Szekeres Viktor

Hónapokkal is csúszhatnak a mozis világpremierek

Legutóbb a Warner szüntette meg nem létező világpremierjeit, most pedig a Parlament foglalta törvénybe a bemutatók késleltetését.

Fontos neked a mozis világpremier?
  • Igen. Nagyon.
  • Nem. Mindegy, mikor látom a filmet.
Furcsa dolog a mozis világpremier, a hazai közönség általában szereti akkor megnézni a filmeket, mint az amerikaiak, hiszen jó érzés az elsők között lenni, pedig valójában semmi kár nem éri azt, aki később ül be egy filmre. Egyesek szerint a filmek kamerás verziói is azért olyan népszerűek a neten, mert sokan hajlandóak csak azért lemondani a jó minőségről, hogy az elsők között lehessenek, akik látják a filmet. Szerencsére, ami a mozis világpremiereket illeti nem panaszkodhattunk, hiszen talán még sosem láttunk annyi filmet Amerikával egy időben, mint tavaly, ráadásul előfordult, hogy egy héttel vagy másfél hónappal megelőztük őket.


Nyáron a hazai világpremiereket csak nagy ritkán kínáló Warner Bros. befenyítette a magyarokat a (nem létező) világpremierjeinek késleltetésével (az ok: egy film esetében egy hazai kamerás kalózverzió terjedt el elsőként a neten), ezúttal azonban lehet, hogy az állam tesz keresztbe a filmkedvelőknek. Az Origó számolt be arról, hogy ha a forgalmazók betartják a január elsején hatályba lépett Filmtörvényt, akkor előfordulhat, hogy itthon csak több hónapos késéssel kerülhetnek bemutatásra az amerikai filmek, melyek egyébként a világpremierrel egy időben vagy pár hét spéttel kerülnének idehaza moziba. Ennek az az oka, hogy a hozzáértő törvényhozók többek között egy olyan módosítást eszközöltek a törvényben, ami szerint a forgalmazó a bemutatás előtt álló film egy példányát legalább 30 nappal a tervezett premier előtt köteles benyújtani a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak.

Mindennek a korhatár-besorolás az oka. A Korhatár Bizottság tagjai eddig is kivételezett helyzetben voltak, minden filmfanatikus álma lehet egy olyan pozíció, ahol az ember jó fizetésért néz premier előtt filmeket, hogy a megtekintésüket követően odafirkantson egy számot (és egy indoklást) az adatlapra, mely az esetek többségében rímel a korhatár-besorolást végző amerikai szervezet döntésével. Eddig a KB illetékes tagjai privát vetítések során tekinthették meg a filmeket vagy 30 nappal a premierjük előtt, de nagyon friss bemutató esetében 100 ezer forintos sürgősségi díj kifizetésével akár 72 órával az első vetítések előtt is megtörténhetett az ajánlott korhatár meghatározása. Ez a folyamat a január elsején érvénybe lépett változtatásoknak köszönhetően módosulhat, hiszen a törvény szerint a filmforgalmazók kötelesek minden filmjük egy példányát legalább 30 nappal a bemutató előtt "fizikai formában" is átadni az NMHH-nak.


Azonban a világpremierek esetében ennyivel a bemutató előtt nagyon ritka, hogy DVD-n vagy bármilyen megtekintő formájában létezzen a film, így vélhetően nem is lehet időben eleget tenni az előírásoknak. A filmeket ugyan a forgalmazó általában megkapja digitális adathordozón, azokat azonban csak digitális vetítésre alkalmas moziteremben lehet levetíteni, így az NMHH nem menne velük sokra. Hogy szándékosan vagy véletlenül történt, nem tudni, de a törvényből az előző bekezdésben szereplő, eddig érvényes, általában világpremierek esetében igénybe vett 72 órás "kegyelmi ablak" is kimaradt. Így, ha a forgalmazó betartja a törvényt, előbb meg kell várnia, míg DVD-n vagy más adathordozón is elérhető lesz számára a film, ami lehetetlenné teszi annak gyors bemutatását.

