Szekeres Viktor

Már negyedmilliárd forinthoz közelít az RTL Klub büntetése

A Való világ 4 első három hónapjának jogsértései miatt már majdnem 250 millió forintot kell fizetnie az RTL Klubnak és ez még közel sem a végösszeg.

Pár napja 144 millió forint büntetést rótt ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az RTL Klub Való Világ című műsorára a novemberi és decemberi epizódok alapján. Ma pedig, a nem megfelelően elkészített, illetve nem megfelelő időpontban sugárzott januári epizódok és promóciós anyagoknak, valamint a reklámokra vonatkozó jogszabályok megsértésének köszönhetően újabb 88 millió forintos büntetést kapott a csatorna.


Annak ellenére, hogy az RTL Klub a műsor sugárzása előtt etikai kódexben vállalta bizonyos szabályok betartását, a VV4 ellen írásban 127 nézői panasz érkezett a sugárzás első hónapjában. A műsorfigyelők hivatalból, az adásokat percről percre vizsgálták és elemezték. A szerv nem csak a bent lakók viselkedésével és bizonyos tetteik műsorba kerülésével kapcsolatosan jelezte ellenérzését, hanem amiatt is, hogy a szerkesztők olykor még játékokkal is ráerősítettek bizonyos dolgokra (túlzott szexualitás, agresszió, alkohol).

Mi a véleményed a döntésről?
  • Fizessen csak az RTL Klub, megérdemlik.
  • Baromság az egész, ehhez ért az ORTT utódja.
  • Az első jogsértéseknél szólni kellett volna nekik,<br> nem most utólag bírságolni
Eddig a műsorok rossz korhatár-besorolása miatt 187 millió forint kötbért szabtak ki, illetve az előzetesek rossz időpontban való sugárzása miatt további 19 millió forint büntetést állapítottak meg. Az RTL Klub például novemberben és decemberben 140-szer, januárban pedig 87-szer sugározta nem megfelelő időpontban és korhatárkarikával a VV4 promóit, és 399 alkalommal a hatályos reklámszabályok ellen is vétettet. Enyhítő körülmény volt azonban, hogy az NMHH médiatanácsa nem a jogsértések számát, hanem csupán a jogsértő adások mennyiségét vette figyelembe a bírság kiszabásakor, utóbbi pedig csak töredéke előbbinek. További enyhítést eredményezett az, hogy a lehetséges maximális pénzbüntetés egy százalékát szabta ki a médiatanács, így jött ki például novemberre és decemberre csak 14 millió forintos pénzbüntetés a reklámszabályok megsértése miatt.


A médiatanács a januári adásokkal kapcsolatos büntetésekről szólva azt is bejelentette, hogy a valóságshow-ról már csak egy döntés várható, ami februártól május 8-i fináléig vizsgálja majd a műsort. Ez a papírforma szerint újabb több százmilliós tételt jelenthet - már persze akkor, ha februártól az RTL Klub tartva az NMHH esetleges haragjától, nem szüntette meg azon nyomban a jogsértésgyanús momentumokat.

Az NMHH álláspontja szerint a Való Világ 4 egyik legnagyobb "bűne", hogy halmozottan megjelent benne az agresszió, a hisztéria, a szexualitás, az intrika, a trágárság, illetve az alkohol- és cigarettafogyasztás. Mindezek pedig alkalmasak a kiskorúak személyiségfejlődésének súlyos, negatív befolyásolására. Ezzel kapcsolatban a szervezet nézettségi felméréséket idézett fel, melyek szerint például december 20-án a 19 órától sugárzott adást 288 808 4-12 év közötti gyermek nézhette.

Ezt látszik alátámasztani a mai Borsban a Kaposvári Egyetem Helyzetkép a 8-15 évesek érzelmi neveltségének szintjéről című felmérése, mely szerint a magyar iskolások 70 százaléka szívesebben lakna a VV-villában, mint otthon. A gyerekek leginkább azért választanák a reality-t, mert így tanulás és munka nélkül lehet meggazdagodni, mert ingyen kaphatnak menő ruhákat, luxus élelmiszereket és persze alkoholt, valamint mert sztárokká válhatnak.


Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója már az első büntetés hírére is azt reagálta, hogy annak mértékével nem ért egyet és bírósághoz fordul. Valamint azt is megemlítette, hogy az NMHH a Való Világ időtartama alatt nem értesítette a csatornát jogsértésekről, mindössze vélelmezett jogsértésekről küldött nekik levelet, amiben a csatorna álláspontját kérik. Erre reagálva a csatorna minden alkalommal írásban közölte a szervezettel a saját jogi álláspontját, arra azonban nem kaptak választ, hogy ennek ismeretében hogy döntött a hatóság, csak a bírságok összegéről értesültek - először a sajtóból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JMáté #74
    A valóvilág tök jó és aki nem nézi azt le kéne lőni. Aki iszik vagy cigizik azt szintén le kéne lőni. De aki szerint a "túlzott szexualitás" probléma, az van annyira gyépés mint egy valóvilág néző, és igen, le kéne lőni.
  • Laza #73
    Meg is érdemli ez a VV szarzsák, hogy jól megbüntessék. Nem tudom mennyit profitáltak belőle, de biztosan még pozitív marad a mérleg.

