-3-szor
  • 4-5-ször
  • Többször
Bőven lesz tehát bemutató decemberben, közülük nem egy és nem is kettő ráadásul világpremier. Januárban pedig szokás szerint kőkemény napok várnak a mozizókra, hiszen nem elég, hogy elkezdenek beáramlani az Oscar-esélyes filmek (Napos oldal, A kezelés, A messzi dél vadjai, Anna Karenina, Lincoln), de érkezik Arnold Schwarzenegger első saját filmje hosszú idő után, láthatjuk A rajtaütést, mely az elmúlt évek legjobb akciófilmje. Ha összegzünk, akkor olyan rendezők új munkáira számíthatunk, mint Tim Burton, Steven Spielberg, Quentin Tarantino és Robert Zemeckis, tehát panaszra semmi okunk nem lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #8
    Lemaradtam valamiről? Mikor jutottunk el odáig, hogy a Hobbittal minőségi problémák esélye merüljön föl? Amúgy rendben van a cikk, csak miért pont a Hobbit..? :)
  • Magnum PI #7
    Nálunk az asszonyt is érdekli :)
  • Laza #6
    Rajtad kívül mindenki mást? :)
    (majdnem mindenkit, az asszonyt pl nem, de ki nem tojja le :D)
  • bcrics #5
    Egész évben nem voltam annyit moziban mint novemberben..

    -James Bond-Skyfall
    -Alex Cross
    -Silent Hill Revelation 3D
    -Paranormal Activity 4
    -Kaptár-Megtorlás 3D
  • csabipapo #4
    Milyen pénzt ?:D
  • immovable #3
    Egyik sem.
  • hurkaur #2
    csakahobbit!
  • AZTA #1
    A Hobbit mellett? Ki mondta hogy az érdekel?