Az új törvény, illetve a módosítások átgondolatlansága persze nem csak a fentiekben érhető tetten, hanem más pontokban is. Ugyancsak bemutatókat késleltethet az a passzus, ami szerint a filmek magyar nyelvű dialóglistáját is be kell nyújtani 30 nappal a bemutató előtt. Ez, jó pár világpremier előtt ugyancsak teljesíthetetlen lenne, hiszen sokszor a magyar szöveg pár nappal a film mozikba kerülése előtt készül csak el, s véglegessé csak a szinkronizálás folyamata során válik. (Arról nem is beszélve, hogy a fordítás, valamint a szinkron készítése során a magyar fél sokszor nem látja a teljes filmet, csak mindenféle homályos, betakart képet.)


A fenti, bemutatót késleltető tényezők, valamint a törvény betartása közvetve egyértelműen a magyar forgalmazók és mozik bevételeit csökkentenék, ráadásul a letöltések volumenét is növelnék. Sőt, az sem a mozis bevételek növekedését segíti elő, hogy 2012-re megszüntették az előzetesek előtt, illetve plakátok alsó sarkában lévő BA, azaz "besorolás alatt" kategóriát. Ez azt jelenti, hogy ha a forgalmazó hű akar maradni a törvény betűjéhez, akkor addig nem reklámozhatna egy filmet, míg annak korhatárát nem határozza meg a Korhatár Bizottság, erre pedig a premier előtt szokott sor kerülni. Ezt az abszurdumot szerencsére sikerült azzal feloldani, hogy a forgalmazó is besorolhatja ideiglenesen filmjét egy korhatár-kategóriába, s hirdetheti így, azonban, ha megtörténik a korhatár-besorolás és a végső döntés nem egyezik a forgalmazóéval, akkor minden reklámanyagot annak megfelelően át kellene alakítani, amely jelentős többletköltsége miatt ugyancsak a forgalmazói bevételeket csökkentené.

Buda Andrea, a Cinema City marketingvezetője az Origónak el is mondta, hogy az összes olyan reklámanyagukat bevonták, amelyeken a "besorolás alatt" jelzés szerepelt, és a hó elejétől nem játsszák a BA-jogóval ellátott előzeteseiket sem. Így előfordulhat, hogy A sötét lovag - A felemelkedés vagy a Prometheus képsorait sem lehet látni a mozikban, mint ahogy az eredeti, Amerikából hozott plakátok és egyéb marketinganyagok sem hirdetik már azon filmeket, melyek nyáron vagy év vége felé kerülnek bemutatásra.


Mikor nézel meg egy általad várt premierfilmet?
  • Szinte mindig a bemutató napján.
  • Általában az első hétvégén.
  • Ahogy jut rá időm, nem verseny.
  • Sokszor kivárom a szinkronos DVD-t.
A törvénykezés átgondolatlanságát remekül bizonyítja, hogy a Filmtörvény módosításainak megalkotása közben a honatyák nem kérdezték meg a forgalmazókat, akik hiába küldték el ennek ellenére javaslataikat és kritikáikat az NMHH-nak, a szervezet azokat nem vette figyelembe. Fényt a proverbális alagút végén az jelenthet, hogy január 25-én sor kerül egy egyeztetésre a hivatal és a forgalmazók közt, melyen utóbbiak meggyőzhetik az NMHH-t a törvény abszurditásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zetortraktor #55
    Ha én az vagyok, akkor te mi? Főleg, hogy olyanba szólsz bele, amihez semmi közöd.

    A kisgyerek lent bagatellizálta a korhatárkarikákat meg az értelmüket, mert nem érti a lényegüket. Ha lesz gyereke, akkor meg fogja érteni. Addig mást nem lehet csinálni, mint hülyézni. Őt rohadtul nem érdekli, hogy mi látnak a gyerekek, de próbálja elmagyarázni nekik előbb azt, hogy miért nincs télapó.
  • figyu #54
    Attól, hogy nem látja minden aspektusát nem lesz hülye.
    De az, hogy te felesleges és otromba személyeskedéssel nyitsz és zársz jól mutatja, hogy bunkó troll vagy.
    Szerintem.
  • KP27 #53
    te sem lehetsz egy iq bajnok ha ilyeneket írogatsz másoknak egy fórumon. Képzeld el van akit érdekelnek a mozifilmek és nem akar hónapokat várni egy premierre. Egy évben körülbelül 5-6 filmet nézek meg moziban, és általában nem a premier napján. De ez nem jelenti azt, hogy hónapokat akarok várni.

