Szekeres Viktor

Az év filmje a Harcosok klubja rendezőjétől érkezik?

Az elmúlt évek egyik legjobb könyvéből Hollywood egyik legjobb rendezője készített kőkemény filmet, amibe most legálisan is belenézhetünk, hiszen egy 8 perces előzetest kapott.

Hogy állsz A tetovált lányhoz?
  • Meg fogom nézni moziban.
  • Letöltöm a szinkronos kamerás verziót.
  • Megvárom a DVD-t.
  • Talán tévében. Talán.
  • Nem érdekel a film.
Sokakat meglepett a tény, hogy a 2009-es A tetovált lányt (Män som hatar kvinnor) Amerika már 2011-ben feldolgozta magának. Pedig még azt sem lehet mondani, hogy odaát sikertelen lett volna a svéd eredeti, hiszen 10 milliós bevételével az elmúlt évek egyik legjobban termelő idegen nyelvű filmje volt. Más kérdés persze, hogy nemzetközi viszonylatban Niels Arden Oplev rendezése jóval több, nagyjából 100 millió dollár bevételt hozott a svédeknek. (Bár sok európai országban szerepelt remekül a film, idehaza, ahol az alapul szolgáló Millennium-regénytrilógia sokáig volt rajta a könyves toplistákon, közepesnél gyengébb nézőszámot produkált.)

Dragon Tattoo Sampler by ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Persze a feldolgozás máris nem olyan meglepő, ha azt nézzük, hogy a mostani amerikai verzió kezelhető könyvadaptációként is, hiszen Stieg Larsson művében rengeteg olyan dolog is van, ami a svéd filmverzióból kimaradt. Ráadásul ez a verzió közel sem lett szent tehén, érinthetetlen film, bár jól sikerült, de a kritikusok bőven találtak rajta fogást (ld. a mi véleményünket, s az olvasók 3/4-e szerint is jó volt a film). Mindez talán annak volt köszönhető, hogy a végül 152 perces mozis változat mellett Oplev a tévés verziót is gyártotta, mely fél órával lett hosszabb, de még ez is összecsapottnak tűnhetett egyes részein.

Persze A tetovált lányt akkor is a hangulata és a főszereplője (Noomi Rapace, aki nemsokára a Sherlock Holmes 2-ben és a Prometheusban fog feltűnni) adta el, s valószínűleg ez most sem lesz másképp. Az egyik hangulati tényezőt fentebb már lehet tesztelni, hiszen a Nine Inch Nails-es Trent Reznor honlapján 35 perc hosszúságban elérhetővé tett 6 zeneszámot, melyet a filmhez írt (összesen 3 órányi zenét hozott össze Atticus Ross-szal). Ráadásul ezzel együtt a Sony kiadott egy gigantikus, 8 perces előzetest is az amerikai A tetovált lányhoz, melyből kiderül, hogy milyen Lisbeth Salander lett Rooney Marából, valamint, hogy sikerült-e David Finchernek, a rendezőnek megragadnia a történet hangulatát. Ez mondjuk már a nyári, hátborzongató, a cikk alján megnézhető előzetesből kiderült. (A 8 perces trailerhez egyébként Reznor külön muzsikát komponált.)


A rendezői székbe tehát David Fincher ült, aki erősnek az alapanyagot és a készült forgatókönyvet, s ez az egyik tényező, ami alapján bizakodva lehet várni A tetovált lányt. Igaz Fincher nem egy Nolan vagy Aronofsky, azaz nem rendelkezik perfekt filmográfiával, de még a legrosszabb filmjének tartott A végső megoldás: Halál is 6.3/10-es osztályzattal bír az IMDb-n, a jobbak közül pedig kettőt (A hetedik és a Harcosok klubja) pedig minden idők 30 legjobb filmje között tartanak számon a filmes adatbázis felhasználóinak szavazatai alapján. S, ha mindez nem lenne elég, a többi rendezése között ott van a rafinált élményt jelentő Játsz/ma, plusz az előző két filmjéért (Benjamin Button különös élete, Social Network - A közösségi háló) Oscar-jelölést is kapott.

A másik tényező, amiért várni lehet a feldolgozást, hogy a legutóbbi fontos skandináv adaptáció/remake elég jól sikerült. Az Engedj be! (Lat den rätte komma in/Let the Right One In) majd minden szavazáson a 2008-as év legjobb horrorfilmje lett, és a Matt Reeves által rendezett 2010-es Let Me In (minket messze elkerült...) is meglehetősen jól sikerült a kritikák és a nézői vélemények szerint. Ugyancsak a közelmúlt remek skandináv adaptációi/feldolgozásai közé tartozik, azaz svéd könyv- és filmelőzménnyel rendelkezik az angol BBC csatorna Wallander című krimisorozata Kenneth Brannagh főszereplésével, amit, akárcsak a Fincher-féle A tetovált lányt az eredeti helyszíneken forgattak. Az amerikai AMC adó pedig a dán Forbrydelsen című sorozatból készítette el a nagysikerű, kritikailag is elismert, Emmy-díjra jelölt The Killing című szériát. Nem is csoda, hogy a következő észak-európai adaptáció olyan volumenű rendező nevéhez fog fűződni, mint Martin Scorsese, aki a Jo Nesbø-féle Hóembert fogja elkészíteni, igaz ennek már nem svéd vagy dán, hanem norvég az alapja. (Érdekesség, hogy annak idején 2002-ben Christopher Nolan is feldolgozott egy norvég filmet: az Álmatlanság című krimi két főszereplője Al Pacino és Robin Williams volt, és a film máig a rendező legkevésbé kedvelt műve, azonban még így is 7.2/10-es osztályzatot érdemelt ki az IMDb-n.)


