Szekeres Viktor

Armored - a Kontroll rendezőjének új filmje

Az itthon hatalmas kasszasikert aratott, közel sem kommersz Kontroll és amerikai bemutatkozó filmje után, Antal Nimród ismét belenyúlt a tutiba, hiszen meglehetősen jólcsengő névsort tudhatott magáénak második hollywoodi filmjének forgatása előtt.

Idehaza nincsenek jó helyzetben a filmrendezők, hiszen a közönség nem igazán ismeri, jegyzi meg neveiket. Hiába tudják a beavatottak, hogy ki az az Antal Nimród, Herendi Gábor vagy Sas Tamás, új filmjeik plakátján mégis úgy hivatkoznak rájuk, mint a Kontroll, a Valami Amerika vagy az S.O.S. Szerelem rendezői. Ez is azt mutatja, hogy a fimforgalmazók nem bíznak abban, hogy csak a névre sikerül becsábítani a plakátbámuló potenciális nézőket.


A Herendi-féle Magyar vándort vagy Sas 9 és 1/2 randiját könnyedén el is adták a marketing segítségével, a nézők tömött sorokban zarándokoltak el a hozzájuk legközelebb eső mozihoz, hogy megtekintsék a "mester" új próbálkozását - legalábbis ez szűrhető le a nézettségi adatok alapján. Hogy aztán a Magyar vándort követő meglehetősen negatív nézői vélemények okozták Herendi soron következő filmjének, az egyébként pazar Lorának a hatalmas bukását, vagy az, hogy cseppet sem volt kommersz popcorn mozi, azt nem tudni. Az viszont biztos, hogy a hazai sikere után Amerikában szerencsét próbáló Antal Nimród Kontroll utáni második filmje esetében idehaza semmit sem számított előző sikere - az Elhagyott szoba (Vacancy) meg is bukott.

Persze ennek egyik nyilvánvaló oka az, hogy az egyenelőzetesek és -plakátok miatt a forgalmazó nem tudta világgá kürtölni, hogy az Elhagyott szoba a magyar rendező filmje, és attól, hogy Csányi Sándor és Balla Eszter helyett Luke Wilson és Kate Beckinsale a főszereplő, Antal ugyanaz a rendező marad - a nézők érdektelenek maradtak.


A Los Angelesben született Antal Nimródot Amerika a Kontroll hatalmas hazai sikerét követően fedezte fel, ráadásul a hazai kultfilm igazi, amerikai premiert is kapott (nem csak Koltai-féle, "bemutatjuk az Amerikába szakadt honfitársainknak, hogy itthon lehessen emlegetni a külföldi sikert"). Bár az elért 237 ezer dolláros bevétel nem tűnik egetrengető összegnek, azonban a fiatal rendezőre, jó hollywoodi szokások szerint lecsapott egy stúdió.

Egy trend ugyanis megfigyelhető Hollywoodban: a hazájukban első vagy második filmjükkel kultikus sikert arató direktorok meglehetősen gyakran kötnek ki Hollywoodban, hogy egy stúdiófilm rendezésével teszteljék le őket, miután kiderülhet, hogy hosszú távon is bevethetőek-e az Álomgyárban. Antal Nimród tesztfilmje az Elhagyott szoba volt, melyhez ugyan nem kapott akkor sztárt, mint az első filmje után hasonló módszerrel Németországból "lenyúlt" Megérzést rendező Mennan Yapo, aki Sandra Bullockkal forgathatott, azonban a kamarathriller 20 milliós bevétele után a DVD-kölcsönzésekből még 50 millió jött be és akkor a DVD-eladásokat nem is vettük figyelembe.


A stúdió Antallal való elégedettségét pedig mi sem bizonyította jobban, hogy újabb filmet bíztak rá, melynek elkészítésében ezúttal szinte teljesen szabad kezet kapott (az első filmnél eléggé lekorlátozták ugyanis). A 2008 elején leforgatott és 2009. szeptember 18-án bemutatandó Armorednak a napokban fejeződtek be az utómunkálatai. s bár nem tudni, hogy miért kell még egy évet várni, hogy a Jean Reno, Matt Dillon és Laurence Fishburne főszereplésével készült thriller moziba kerüljön, remélhetőleg a rendező végre megkapja a neki járó figyelmet.