    Ezzel az egésszel megint a warezt erősítik csak. Néhány hónap és kint van a blue ray rip. Az eddig is csökkenő számú moziba járó közönség még tovább fog csökkenni.
  • szomferi #52
    képzeld, rajtam kívül kurva sok filmszerető embert érdekel hogy mikor láthatja a nagy filmeket...

    és szerinted a szülő megnézi előre hogy milyen besorolású a film, mielőtt a gyereke elmenne rá moziba a barátaival? hát persze...
  • zetortraktor #51
    Te nagyon buta kisgyerek lehetsz.

    Kit érdekel, hogy egy, két vagy tíz héttel később látom az Avengerst? Ha ennyire szánalmas vagy, hogy neked csak a premier napján működik, akkor meg is érdemled.

    A 16-os karika meg nem hülyeség, csak nem érted a lényeget. Az a szülőt tájékoztatja, hogy milyen filmről van szó. És nem arra van, hogy egy 12 éves ne nézzen meg 16-os karikás filmet, hanem arra, hogy a szülő tudja, hogy milyen lesz a film, amit nézni akar a gyerek. Mert a szülő nem biztos hogy filmes oldalakat olvas, hogy tudjon mindenről.

    Ekkora hülyét.
  • szomferi #50
    ha The Avengers és a többi nagy film emiatt fog késni, megb@szom a száját annak amelyik ezt a faszságot kitalálta

    amúgy meg ki az isten viszi a 10 éves fiát egy keményebb akciófilmre (amit ráadásul nem is adnak mozikban...)

    én anno moziban láttam a M:I2-t, és kurvára nem lettem se milliomos terrorista, és nem szórok szét a nagyvárosokban vírusokat...

    meg amennyi szar megy a TV-ben, hamarabb látnak ott olyan dolgot a "kicsik"... hülyeség ez a 16-os karika is, semmi értelme sincs, ne mondjátok már hogy egy lassan agyilag érett kölyök 14-15 éves nem nézheti meg, mert szellemi károsodást szenved, pf hagyjuk már...
  • kalapos01 #49
    Ezt csak egy kicsit nézted be, mert egyrészt nincs sok világpremier, csak a legnagyobb filmeknél, azoknál meg érthető, hogy azonnal akarják mindenhonnan a pénzt, plusz a "rossznak" tűnő filmeket eleve nem mutatják be világpremierként, hanem megvárják, hogy sikerül-e eladni őket Amerikában, és, ha nem, akkor nem is erőltetik a nemzetközi forgalmazást.

    Ha ilyen egyszerű lenne, ahogy Mórickaként gondolod, akkor a The Devil Inside mindenhol moziba került volna azonnal.
  • Crane #48
    Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy egyidejű világpremier tényleg azért van, mert dollár milliókat nem sajnálva, az ámmerikai producerek a "vevők" kedvében akarnak járni? :D
    Az egyidejű világpremier azért van, hogy a film rossz híre ne tudja megelőzni a vetítést. Hogy nehogy egy másik országban ezért bukjon a film, mert a média útján megérkezik a hír, hogy mekkorát bukott a film máshol. A kalózkodásról már nem is beszélve.

    És egy jó film 10 év múlva is jó film, és 10 év múlva is el lehet adni. ;)
  • zserrbo #47
    A cikkről eszembe jutott egy film a
    Hülyék paradicsoma. Gondolom, akik hozták ezt a törvényt is a 2. típusú családból valók...Igazából más "kisebbségi" dologban is aktuális ez a film, de ebbe ne menjünk bele.
  • Wlanseraf #46
    Mekkora öngól bazzee:))) mire ide ér megnézem HD-ban grat!!!!! csak így tovább!!:)

    Nem mintha kurvára érdekelne a mozi.. tegnap megnéztem a Sherlock2-őt.. tők jó volt a homály képet nézni.... akkor inkább itthon a kényelmes kanapé HD-ban igaz csak 120 centin.. de a hang az max azonos vagy inkább jobb..