Szekeres Viktor

Visszafogott július a magyar mozikban

Tovább tart a hazai mozis uborkaszezon. Míg az év első felében hetente láthattunk 2-3 minőségi, remekül sikerült filmet, manapság egy hónapra, ha jut ennyi.

Melyik júliusi hazai mozis premier<br> érdekel legjobban?
  • A csodálatos pókember
  • A sötét lovag: Felemelkedés
  • Jégkorszak 4
  • A többi közül valamelyik
Arról egy hónapja számoltunk be, hogy a június meglehetősen gyengécske hónapra sikeredett a hazai mozis premierek szempontjából, igazából a Fejvadászokat, valamint az Egy őrült szerelem balladáját, valamint a meglepetésfilmnek befutó, Mel Gibson-féle Börtönregényt lehetett csak jó szívvel ajánlani - utóbbi az SG-olvasóinak szavazása alapján is igen jól sikerült. Sajnos júliusban sem lehet túlságosan csápolni a kínálat láttán. Ugyan láthatunk igencsak várt filmeket, azonban ezek minőségéről még semmit sem tudunk, így előzetesen mindössze a Bikanyak megnézésével lehet biztosra menni.


Az első júliusi mozis héten, ötödikétől hét premiert is láthatunk, majdnem annyit, mint a hónap teljes hátralévő részében. Ezek közül a nézőket a Jégkorszak 4.: Vándorló kontinens (Ice Age: Continental Drift) fogja felmarkolni, még akkor is, ha sokan már kiábrándultak a futószalagon gyártott animációs folytatásokból. Hollywood a héten még jelentkezik a sztárszereposztással készített és Magyarországon forgatott Guy de Maupassant-adaptációval, a Bel Ami - A szépfiúval (Bel Ami), valamint az Amerikában DVD-re száműzött Felültetve (Setup) című akciófilmmel, melyet annak ellenére reklámoznak Bruce Willisszel, hogy csak elég keveset szerepel benne. Mindenképpen a jobb premierek közé tartozik a Willem Dafoe főszereplésével készült ausztrál Az orvvadász (The Hunter) is, s ugyanezt gondoltuk előzetesen a cannes-i versenyfilmek közé bekerült Sleeping Beauty-ról, azonban azóta kiderült, hogy csak lufi volt az alkotás, szinte mindenhol erősen közepesnek minősítették. A heti premierek az argentin Kínai, elvitelre (Un cuento chino) zárja, melyet júniusban tervezett bemutatni a Cirko Film, s akkor már írtunk is róla, valamint a Pride (Parada) a Mozinettől, mely egy szláv film, melyben "egy szerb, horvát, bosnyák és albán ex-katonákból, illetve szerb melegekből álló valószerűtlen csapat száll szembe végül a felfegyverzett bőrfejűekkel."


A fentieknek megfelelően július 12-től már csak három premierrel lesz dolgunk. Bemutatásra kerül A csodálatos Pókember (The Amazing Spider-Man), mely sokaknak lesz kötelező film (IMAX-be is!), de egyelőre a kritikák nem feltétlenül olyanok, hogy nézőssé nyilvánítsuk. Azonban a belga Bikanyak (Rundskop) mindenképpen az lesz, s nemcsak azért, mert mellbevágóan brutális - elsőfilmes rendezőtől mindenképp remek teljesítmény a film. A hét harmadik bemutatója a Szauna Párizsban (Let My People Go!) lesz, mely egy kedves történetű francia vígjáték, igaz nagyobb nevek nélkül.


A Pókember-reboot árnyékában a 19-i bemutatókínálatot illetően nem erőltették meg magukat a hazai forgalmazók. Az ausztrál Harmadnaposok (A Few Best Men) premierje szinkron ide, szinkron oda, teljesen érhetetlennel tűnik, de ki tudja, talán a Fórum Hungary-nek van igaza. (Mindezt még akkor is mondjuk, ha a rendező korábbi filmjei között ott van a kultikus Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai, valamint a remek A tanú szeme is - itthon nagyon nehéz a semmiből egy nem túlságosan elismert filmet sikerre vinni.) Persze a Budapest Filmnek sem kell bátorságért a szomszédba menni, a forgalmazó premierje, a LOL (LOL) sem tűnik erősebbnek. Egy Sophie Marceau-komédia amerikai feldolgozásáról van szó, melyet talán a színészek, Miley Cyrus és Demi Moore vétethetnek észre a hazai közönséggel. A két alkotás mellett még Gráner József ikszedik 3D-s ismeretterjesztő filmjét, Az űrkutatás történetét lehet majd megnézni, egészségükre váljék a rá jegyet váltóknak.