Láttad, olvastad A tetovált lányt?
  • Megvolt az eredeti film és a könyv is.
  • Megvolt a svéd film.
  • Megvolt a könyv.
  • Egyik sem volt meg.
A tetovált lány, azaz a The Girl with the Dragon Tattoo Amerikában december 21-én, nálunk január 19-én kerül bemutatásra (idehaza szinkronos lesz), főszereplői Rooney Mara és Daniel Craig, de jó pár ismert svéd színész is fel fog tűnni benne (Joel Kinnaman, Stellan Skarsgård), sőt, a legtöbb szereplő eleve a skandináv országból fog kikerülni. Az tehát, hogy valóban jogos-e a felfokozott várakozás, csak pár hét múlva fog kiderülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #36
    Amúgy +1 a régi Batman-szériára (ha már itt tartunk). Bale összes tudása kimerül abban, hogy szúrósan néz és baljóslatúan hörög. Az utsó Terminátor filmet is sikerült elkúrni vele (mondjuk amúgy sem volt benne sok köszönet).
  • Ender Wiggin #34
    Idén ez már hányadik év filmje? Nem unod még Viktor?

    night, borzasztó, hogy vannak emberek, akik Nolan tucatakciófilmjét ennyire misztifikálva túllihegik (tudom és sajnálom, hogy, van egy kultúrtroll nemzedék, akik a "mester" esetleges bélmozgásának felvételére is nyomnák a 10-est az IMDB-n). Batman a képregények, rajzfilmek és a mostanában sikeres játékvilág ikonja, melyet Burton közelített meg leginkább. Bale azzal, hogy hol lefogy, hol kigyúr gyakorlatilag el is lövi a színészi puskaport. Szegény Ledger sosem kapott volna oszkárt a ripcskodásért, ha nem töténik vele a szerencsétlenség.
  • Merces #33
    ....(gyakori B betűs obszcén szó a mondanivaló nyomatikositása céljábol )meg most nem tetszhet neki szubjektiven,a francért akarsz meggyőzni valakit arrol hogy jobb a banán ha a narancsot szereti, nekem is jobban tetszik pont mert olyan zanzás nem foglalkozik illuzióromboló részletekkel, pont olyan amilyennek egy képregényfilmnek lennie kell...........
  • nlght #32
    Akkor nem értelek:
    - a sztori biztos, hogy fordulatosabb és realisztikusabb, emészthetőbb
    - a rendezés is realisztikusabb, izgalmasabb, egy percre sem enged elaludni
    - emiatt az akció és koreográfia is sokkal jobb
    - joker karaktere szanaszétveri nicholson vásáribohócát (pedig az se volt rossz) és sokkal jobban adja a zavarodott, de kegyetlen pszichopatát
    - a nolan féle batman nem sérthetelen superman, hanem érzésekkel és dilemmákkal rendelkező hős, aki komoly fizikai és lelki sebeket is kap, ráadásul nem csak van és lesz, hanem magyarázatot kapsz rá h miért és hogyan válik azzá aki, míg burtonnél csak azt látod, hogy a szüleit megölik és kész a magyarázat.

    Szerintem azért nem látod így, mert szubjektívebben gondolkodsz, mert az első Burtonöset 3szor láttad moziban, valszeg akkora élményként ért, hogy nem tudod objektíven félretenni az emléket és csak a tényeket nézni az összehasonlításnál. Nem azt mondtam, hogy a Burton féle szar ahogy van, mert nekem is jó élmény volt gyerekkoromban, többször is láttam, megvolt VHS-en, de Nolan magasabbra tette a lécet.
  • lamella #31
    Nem. Kivétel nélkül minden Batman filmet moziban láttam. Még a 2 ratyi középsőt is. Sőt szám szerint tudom, melyiket hányszor (3,1,1,1,1,2). Abban az úgynevezett "karikatúra" világban nekem hitelesebb Batman karaktere, akármennyire is igyekeztek realisztikussá tenni az újat Nolanék. Rendezésben, történetben, dialógusokban semmi karaktereset nem érzek Nolennél, ellenben a Burton verziókkal.
  • nlght #30
    Akkor valami hiba van a rendszerben, mert sztem az összes általad felsorolt szempontból erősebb az új Nolan féle verzió. Ahogy már előttem is írta kalapos01 a Burton féle látványvilág csak karikatúra a Nolan féle batmanhez képest. A zene még csak csak igényes, de a rendezést és dramaturgiát jobbnak vélni sztem fail. Nem lehet, hogy azért írod, mert a Nolan filmeket otthon nézted kamerás verzióban?
  • lamella #29
    Zene, dramaturgia, rendezés, látványvilág. Ezekben szerintem erősebbek a Burtonos filmek.
  • nlght #28
    Még jó, hogy te sem írsz érveket, hogy miért Nolan < Burton, így nehéz bármiféleképp is vitatkozni. Mégis milyen területen jobbak Burton batmanjei? Ne nevettesd ki magad... Más a gyerekkori emlék, amikor 10 évesen láttad és a fejedben felraktad a "királyság" polcra az emlékét és mások a tények, amikor részleteiben hasonlítod össze a minőséget.
  • lamella #27
    Nekem egyik Nolenes Batman sem emelkedett a 2 Burton-ös fölé, párszor azért meglehet nézni őket. A Schumacheresekről pedig tudomást sem veszek :)
  • nlght #26
    Egyetértek veled, de ő azt állította h Schumacher < Nolan < Burton. Nem vettem észre h poénkodott, mert egy smile-t se tett bele, te miből következtettél erre?