MTI

Idézetek a 81. Oscar-gáláról

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjait több mint húsz kategóriában ítélték oda. Aranyszobrocskát kapott mások mellett Sean Penn, Kate Winslet, Heath Ledger és Penélope Cruz.

"Nem volt elég pénzünk arra, hogy valóban azt csináljuk, amit igazán akartunk. Volt viszont egy olyan forgatókönyvünk, amelybe mindenki őrülten beleszeretett, aki csak olvasta" - mondta Christian Colson, a vasárnap esti Oscar-gálán nyolc díjat besöprő Gettómilliomos című film producere a legjobb film díjának átvételekor. Danny Boyle brit rendezőt zseninek nevezte, és a 14 millió dollárból készült (eredetileg csaknem egyenesen DVD-re forgatott) produkciót támogató stúdiók mellett Mumbai városának is köszönetet mondott. Az Indiában játszódó Gettómilliomos egy fiatalemberről szól, akinek egy televíziós kvízjáték nyerteseként sikerül kitörnie Mumbai nyomornegyedéből.


Indiában, a forgatási helyszínen is nagy figyelemmel kiserték a díjátadót

Salman Rushdie indiai származású brit író ellenben nem volt túl nagy véleménnyel a filmről, mondván az "képtelenséget képtelenségre halmoz". Vasárnap az atlantai Emory Egyetemen tartott előadásában nemcsak Danny Boyle filmjét kritizálta, hanem más, olyan Oscrarra jelölt produkciókat is, amelyek irodalmi művek adaptációiból születtek, így A felolvasó és a Benjamin Button különös élete is megkapta a magáét. A Sátáni versek 61 éves szerzője számos jelenetet kifogásolt a Gettómilliomosban, egyebek között azt, mikor az egyik szín 1600 kilométerre fejeződik be az előzőtől, amelyet a Tádzs Mahalnál vettek fel.


"Most mondom, hogy ez nem lesz 45 másodperc. Ájult itt már el valaki? Mert valószínűleg én leszek az első" - mondta Penélope Cruz, az első spanyol színésznő, aki Oscar-díjat kapott. A Vicky Cristina Barcelona című Woody Allen-film mellékszereplője az áttörést úgy értelmezte: változás állt be az amerikai filmekben szereplő külföldi színészek megítélésében. "Dolgozhat az ember Amerikában, ha akcentusa van? Igen, dolgozhat, ez az utóbbi 10-15 év fejleménye" - emlékeztetett a 34 éves Cruz, akit három éve a Volver című filmért jelöltek először az Oscarra. "Ha a mozi az életről szól, ha azt mutatja, ami az utcán zajlik, akkor abba mi mind beletartoznuk." A színésznő spanyolra váltva hangsúlyozta, hogy győzelme itteni színész honfitársaié, és azoké, akik Spanyolországban dolgoznak.

Szomorú pillanat érkezett el a díjátadó gálán, amikor a legjobb mellékszereplő díjával kitüntetet Heath Legder szülei és nővére léptek a színpadra, hogy átvegyék a tavaly elhunyt színész posztumusz elismerését. "Ez a díj szerényen igazolja Heath csöndes elhivatottságát, hogy önök, akik itt összegyűltek ma este, mind elismerjék őt" - mondta Kim Ledger, a színész apja. Kate Ledger, Heath nővére megerősítette, hogy a díj "a gyönyörű Matildára", a színész kislányára száll. Megszólalásában felidézte 2007 karácsonyát, mikor megjósolta bátyjának, hogy A sötét lovagért meg fogja kapni az Amerikai Filmakadémia nevezését.

"Tizenöt Oscar-jelöléses pályafutás. Ez aztán a rekord. Nem szívesen mondom, de ha valaki ekkora teljesítményt ér el, nehéz nem gyanakodni a szteroidokra" - viccelődött Meryl Streep tekintélyes nevezési listájával az est házigazdája, Hugh Jackman, aki Mickey Rourke feszültségét is megpróbálta feloldani. "Hallgass ide, azt akarom, hogy nyugodt légy ma este. Azt akarom, hogy mondd ki, ami csak az eszedbe jut, mert hét másodperces késleltetéssel folyik a közvetítés, viszont ha nyersz, akkor húsz másodpercesre kapcsolunk" - nyugtatta meg az ausztrál showman a The Wrestler (A pankrátor) sztárját.

A legjobb animációs film díját a Wall-E alkotógárdája kapta. A divatos környezetvédő témát hordozó sci-fi-mese a Volt című szuperkutyás filmet és a Kung Fu Pandát előzte meg. Andrew Stanton rendező, aki 2003-ban már kapott egy Oscar-szobrot a Némó nyomában című animációért, köszönőbeszédében alkotótársain kívül annak tulajdonította győzelmét, hogy olyan inspiráló karakterről (egy robotról) készíthetett filmet, "aki kitartóan küzd azért, hogy mindenben meglássa a szépet, ami csak a szeme elé kerül". A Jean Hersholt Humanitárius Oscar-díjat Jerry Lewis kapta. A 82 esztendős komikusnak Eddie Murphy nyújtotta át a szobrot. A veterán színész elmondta, hogy a díj mélyen megérintette, nemcsak azért, mert a Filmakadémiától kapta, hanem azok miatt is, akiknek segíthet vele. Lewis évente vezet rendkívül népszerű televíziós gyűjtőműsort az izomsorvadásban szenvedők megsegítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • diablo1336 #6
    Hugh Jackman megmutatta h mit tud és h elviszi hátán az oscart. tökéletes választás volt házigazdának és ezt meg is mutatta.(sztem az utobbi időben a legötbbet fejlödő és legtöbbet küzdő szinész-gart. neki)
  • CaptainRumi #5
    Jackman rohadt nagy arc volt :D
    Pláne amikor énekelt
    Szerencse, hogy nem a RTL klubbon néztem, ott valószínűleg még azt is végigpofázták...
    Meggondolom volt olyan most is, hogy ők jókat kuncogtak néhány poénon, de baszták lefordítani azoknak akik nem értik mint tavaly
  • kukacS3K #4
    14 millió? ezt nem is tudtam, az nagyon kevés ahhoz képest hogy mit hoztak ki a filmből
  • Molnibalage #3
    Csak tudnám mire kapta...
  • hajnaltores #2
    Sajnálom, hogy Nem Mickey Rourke Kapta a Legjobb Férfi Főszereplő Díját, azt hiszem nagyon megérdemelte volna...a Balázsi Pannika meg ne mondjon hülyeségeket, mert a pofámról leszakad a bőr...-"nem is értem Mickey Rourke jelölését, hisz itt önmagát játszotta" Nem is tudtam kedves Panni, hogy személyesen ismered Mickey Rourke-ot... Gyanúsan sok volt a Slumdog díjazása is, Kate Winslet pedig közepes a Felolvasóban...Pitt-et nem is tudom miért jelölték, (a férfi mellékszereplőket sem nagyon :) Hisz a hülye is tudta, hogy Ledger kapja a díjat... Az egyik legrosszabb Oscar Gála...sajnálom, kár érte...
  • Loverman #1
    én néztem, nekem tetszett.