Szekeres Viktor

Nem biztos, hogy a legjobb film kapja az Oscart

Sokan sokszor szidják az Oscar-díjakat, hogy nem a szerintük legjobb film nyert, hanem az, ami a szavazók szerint volt a legjobb. Viszont a szidalmazók közül igen kevesen tudták, hogy miképpen is szavaznak a díjra az amerikai színészek, rendezők, producerek és egyéb filmkészítők, vagyis az akadémiai tagok.

A jó hír, hogy már nem is kell tudni, hogy mi a szavazás rendje, hiszen ez is megváltozik, azzal együtt, hogy idén (vagyis jövőre) már nem 5, hanem 10 jelölt film lesz a a Legjobb film kategóriájában.

Eddig ugyebár a szavazók voksai alapján meghatározott 5 jelölt film közül csak egyre szavazhattak az arra jogosultak, s amelyik alkotás a legtöbb szavazatot kapta, az nyer. Ez, a többségi rendszer miatt azt jelentette, hogy akár 21%-os szavazati aránnyal is lehetett Oscaros egy film, vagyis úgy, hogy a voksolók 79%-a szerint nem az volt a legjobb. A 10 filmes rendszernél a nyerési határ extrém esetben lecsökkenne 11%-ra. De ez a rendszer a múlté.

A változás, mely idén lép érvénybe, azt fedi, hogy a szavazók rangsort állítanak fel a 10 jelölt film között. Ezután a szavazatszámlálók megnézik az 1. helyezetteket és, ha egyik film sem kapta meg a voksok több mint felét (erre mérget lehet venni), akkor a 10 közül a legkevesebb szavazatot kapó filmet kiveszik a versenyből és az arra szavazók másodlagos preferenciáját, második helyén megjelölt filmjét számolják bele az összesítésbe. Ha ismét csak nincs meg az 50%, akkor ismét "kiejtik" az utolsót, és ismét veszik a kiesett szavazók következő preferenciáját és így tovább, míg egy film el nem éri az 50%-os többséget.

Hogy melyik rendszer az igazságosabb, azon lehet vitatkozni, mindkettő mellett lehet hozni pro és kontra érveket, de az biztos, hogy az új szisztéma szerint lehet, hogy nem az a film fog nyerni, mely a legtöbb első helyezést értő szavazatot kapja, hiszen a 2-3-4. körben is élre lehet kerülni másodlagos vagy harmadlagos preferenciaként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • terasz #13
    A rendszer nem ismeretlen a politika vilgáában. Ausztráliában ez a választási rendszer működik, ott ugyebár jelöltek közül kell kiválasztani a legszimpatikusabbat. Magam is ezt tartom a leginkább hatékony kiválasztási metódusnak.
  • winnie #12
    csak most azért van 10 film, hogy a stúdiók még nagyobbat kaszáljanak.
  • czyi #11
    így van. előtte ugyanígy 10 film volt a jelölt. azaz - legalább is ebben - hollywood semmi újat nem talált ki. :)
  • gulyasandras #10
    1944-ben vitték le 5-re.
  • cateran #9
    Nah..nem vita volt,csak valakinek valaszoltal vmit,en meg ezt reagaltam..(franc se emlekszik mar pontosan:D) A "Tarolt az Alkonyat" kommentjei kozt van:D
  • winnie #8
    szép találat, akkor felteszem nem volt igazam:)
  • cateran #7
    Hollywood olvassa az sg-t?:D

    "
    cateran 2009. jún. 04. 20:11 | válasz erre | #22
    Ez igy csak akkor igaz, ha 2 dolog közül kell választani....amúgy meg az amelyikre a legtöbb szavazat ment,de lehet hogy többen szavaztak MÁSRA mint erre..már összesitve..igy aztán a többség szerint nem ez a legjobb,de ez kapta a legtöbb szavazatot
    (hogy érthető legyen: van 5 film és 100 szavazó,az 1. film kap 40 szavazatot,a többi mind 15-öt...100-an szavaztak,60-an úgy gondolták hogy nem az 1. film a legjobb,de mégis az fog nyerni..pedig 60 több mint 40...)
    Válasz 'winnie' üzenetére (#21)"

    Nem is tudtam,hogy igy adnak a véleményemre..:D
  • Harkat 89 #6
    "Idén (vagyis jövőre) már nem 5, hanem 10 jelölt film lesz a a Legjobb film kategóriájában. "
    Ez szerintem hírnek számít. Mellesleg elolvasva a cikket kaptam új információkat amiket nem tudtam (új rendszer), szóval szerintem jó hogy megírták.
  • Mincsi #5
    Hmm... eddig nem is tudtam, hogy csinálták. Most hogy tudom, akkor sem tartom többre az 1. helyezéért. Mint hogy eddig sem :P
  • nessboth #4
    B*zis, k*rekesztős,h*lokausztos,él*trajzi illetve egy b*kott sztár nagy visszatérése MINDIG OSCAR...ennyi...