    "agresszió, a hisztéria, a szexualitás, az intrika, a trágárság, illetve az alkohol- és cigarettafogyasztás"

    Nem hogy halmozottan, hanem csak erről szólt ez a műsor. Nem is engedtem meg egy idő után az asszonynak, hogy nézze. Neten fejhallgatóval nézhette csak. Nem fogok este a meló után otthon ordibálást, állandó veszekedést, parasztokat nézni/hallgatni a TV-ben.
    És az a vicc az egészben, hogy ezekért a parasztokért még rajonganak az emberek.

    Most meg megy az a szaros Alekoszos fos ... mekkora műember ez. Komolyan mondom, akik ezt ide juttatták közellenségek :)
  • Laza #72
    "én nagyobb joggal lehetnék ilyen mint bárki más. Örülök hogy a hava 40K Ft-ból amit diákhitelből kapok megélek abból elmegy 15e kolira és 15e utazásra, a többiből tartsam fent magam ezen kivül 1 fillér nem jön pluszba nem még a hajvasaló XD"

    Lehet dolgozni kéne? ;)
  • trogi #71
    Meg lehet tudni, hogy ki liberális/megvezetett.
    A liberálisok/megvezetettek azt mondják, hogy beszéljük át a problémát, oldjuk meg közösen, biztos találunk jó megoldást.
    Nos, nézzétek meg a 'jó' megoldást: 1994-98 (robbantások, bokros) , 2002-10 (magyar iskola szétverése, magyar egészségügy szétverése, magyar állam meglopása) , cigánybűnözés nincs, csőrösbűnözés nincs, csak egy általános bűnözés, szegény 'megéletésiek' vannak, meg üldözött zsidók.
    Ide jutottunk. Ergó, a tárgyalás és szép szó nem ér semmit. Ezek ebből nem értenek, illetve a lételemüknek érzik, időhúzás gyanánt.

    Egy icipicit keményebb verziót lenne érdemes kipróbálni (talán nem túlzok nagyon) : RTL és TV2 székháza ellen érdemes éleslövészetet tartani harckocsikkal, lövegekkel, természetesen munkaidőben. A liberális fajúakat (hungarovalentin, demszki, horn, fodor, pető, kuncze, stb.) pedig karóba húzni nyilvánosan.
    Ezek után persze a külföld pfujjol, stb., stb., de legalább féltiszta lappal léphetnénk tovább idehaza.
  • makra01 #70
    Még annyit az előzőhöz, hogy tisztelet a kivételeknek de sajnos nem sok van. :(
  • makra01 #69
    Nagyon helyes amit mondtál. A kereskedelmi csatorna, azért kereskedelmi, mert reklámoz és ebből van a pénze.....

    "Ezzel kapcsolatban a szervezet nézettségi felméréséket idézett fel, melyek szerint például december 20-án a 19 órától sugárzott adást 288 808 4-12 év közötti gyermek nézhette. "

    4-12 év gyermek ne nézze vagy akkor a szülőket büntessék, ha hagyja hogy ilyen műsort nézzen. Amúgy is inkább tanuljon értelmeset vagy nézzen mesét....

    "Ezt látszik alátámasztani a mai Borsban a Kaposvári Egyetem Helyzetkép a 8-15 évesek érzelmi neveltségének szintjéről című felmérése, mely szerint a magyar iskolások 70 százaléka szívesebben lakna a VV-villában, mint otthon"

    A másik én is laknék ott XD. Viszont ha a szülő nem tudja elmagyarázni neki, hogy az max 1 évig jó neki utánna még rosszabb, akkor menjen be. Am a mai gyermekek "érzelmi neveltségének szintje" egyenlő a NULLÁVAL... Mindenki emós meg mit tudom én mi, mert szegény kislány meg kisfiú olyan sokat kapott az élettől, hogy 10 éves korától már a haját kell vasalja és vagdosnia az ereit, én nagyobb joggal lehetnék ilyen mint bárki más. Örülök hogy a hava 40K Ft-ból amit diákhitelből kapok megélek abból elmegy 15e kolira és 15e utazásra, a többiből tartsam fent magam ezen kivül 1 fillér nem jön pluszba nem még a hajvasaló XD (ezért nem vok emós)... Lényegtelen elkalandoztam remélem, akinek van esze érti is miről beszélek....

    ui.: Az emósokat hagyjuk békén csak ők jutottak eszembe, sztem jogosan.
  • cateran #68
    "A kereskedelmi televiziozast pont ezert kene moderalni sokkal erosebben ill meg kene szuntetni."

    Mert? Eszem-faszom megall...Szerintem meg a vegetarianus ettermeket kellene bezarni...mert "hulye", aki vegas...Jo erv, nem?:P Igaz nem kotelezo vegas etterembe jarni, sot! De hat a tv-t sem kotelezo nezni, a sok itt kommentelo barom meg csak tepi a szajat, hogy "jujj, de szar a musor"..Akkor meg minek nezed te istenbarma? (ez nem szemelyesen neked, csak eszembe jutott:P) Mazochizmus? Nem a musorok szarok, hanem ti vagytok agyilag csokottek,. hogy keptelenek vagytok tovabblepni.....(a net is szar, mert sok rajta az olyan weboldal, ami engem nem erdekel....es tok szarok is...naponta nezem oket es tok szarok..ticcsak be!..../cinizmus es ironia off:P)
  • SirLord #67
    Helyes
  • Tetsuo #66
    A porno altalaban rossz, foleg ebben a formaban, ahogy ma fellelheto ossze-vissza, de valakinek pl. csak az jut, ezt figyelembe kell venni.
  • Zoli007 #65
    Pornó jó, mert te is nézed mi? LOL. A járulék, amire gondoltam, időközben megszűnt, mea culpa.