Az ismét csak kevés helyszínen játszódó feszült, drámai pillanatokban is bővelkedő Armored 25 millió dolláros költségvetéssel készült és egy 10 millió dollárt szállító páncélautóról szól, melynek rakományára két konkurens banda is szemet vetett. Bár egyelőre meglehetősen ritkásan szivárognak a hírek a produkcióról, mint ahogy előzetest sem fogunk kapni belátható időn belül, azonban a távolba vésző premierig is érdemes észben tartani, hogy nemsokára ismét jön valami hazai íz Hollywoodból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Seten #25

    Egy közepesen jól sikerült film lett. Valami nagyobb sztorit vártam de nem vészes. Kicsit rövidnek is tűnt, én örültem volna ha több mindent "belezsúfoltak" volna.

    Szóval senki ne várjon egy eget rengető akciófilmet.

    Egy kicsit a "Reservoir Dogs (Kutyaszorítóban)"-ra emlékeztetett.

  • szarvasdinnye #24
    Hagyd, ilyenekkel felesleges vitazni. Leri rola, hogy semmi koze a dologhoz, csak belepofazni tud es feszultseget kelteni. Iskolapeldaja a beszukult, buta, foldhozragadt embernek.

    Kontroll pontosan az a fajta film, amibol kar, hogy nincs tobb. Az ujrafeldolgozasoktol kiraz a hideg es inkabb vmi olcso amcsi tinihorror, mint azok.
  • Inquisitor #23
    Hát nem is tudom, a régi vígjátékokkal az a baj, hogy X-edik nézésre már nem szórakoztatnak olyan jól, imádom a Tizedes és a többieket, de sokadik nézésre inkább fáraszt. Régebbi magyarvígjátékok detto. A feldolgozásaik meg akkora sz*rok, hogycsak na. A Kontroll meg nem vígjáték, nem lehet hasonlítgatni.
    Csak77, a Kontrollban nem csak a rendezés, de a forgatókönyv és színészek is zseniálisak. De ugye csak "butamagyaroknak" készülhetet, mert nem hátrafelé nyílazó szkíta-marslakó-ősmagyarok vannak benne???
  • Calidor #22
    Mondok egy jót nem mondom hogy a legjobb de jo:)

    Tizedes meg a többek
  • berserk87 #21
    Elég hülye felfogásod van Csak77. Nekem nagyon tetszett a Kontroll, biztos ostoba kismagyar vagyok:D. Szerintem ez a legjobb magyar film amit eddig készítettek. Második a Lora, bár hozzáteszem, hogy nem sok magyar filmet láttam. Ha tudsz mondani jobb magyar filmet akkor rajta, kíváncsi vagyok, hogy a te ízlésed szerint milyen a legjobb magyar film. Megjegyzem, hogy 17 díjat nyert meg az a film amit te le "nézhetetlen"-eztél. Érdekes, hogy nagyon sok ismerősöm szerint is a Kontroll a legjobb magyar film.
  • gothmog #20
    Megszokhatnád ezt. Én gonosz és ostoba nagyok. Te naaagy, NAAGY magyar te. Állj a tükör elé és dicsérd még magad. Mééég!
  • Csak77 #19
    Pont az ilyen tipikus, ostoba kismagyaroknak készült a Kontroll..
  • gothmog #18
    így is van, én is inkább a régi magyar filmek újrafeldolgozásat favorizálnám. az ilyen egy szoknya, egy nadrág, meg meseautó, meg ilyenek. Na aaaaz igen!
    nem az ilyen senki Antal Nimródokat.
    mennyé' inkább a marsra eltitkolt szobordarabokat keresni, te kis értelmiségi elit művészfilmbarát. Te egyéniség. Teeeeeee...
  • cateran #17
    nezhetetlen?:D honnan tudod? Csak nem megnezted?:P:D
  • Randal #16
    Köszönjük hozzászólását és más emberekről alkotott véleményét. Kritikákat kérünk Öntől uram és egy listát az Ön által jóknak tartott filmekről, érvekkel együtt.