Szekeres Viktor

Meghalt Ken Russell

Elhunyt Ken Russell, a Tommy és a Szerelmes asszonyok rendezője. Az angol filmest egy kórházban érte utol a halál rövid betegeskedést követően. Ken Russell 84 évet élt.

84 éves korában elhunyt Ken Russell, filmrendező. Megbízható források szerint a rendező vasárnap halt meg kórházi ágyában, ahová sztrókjait követően került. Az 1927-ben született angol rendező 1956-ban kezdte pályáját rövidfilmekkel és dokumentarista alkotásokkal. Első mozifilmje a French Dressing volt 1963-ben, de itthon inkább 1967-es második mozifilmjét, A milliárd dolláros agy című kémfilmet ismerhetjük tőle, melyben Michael Caine volt a főszereplő.


Russell az első igazi elismerését 1969-ben vívta ki, amikor a Szerelmes asszonyokért Oscar-díjra jelölték, s ezután jó pár klasszikussal örvendeztette meg a közönséget, olyan filmekkel, mint az Ördögök vagy a Tommy. Később Amerikában is próbálkozott, de sem a Változó állapotok, sem a Szenvedélyes bűnök nem aratott nagy sikert. Visszatérve Angliába, a 80-as években még olyan filmeket készített, mint a Gótika, avagy a szellem éjszakája, a Salome utolsó tánca vagy A fehér féreg búvóhelye. Utolsó mozis játékfilmje az 1991-es A prosti volt, ezt követően már csak tévés produkciókban működött közre, dokumentumfilmeket készített, sőt, még videóklipeket is forgatott Sarah Brightmannek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chase #1
    R.I.P.
    A Változó állapotokat én szerettem nagyon, anno még a Jugoszláv TV műsorán láttam először.