Szekeres Viktor

Május. Haverok. Mozi.

Májusban végre elkezdődik az igazi mozis szezon, megérkeznek azok a filmek, melyekre már majd egy éve várunk: feldolgozások, folytatások, 3D.

Annak idején még júniusban indult az igazi filmes idény, de jó pár éve elkezdték kitolni a hollywoodi nyár határait, s már a május is idetartozik, sőt, ha a Vasember 2 nemzetközi premierjét nézzük, akkor április végén ránk köszöntött a nyár. Szerencsére többé Magyarországon sem tartják azt a forgalmazók, mint 10 éve, hogy a magyar ember nyáron nem mozizik, hanem nyaral, s ennek köszönhetően jó pár világpremierrel találkozhatunk, sőt, olyan filmmel is, mely a Vasember folytatásához hasonlóan egy héttel Amerika előtt kerül nálunk moziba.


Május hatodikától, afféle vihar előtti csendként (vagy vihar utániként?) 4 film kerül bemutatásra, de egyik sem számíthat nagy közönségsikerre. Igaz, az Emlékezz rám (Remember Me) című romantikus film főszereplője az Alkonyatos Robert Pattinson, de már Amerikában sem kísérte nagy érdeklődés próbálkozását, s valószínűleg nálunk is inkább megnézik a tinik még egyszer az Újholdat. Ugyancsak csütörtöktől lesz látható A legboldogabb lány a világon (Cea mai fericita fata din lume), mely egy román családi dráma, s a román újhullám alkotásai bizony nagyon erősek. A hazai frontot a Szélcsend képviseli, mellyel Sas Tamás visszanyúl gyökereihez és kamarafilmet forgatott három szereplővel egy balatoni vitorláson. S láthatjuk még Az út (The Road) című posztapokaliptikus drámát, mely a Nem vénnek való vidék írójának regényéből készült.


Május 13-tól is lesz magyar film, mégpedig a Budapest, melyhez brazil és portugál készítők hozták az alapanyagot. A Best Hollywood a Hihetetlen utazással (Turtle: The Incredible Journey) próbál nézőket szerezni, de hiába van szó szép filmről, a dokumentumfilmek nem vonzanak akkora közönséget. Ezen a héten is adhatunk esélyt román filmnek, a Rendészet, nyelvészet (Politist, adj.) bűnügyi beütésű lesz, de persze a nézők zöme úgyis a Robin Hoodot (Robin Hood) fogja választani.


Melyik májusi hazai premier érdekel a legjobban?
(Összesen 812 szavazat)
  • Robin Hood
    17 % (139 szavazat)
  • Perzsia hercege
    55 % (448 szavazat)
  • Szex és New York 2
    3 % (28 szavazat)
  • Túl jó nő a csajom
    3 % (26 szavazat)
  • Az út
    7 % (56 szavazat)
  • A tébolyultak
    3 % (21 szavazat)
  • Streetdance 3D
    3 % (28 szavazat)
  • Az egyik, itt fel nem sorolt bemutató
    7 % (55 szavazat)
Amerika 28-ától, mi azonban már 20-ától láthatjuk a Perzsia hercege: Az idő homokja (Prince of Persia: The Sands of Time) című akció-kalandfilmet, mely Budapesten IMAX-verzióban is megtekinthető lesz. A játékfeldolgozás ezúttal kap kommersz vetélytársat, hiszen a Túl jó nő a csajom (She's Out of My League) nem elég, hogy vicces, de szinkronizált is lesz. Ugyancsak a hollywoodi kommerszvonalat képviseli majd A tébolyultak (The Crazies), mely egy horrorremake. A művészi trió élén az 52-es történet (Istoria 52) áll, mely egy elég fura és elvont görög fantázia thriller, de minden bizonnyal érdekes lesz az Anyátlanok (The Boys Are Back) is, melybe Clive Owen válik egyedülálló apává, valamint A sivatag virága (Desert Flower), amely egy gyerekkorában körülmetélt szomáliai nő utazásának krónikája, akiből később szupermodell és ENSZ-nagykövet válik.


Az utolsó májusi mozihét a 27-ével kezdődő lesz, s a prímet két második rész, a Nanny McPhee és a Nagy Bumm (Nanny McPhee and the Big Bang), valamint a Szex és New York 2 (Sex and the City 2) fogja vinni. Előbbihez hasonlóan ugyancsak angol film a tavalyi StreetDance 3D (StreetDance 3D), mely a térhatású hullámot lovagolja meg a táncos látvány segítségével, nem konvertált 3D-vel. Azonban a héten mágis a Hó (Snijeg) című bosnyák dráma, valamint a szerb Szerelem és egyéb bűnök (Ljubav i drugi zlocini) érdekesebbnek tűnik. A 27-i bemutatók sorát a Zongoramánia (Pianomania) zárja, mely egy német zenés dokumentumfilm Stefan Knüpfer zongoristáról.

A május ennyi lenne, összesen 20 filmet tartalmaz, de legalább lesz időnk behozni az áprilisi lemaradásokat, hiszen látva most már az összes áprilisi filmet, bizony bőven akadtak kötelező darabok - melyek közül - rossz hír a többségnek - csak egy amerikai. A június, mondjuk ki, brutális lesz, de erről csak egy hónap múlva, hiszen érkezik a Zúzó, Matt Damon, Woody, Bud, Freddy, valamint Bella és Edward is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #7
    Júliusban a seggünket verjük a földhöz örömünkben, augusztusban orgazmusunk lesz, szeptemberben...
  • winnie #6
    "a legtöbben nem ezeket a román és bolgár alkotásokat fogják választani... "

    inkább a sokat szidott amerikaiakat? ez új.
  • nextman #5
    ja, mindezek ellenére vb lesz, nem filmnézés:)
    Ezt vajon bekalkulálták?
  • vanclemmons #4
    kinek van ennyi ideje moziba járni? szerintem a legtöbb ember úgyis kiválaszt 1-2 filmet, amit tényleg megnéz majd májusban, aztán kész.
    és van egy olyan sandám, hogy a legtöbben nem ezeket a román és bolgár alkotásokat fogják választani...
  • z99999 #3
    az út. jó volt a könyv, várom a filmet.
  • Kerub #2
    Rooooooooobin Hooooooood!!!!
    Idén csak a Shutter Island veheti fel a versenyt a Robin Hoodhoz mérhető várási faktorral
  • Flashy #1
    "A június, mondjuk ki, brutális lesz" :D