Július 26-án érkezik itthonra a sokak által az év egyik leginkább várt filmjének tartott A sötét lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises), de kritikák híján egyelőre csak reménykedhetünk abban, hogy jól sikerült. A konkurencia egy jópofa curlinges komédiát, a King Curlinget (Kong Curling) veti be, valamint a közel sem tipikus apokaliptikus vígjátékot, a Míg a világvége el nem választ (Seeking a Friend for the End of the World) című filmet, amit Amerikában sajnálatosan kevesen néztek meg, pedig a vélemények szerint nem sikerült rosszul.


Hányszor voltál moziban júniusban?
  • Egyszer sem
  • Egyszer
  • 2-3-szor
  • 4-5-ször
  • Többször
Augusztusban továbbra is uborkaszezon lesz, de azért elér hozzánk pár nyári sikerfilm (Ted, Magic Mike), valamint a The Expendables - A feláldozhatók 2, és az új Woody Allen-rendezés is. Szerencsére már nem kell túl sokat várnunk, s nemsokára véget ér a nyár, eltűnnek a képernyőről a sportközvetítések, a foci-Eb, valamint a nyári olimpia, s akkor ismét a mozira lehet koncentrálni, remélhetőleg heti 5-7 filmpremierrel. Addig valahogy csak túlvészeljük ezt az időszakot, ami igazán csak az amerikai szuperhősökért rajongóknak jelent izgalmakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dresden1 #15
    Egy film még a visszafogott jelzőt sem érdemli meg. Főleg egy olyan film, amit nem is láttál. Ha lenne 5 nézős film, akkor lehetne visszafogott. Ha 10, akkor közepesen jó.
  • dresden1 #14
    A film művészet, LOL. Mi a művészet a Cápapolip 2-ben? A főzés sem lesz művészet, csak mert páran azzá teszik maguknak és a vendégeiknek. A festők is eladni akarták a műveiket. Szóval.
  • Pretorian #12
    Azért szerintem meredek ezt a hónapot visszafogottnak nevezni. TDKR valószínűleg elviszi a hátán az egészet. Legalábbis remélem. Sokan reméljük.
  • Katalizátor #11
    Először is nem értem miért személyeskedsz! Másodszor pedig PONT EZT írtam! Vagy most akkor miva?

    Egyébként meg IGAZÁBÓL a film az művészet, csak nem egészen úgy kezelik egyesek.
  • zetortraktor #10
    Jól érzed, hogy nem vágod, ha most jössz rá arra, hogy a filmeket a pénzért játsszák. Mi másért? Persze, hogy a pénzért.
  • Katalizátor #9
    Nem azt mondom, hogy minden film a moziban behozza a pénzét. De a pénzért van ott! Néha a marketingesek is hibáznak, de attól ez még a filmek legnagyobb piaca. Ma már tudod, a filmgyártás is ennek alapján működik. De biztos én nem vágom...
  • zetortraktor #8
    Én vágom, abból, amit leírtál, látszik, hogy te nem vágod. Tele van a mozi nem pénzkeresős filmekkel. Amire gondolsz az általában vagy van DVD-n, vagy olyan friss, hogy még nem jelenhetett meg.
  • Katalizátor #7
    DVD-s vackok? Eg csomó, amire gondolok, még ott sincs! Töltsd csak le!
    Egyébként vágod egyáltalán hogy működnek a mozik?
  • xido #6
    bocsánat..felületes voltam..akkor inkább azon csodálkozom,hogy alig fél éves film már át is ment az amcsik emésztő csatornáján és kitolták a kötelező remake-t :)
  • xido #5
    LOL mit keres moziban,mikor dvd-n megjelent már tavasszal???