Szekeres Viktor

Elhagyott szoba - Átvesszük az uralmat Hollywoodban

Bemutatták Amerikában Antal Nimródnak, a Kontroll rendezőjének új filmjét, mely majd 1,5 milliárd forintot kaszált az első hétvégén. Mi is megnéztük.

Bár az Elhagyott szoba (eredeti címén: Vacancy) bemutatója csak július végén lesz idehaza, a Titanic Filmfesztiválon az utolsó pillanatban létrehozott üzlettel levetítették Antal Nimród első amerikai filmjét. Megnéztük és nyugtáztuk, hogy a zsenge alapanyagból Antall Nimród kihozta a kihozhatót. A film története rettenetesen egyszerű - és a hazai forgatókönyvíróknak egy remek példa arra, hogy miképp kerülhetnének a filmes világba.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A történet szerint egy éjszaka autókázó házaspár eltéved és egy motelben száll meg, aholis furcsa videókazettákra lelnek. A filmeket nézve kisvártatva felfedezik, hogy a rajtuk látható gyilkosságok éppen az ő motelszobájukban történtek. Csekély logikázás után hőseink úgy vélik, hogy nem csupán fiktív alkotásokról, hanem igazi halálmozikról, snuff filmekről van szó (ld. még a témában a 8mm-t). Tudatosul bennük, hogy valaki nyilván figyeli minden mozzanatukat és a rettegés megkezdődik.

Mivel hosszabb kritikát csak a hazai premierkor közlünk, legyen elég annyi a filmről, hogy egy klasszikus, post-hitchocki ijesztgetős filmről van szó, melyről sokaknak beugorhat a tavalyi Ismeretlen hívás is, melyben az Elhagyott szobához hasonlóan a főhős egy kamarahorror keretei közé szorítva retteg egy ismeretlen erőtől. Persze az Elhagyott szobában idővel lehull a lepel a terrorizáló személyéről, de a motel határai közé szorított keretek megmaradnak és egy éjszaka alatt a történet is lerendezi önmagát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A sajátos trashes, horroros műfajban az Elhagyott szoba abszolút korrekt, minimum erős közepes, de meglehetősen élvezetes film. Legjobb pillanatai a két szereplő film eleji, szinte név és háttér nélküli, szinte csak gesztusokra, párbeszéd-töredékekre alapozott bemutatása. Köszönhetően a mozi két sztárjának, Luke Wilsonnak és Kate Beckinsale-nek, nagyszerűen lejön, hogy egy egymástól igencsak elhidegült férjjel és feleséggel lesz dolgunk. Sajnos a forgatókönyv totális kiszámíthatósága, akárcsak a film snassz befejezése kissé lejjebb húzza értékelésünket, de ettől még megsüvegeljük Antal bemutatkozását. A 7.6 millió dolláros hétvégi bevétel egy nagyjából 20 milliós amerikai összbevételt sejtet és nagyjából ennél másfélszer nagyobb összeget kaszálhat a stúdió nyáron a DVD-kölcsönzésekből.

A film egyébként megközelítőleg 3,6 milliárd forintba, vagyis 19 millió dollárba került és korrekt, közepesen jónak számító 2551 moziban mutatták be (Koltai Lajos júniusi Eveningje ennek töredékére számíthat a témája miatt) egy thrillerekkel telezsúfolt időszakban. Amellett, hogy ugyanezen a hétvégén debütált Anthony Hopkins új thrillere, a Fracture (11,175 millió dollárral nyitott), a hétvégi bevételi listát a Hitchcock-féle Hátsó ablak újragondolása, a Disturbia vezette 13,5 millió dollárral. Ugyancsak szerepelt a top 10 alsó fertályában, erősen leszálló ágban a hasonlóképp múlt héten bemutatott Halle Berry - Bruce Willis thriller, a Vadidegen, mely második hetén mindössze 4 millió dollárt termelt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Sommázva az adatokat az Elhagyott szoba közepesen nyitott, a 13-15 milliós elvárások alatt. Viszont a rentabilitását nem fenyegeti veszély és mivel a gyártó stúdió, a Screen Gems elégedett volt az elsőfilmes forgatókönyvíró könyvéből készült végeredménnyel, így Antal Nimródot azonnal szerződtették 2009-ben bemutatandó filmjükhöz, az Armoredhez, amely mindenféleképpen az elismerés jeleként értékelendő. A nagy sikerhez kisebb lépcsőkön át vezet az út - az Elhagyott szoba kritikái egyelőre felemásak (elég sokan az USA-ban a pejoratív jelentéstartalmú Nimród néven poénkodnak...). Ez a nem éppen kritikus-kedvenc műfajban nem rossz teljesítmény, például a Bruce Willis-féle Vadidegen kritikáinál messze jobbakat írnak a Vacancy-ról.

Végeredményben második debütáló rendezőnk sem (és elnézést a negatív fogalmazásért) bukott meg, sőt Antal Nimródhoz hasonlóan a Híd Terabithia földjére című filmmel nyitó, bár vele ellentétben már jelentős amerikai elismertséggel bíró Csupó Gábor is készülhet második nagyjátékfilmjére, mely az IMDB adatai szerint a The Little White Horse című angol fantasy lesz Colin Firth főszereplésével.

