Szekeres Viktor

Uralkodnak a komédiák és a kórházas sorozatok

Lehullt a lepel, fény derült a hazai tévézési szokásokra: tavaly itthon a legnézettebb sorozat a Vészhelyzet volt, a legnépszerűbb film pedig a Gorilla bácsi.

A múltkor már szó volt arról, hogy hiába nyernek teret Magyarországon a kisebb tévécsatornák, még mindig a TV2 és az RTL Klub uralkodik, ez a két csatorna határozza meg a tévéző közönség nagyobb részének műsorválasztását. A nagy kereskedelmi csatornák az embereket általában filmekkel, tévésorozatokkal, hírműsorokkal és persze sajátgyártású produkciókkal, többnyire valóságshow-kkal, próbálják leültetni a képernyők elé.

Klikk ide!

A tavalyi év 50 legsikeresebb filmjének listáját böngészve (18-49-es korosztály, AGB-mérések) kitűnik, hogy az emberek inkább az RTL Klubot választották, hiszen a jelenleg idehaza vezető csatorna 42, míg a TV2 mindössze 8 filmmel képviselteti magát a legnépszerűbb alkotások mezőnyében. Az is látható, hogy az élbolyban a műfajok közül leggyakrabban a komédia képviselteti magát, de érdekes módon scifit és képregényfilmet is találunk az első 10-ben. Ez utóbbi kettő persze nem meglepő, hiszen mind a Batman: Kezdődik!, mint a Transformers, nagyszabású hollywoodi produkció volt, nem is meglepő, hogy a Taxi 4, valamint a két magyar film (Megy a gőzös, Álom-net) kivételével szinte csak amerikai filmek iránt érdeklődtünk.

Az éllovas filmek zöme itthon mozikban is bemutatott alkotások, de a Jack Hunter-sorozattal (9., 10. és 23. hely), a Titkok könyvtára 2-vel és az Elsüllyedt város kincsével a televíziós produkciók is képviseltetik magukat - mindegyik a kalandos, kincskeresős műfajban. A Magyarországon csak DVD-re megjelent produkciók legnézettebbje a 27. helyezett 001 - Az első bevetés című film volt, ami jelzi azt is, hogy itthon is tendálunk arra, hogy az igényesebb filmeket válasszuk otthoni megtekintés céljából.

Klikk ide!

A tévésorozatok közül cseppet sem meglepő módon két, tíz évnél is idősebb széria a legnépszerűbb itthon: a Vészhelyzet és a Cobra 11, ami remekül jelzi, hogy a magyar néző szereti azt, amit megszokott. Szerencsére már érkeznek a friss fuvallatok, hiszen az eredeti sávjában megbukott, de a keddi napon remekül szereplő A mentalista volt 2009 harmadik legnézettebb sorozata itthon. Ezt követte a TV2-es Doktor House, majd, ugyancsak nem meglepő módon, öt krimisorozat.

A sorozatok eredményeire természetesen egyre növekvő hatással vannak az internetes letöltések. Jelenleg több felmérés is azt mutatta ki, hogy a lakosság 10%-a vallja be, hogy szokott sorozatot vagy filmet letölteni. A hatás akkor is jelen van, ha egy sorozatot a nézők a magyar premier előtt láthatnak, de ugyanúgy népszerűek az RTL Klub és a TV2 sorozatainak magyar premier utáni letöltése, immáron szinkronnal. Az amerikai premierrel utáni letöltések között itthon a Szökés, a Hősök, az Így jártam anyátokkal, a Doktor House és a Lost - Eltűntek áll az élen, míg a magyar premier utáni warezben a Doktor House, a Született feleségek, a Barátok közt és a Flash Forward - A jövő emlékei vitte a pálmát.

Klikk ide!

Az esti hírműsorok versenyét elnézve megállapítható, hogy a magyar emberek zöme az RTL Klub és a TV2 híradójából szerzi be a napi tudnivalókat, előbbi éves átlagban 32,9%-os közönségarányt produkált a kereskedelmileg értékes korosztályban, utóbbi pedig 28,2%-osat. Miközben a két nagy csatorna híradója sokszor cserélt helyet a nézettségi versenyben (a nyári hónapokban a TV2 át is vette a vezetést, de utána jött a műsorvezető-váltás), az m1 hírműsora magabiztosan tartotta a maga 7%-os SHR-jével a bronzérmes helyet.

Miközben a híradók kifejezetten népszerűek, a többi hírműsor, az elemző, hírhátteret kínáló produkciók már sokkal kevésbé érdeklik a közönséget. Főként a fiatalok érik be a bulvárosabb híradókkal, ők azok, akik nem kíváncsiak a történések mozgatórugóira, s ezt a nézettségi adatok is jelzik, hiszen az információs műsorok inkább csak az idősebbeket ültetik le a tévé elé. Például a Lapozó vagy az Este néző között nagyjából 4-5-ször annyi ötven éven felüli néző akad, mint 18 és 49 év közötti. A TV2-es 20 év - Beszélgetések Bárdos Andrással című, már megszűnt műsor nézőinek 40%-a volt 18-49-es és 60%-s ötvenen túli, míg az RTL Klub a XXI. századdal, a Házon kívüllel és az Európai idővel nagyjából egálra, 50-50%-ra hozta ki a fiatalok ás idősek arányát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RCH #6
    Szerintem biztos mas nezettsegi adatok lennenek, ha orszagosan, ingyenesen elerhetoek lennenek a tematikus - sport, gyerek, ismeretterjeszto, stb. - csatornak.
  • DjDano #5
    Elég maradiak a magyarok, a Vészhelyzet úgy 10 éve még nagyon jó volt, de ma már kismillió jobb sorozat van nála
  • chuky123 #4
    Ja csak az Retekklub ne vágná szét a filmeket de jó is lenne.
  • DjDano #3
    Főműsoridőbe melyiket nézzék? A világon máshol is így van...

    Mondjuk én egyiket se nézem, mert unom az ismétléseket, ami meg viszonylag új film azt is láttam már DVD-n majdnem biztosan.
  • Szefmester #2
    A minőség nem érdekli őket.. Vagy olyan hülyék hogy nem tudják beállítani a tv-n a csatornakiosztást XD
  • PetiX87 #1
    hogy lehet, hogy szinte mindenki csak ezt a 2 csatornát nézi?