Szekeres Viktor

A focivébé miatt júniusban bezárnak a mozik?

Komolyan azért láthattunk filmeket hetekkel az amerikai premierjük előtt, mert a focivébé idején semmilyen új, sikerre esélyes alkotást nem mernek bemutatni?

Valóban olyan nézett egy labdarúgó világbajnokság idehaza, hogy még a mozik műsorára is kihat? Végülis a forgalmazók birtokában vannak a 2006-os nyári bevételi adatoknak, s úgy tűnik, hogy az amerikai stúdiók igencsak tartanak a dél-afrikai sporteseménytől, hiszen erre (is) fogták azt, hogy a Vasember 2 vagy a Perzsia hercege 8 nappal az amerikai premier előtt már látható volt itthon. Persze a hazai forgalmazási tempót kritizálók mélyen hallgattak.


Melyik júniusi hazai mozis premier érdekel a legjobban?
(Összesen 531 szavazat)
  • Zöld Zóna
    12 % (66 szavazat)
  • Rémálom az Elm utcában
    21 % (112 szavazat)
  • Toy Story 3
    19 % (101 szavazat)
  • Ha/Ver
    19 % (99 szavazat)
  • Alkonyat: Napfogyatkozás
    16 % (87 szavazat)
  • A többi közül valamelyik
    10 % (55 szavazat)
Júniusban mindenesetre tény, hogy jelen állás szerint csak 16 új filmet láthatunk a mozikban, így míg pár hónapja naponta járhattunk popcornozni, most csak minden második napon szükséges. Ráadásul a filmeknek csak a fele lesz hollywoodi kommersz, vagyis az a műfaj, amiért mindnyájan annyira odavagyunk. Június harmadikától, vagyis csütörtöktől például láthatjuk Matt Damon hatalmasat bukó háborús akciófilmjét, a Zöld zónát (Green Zone), valamint az ötödannyi pénzből majdnem dupla annyit termelő Az utolsó dalt (The Last Song), mely heteken belül a második Nicholas Spark-regényadaptáció, ezúttal Miley Cyrusszal a főszerepben. Aki pedig nincs oda Hollywoodért, az harmadikától a bosnyák (Snijeg) című drámát nézheti meg a Mozinet forgalmazásában.


A focivébé rajtja előtt, azaz június 10-én hat új filmet lehet láttamozni, köztük pár nappal a világpremier után a beszélő kutyás Marmaduke - A kutyakomédiát (Marmaduke). Hollywoodból még ugyanekkor kerül a mozikba minden tinihorrorok ősatyja, a Rémálom az Elm utcában (A Nightmare on Elm Street), valamint a romantikus komédiákat kedvelők nagy örömére az Ilyen a formám (The Back-Up Plan) Jennifer Lopezzel. Az igényesebb alkotások hívei láthatják a német-magyar Látogatást (Der Kameramörder) Gryllus Dorkával a főszerepben, a svájci Egy másik embert (Un autre homme) az Anjou Lafayette-től, valamint A padláson (Na pude anek Kdo má dneska narozeniny?) című cseh animációs filmet.


Mindezekre egy hétre, azaz június 17-től ismét csak három mozis premier borzolja a kedélyeket, s ezekből sokak örömére kettő is szinkronos lesz. Az egyik Toy Story 3, a másik pedig a Ha/ver (Kick-Ass). Előbbiről valószínűleg minden plusz információ komoly karakterpazarlás lenne, utóbbi pedig az idei év egyik legvártabb filmje volt, csakhogy a mozikban csúnyán megbukott. Az, hogy érkezik még a korábban beharangozott, de csúszó 52-es történet (Istoria 52 | 2008 | 97p | 16) is, már csak pár száz nézőt fog érdekelni itthon.


24-től mintegy vihar előtti (vagy éppen a Toy Story 3 miatt vihar utáni) csendet imitálva, mindössze egy frissen bukott Brendan Fraser-féle zöld családi komédia, a Drágán add a rétedet! (Furry Vengeance) érkezik Hollywoodból, hiszen a Mediterrán finomságok (Dieta mediterránea), valamint a Szerelem és egyéb bűnök (Ljubav i drugi zlocini) európai alkotás: előbbi egy spanyol komédia egy szakácsnőről, míg utóbbi egy szerb romantikus dráma.


A nagy szusszanás a mozik részéről pedig annak köszönhető, hogy július 30(!)-tól itthon is bemutatják az Alkonyat: Napfogyatkozást (The Twilight Saga: Eclipse), ami nem véletlenül az év egyik legvártabb filmje. Szerencsére július közepe felé minden visszaáll a rendes kerékvágásba, hiszen érkezik Jim Carrey, Shrek, Tom Cruise és Leonardo DiCaprio új filmje, rendezői fronton pedig Christopher Nolan fog megküzdeni M. Night Shyamalannal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CArtmaN6666 #7
    Hát már nem azért de a Kick-Ass ilyenkor bemutatni nemkicsit pazarlás.
    Az elmúlt 8-10 év egyik legnormálisabban sikeredett filmje lett, csak ezek a tehetségtelen hozzá nem értők nem képesek ezt belátni.
  • xido #6
    Marmaduke..a másik ilyen faszomkutyás a Scooby mellett,amit gyerekkorom óta gyűlölök:)
  • narumon #5
    Hát asszem a felsorolásból tényleg nem lesz mi miatt felállni a meccs elől.
  • ZeemanX #4
    "...és Leonardo DiCaprio új filmje, rendezői fronton pedig Christopher Nolan..."

    Ööö, izé, ez így most ez kicsit így megtévesztő. Ez. Vagy nem?
    Vagy csak kákácsomózok...
  • AZTA #3
    Amerikát pedig annyira nem érdekli ez a fajta foci.
  • Seth74 #2
    Az utolsó képen az éhezők komoly marketinges tevékenységet sejtet.
  • Etinger #1
    ToyStory 3. Ez alap.