Szekeres Viktor

Beijedtek a mozik a 48 fps-s Hobittól

Mégsem fogja széles körben teríteni a Warner Bros. Peter Jackson első Hobbit-filmjének 48 FPS-es verzióját, mindössze pár moziba fogják eljuttatni a kópiákat.

Ahhoz képest, hogy mekkora felhajtást csaptak a készítők, majd pedig a sajtó is a 48 FPS-es Hobbitnak, a Vulture információi arról tanúskodnak, hogy Peter Jackson filmjének spéci verzióját csak limitált kópián fogják vetíteni Amerikában. A Hobbit rendezője, mint arra emlékezhetünk, még a forgatás során jelentette be, hogy a megszokott 24 FPS-es mozis verzió mellett 48 FPS-ben is élvezhető lesz a film, persze a technológiára befizető mozikban.

Bár Jackson nem győzte hajtogatni, hogy mekkora mértékben növeli az élményt a kétszer akkora képkocka-sűrűség, az első vetítéseken a közönség nem igazán volt lenyűgözve a látványtól, sokan meglehetősen furcsának tartották az élményt. Később a Hobbit készítői közül többen a szokatlansággal magyarázták mindezt, majd hozzátették, hogy 10 perc bőven elég ahhoz, hogy a szemünk megszokja az új látványt.

Úgy tűnik azonban, hogy a mozikat elbátortalanították a negatív vélemények, nem feltétlenül akarnak beruházni egy nem biztos, hogy sikert arató technológiában. A Warner Bros. így kvázi letesztelheti pár moziban a piacot, de már Amerikában sem jut minden nagyvárosba a kópiából, így valószínűsíthető, hogy Amerikán kívül nem nagyon láthatja a közönség a 48 FPS-es verziót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hirvaer #21
    Végre egy konstruktív hozzászólás!
  • S3gglyuk #20
    Én egyébként rühellem a számítógépes animációkat, pont ezért, mert látszik, hogy az valójában nincs ott, nem úgy, mint a 80-as években az igazi filmtrükkökkel, azok meglehetősen valódinak tűnnek.

    Egy példa, ami eszembe jutott: a klasszikus Star Wars részekben az űrhajók valódi makettek, és ha összevetitek az újabb részekben szereplő animált űrhajókkal, szerintem sokkal kevésbé tűnik valódinak a számítógépes animáció, valahogy érezni, hogy az nincs is ott. De a maketteken viszont érezni, hogy ott vannak.

    Szóval én nagyon is kíváncsi vagyok a 48 fps-re!
  • S3gglyuk #19
    Aki szeretné összevetni a 24 és a 48 fps közti különbséget, itt egy rövid videó mindkét formátumban: http://www.mediafire.com/?bpg35wg93vusryu

    Egyébként netes cikkek szerint az egyik legnagyobb előnye a 48 fps-nek, hogy a számítógépes effektusok és trükkök valódinak látszanak. Pl. akik megnézték a Hobbit 48 fps-es változatát, szerintük a trollok teljesen valódinak tűntek, nem valami súlytalan valaminek a képernyőn.
  • FoodLFG #18
    Buktak egy nézőt. Majd letöltjük a BR rippet
  • NEGATRON #17
    A lényeg itt az hogy a :
    az úgynevezett mozis élmény egyik alapja a 24 fps... Mégis 48 -ba hogyy nézne ki mint valami hd kamerával felvett dokumentum film... Igenis a hangulat szerves része ez a 24 fps...
  • GaborT28 #16
    Most komolyan ezen megy a vita, hogy 24 vagy 48 fps? Ki a f*szt érdekel. Eddig is 24 fpsben néztük a filmeket mégsem volt velük semmi gond, míg fel nem dobta egy idióta a 48 fps lehetőségét. Ez megint akkora parasztvakítás mint a 3D.
  • sandor8206 #15
    nem tudom miről beszélsz a technika észvesztően fejlődik és semmi nem állja neki útját, annak aminek van létjogosultsága...

    de 24 fps és 48 fps-nek ennek semmi köze, ez tisztán esztétikai probléma
    pl. a legáramvonalasabb autó (tehát a leghatékonyabb technikailag) egy undormány és nem is gyártják, mert nem lenne aki megvenné

    és akkor most hülyék az emberek, mert nem vesznek csúnya autót???
  • nkmedve #14
    A második bekezdésednél szerintem eléggé elveszett a mondandód hitele.

    Az, hogy valamiből van automata változat, az nem azt jelenti, hogy a manuális egyből szar. De gondolom te fényképezni is full automata módban szoktál (és szerinted a fotósok elmaradottak, mert esetleg a manuális módot preferálják).
    Én pl. jobban szeretem a manuális váltókat mert imádok vezetni és szeretek mindent én csinálni. Ettől eltekintve el tudom fogadni, hogy van akinek jobban fekszik az automata váltó (főleg akik kényszerből vezetnek és amúgy utálnak volán mögé ülni).
  • TreDoR #13
    Jaja, én a Kozellenségeket a film végéig nem tudtam megszokni, baromi zavaró volt, az az emlegetett "10 perc" nagy kamu...
  • torma1 #12
    Van olyan film amit 48fps-ben adtak ki? Vagy van Sapmle videó? Én megnézném de ilyet még nem láttam.