Az idei harmadik bemutatkozónk nyáron Koltai Lajos lesz, aki első amerikai rendezésében, az Eveningben igazi sztárhadsereget irányíthatott, hiszen filmjének szereplői között ott lesz Mryl Streep, Claire Danes, Glenn Close, Toni Collette, Vanessa Redgrave és Natasha Richardson is. Reméljük hasonlóan korrekt módon nyit a film.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #26
    attól lesz egy karakter többdimenziós, ha tudod mi a foglalkozása és a lakcíme?:)
  • Szolnokboy1 #25
    "Legjobb pillanatai a két szereplő film eleji, szinte név és háttér nélküli, szinte csak gesztusokra, párbeszéd-töredékekre alapozott bemutatása."

    Alap esetben ennek inkább negatívumnak kellene h legyen, nem?
    Egy dimenziós karakterek? Kinek jó az?
  • Inquisitor #24
    "Legyünk reálisak. Gyenge film, gyenge nyitás, hamar lekapcsolják a mozikból."
    Alacsony költséfvetésű film, amit nem is szántak soha nagy sikerre, de az árát a DVD és egyébb jogokkal valószinüleg többszörösen visszahozza majd. Még mindig jobb, mint valami ami sok tizmillio dollárba kerül és a nagyedét se keresik vissza mozikban, nem? :)
    Ugródeszkának meg jó lesz Nimródnak, ami rajta múlott azt szerintem megtette a filmmel kapcsolatban.
    (Van az a szép mondás ugye, hogy sz*rból nem lehet várat építeni.)
  • Atisz #23
    Amennyiben az első hozzászóló a 1.5 milliárd Ft-on akadt ki, abban az esetben igazat adok neki. Miért nem lehet 7.5 millió $-nak kiírni? Nem hangzik olyan soknak vagy mi?
    A Kontroll tényleg jó film volt (bár engem kicsit zavart a műfaji tobzódás), reméljük ez a film is jó és Antall Nimródnak lesz még lehetősége vmi igazán maradandót alkotni. A magyar filmgyártás (sőt, az európai is, kivéve talán az angolt, a franciát és esetleg a spanyolt) mélyponton van, természetes hogy minden rendező Amerikába vágyódik.
  • Kobaljov #22
    Első lépésnek nem rossz

    "A nagy sikerhez kisebb lépcsőkön át vezet az út - az Elhagyott szoba kritikái egyelőre felemásak (elég sokan az USA-ban a pejoratív jelentéstartalmú Nimród néven poénkodnak...)."

    ez inkább őket minősíti..

    A Warrior valóban indiai témájú volt, de mintha Pakisztánban vették volna fel már nem emlékszem. Arra viszont igen, hogy nem igazán jött be, a természeti képek szépek benne, de a barátokkal akikkel együtt néztük meg moziban majdnem mindannyian bealudtunk rajta
  • winnie #21
    érdekes lenne összehasonlítani a hasonló cipőben járó rendezők első filmjeivel. mármint a kvázi elsőfilmesként igazoltakkal. igazi tűzpróba ez, az ember kap egy random forgatókönyvet és cisnálj belőle érdekes filmet.

    ld. guillermo del toro megcsinálta 93-ban a cronost. aztán 97-ben hollywoodnak a "mimic"-et. utána csinált egy hazai és két kommersz amerikai filmet, majd idén oscarra jelölték a faun labirintusát.

    idén mennan yapo volt ilyen rendező, aki 1 német film után debütált amerikában a premonitionnel (sandra bullock) - tavaly pedig asif kapadia ugrik be, aki a warrior sikere után (indiai film volt talán, csinlhatott egy horrort sarah michell gellarrel, a the returnt)

  • echo #20
    Teljesen igazad van, csak mindenki többet várt egy közepesnél Nimródtól... Persze nyilván nem sok múlt rajta, mert a sztori az ami. Volt egy thread egyébként szintén az imdb fórumban, hogy külföldi rendezők húzzatok haza rendes filmeket csinálni, mert itt csak beállítanak a futószallag mellé és elkoptok. Csak azt nem látják, hogy az itthon készített filmből se pénz nincs, se nem jut el sokakhoz világ szinten. Szóval, ha van rá lehetőség muszály kicsit vendéglátózni. Bár persze jobb lenne, ha nem kéne, de ez nem az a világ.
  • zzebi #19
    Hat a Lost Highway-t inkabb ne is hasonlitsuk ehhez a filmhez.
    Az egy egeszen mas katagoria, amit ugy hivnak: David Lynch
  • wanek #18
    Többen lefikáztak téged, pedig igazad van. A fikázóknak kéne talán ismét beállni a sorba egy kis szövegértésért.
    Ugyanis ez a mondat: "mely majd 1,5 milliárd forintot kaszált az első hétvégén" helyesen így hangzana: mely majd 1,5 milliárd forintnak megfelelő dollárt kaszált az első hétvégén.
    Forint bevételekről majd akkor beszélhetünk, ha az itthoni bevételekről lesz szó.
  • Wittgen #17
    Azért egy gyenge, pár soros sztoriból nem lehet túl sokat kihozni. A 2 főszereplő pedig nem húzónév, Nimród meg ismeretlen rendező, tehát csak a sztori maradna, ami miatt beülnek a népek a filmre. Az viszont gyengus.