Szekeres Viktor

Elhagyott szoba - Antal Nimród menni Amerika

A Kontroll rendezője búcsút intett Magyarországnak és leforgatta első amerikai stúdiófilmjét, amire nem lehet panaszunk, hiszen korrekt próbálkozást láttunk.

Bár itthon már áprilisban is láthatták a Titanic nézői az Elhagyott szobát, a kevésbé filmfesztivál-érzékenyeknek várniuk kellett augusztus elejéig, hogy maguk vegyék szemügyre a Kontrollal Amerikában is befutott Antal Nimród legújabb filmjét, mely kvázi hollywoodi vizsgamunkának is felfogható volt. A vizsga, jelentem, sikerült (épp úgy mint az idén debütáló Csupó Gábornak - ellentétben Koltai Lajossal), Az elhagyott szoba megfelelően szerepelt, ami erősen közepes, 18 milliós bevételt jelent egy thrillerektől tömött időszakban - az akkori bevételi lista első négy helyezettje közül 3 thriller volt. Az amerikai filmkritikusok és a közönség (ld. IMDB) az általában lenézett műfaj ellenére nem reagált rosszul, s mivel a stúdió is elégedett volt a végeredménnyel, Antal készülhet következő filmjére.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az Elhagyott szoba története szerint egy házaspár éjszaka autókázva eltéved, és egy motelben száll meg, aholis furcsa videókazettákra lelnek. Kisvártatva felfedezik, hogy a rajtuk látható gyilkosságok éppen az ő motelszobájukban történtek. Csekély logikázás után hőseink úgy vélik, hogy nem csupán fiktív alkotásokról, hanem igazi halálmozikról, snuff filmekről van szó (ld. még a témában a 8mm-t). Tudatosul bennük, hogy valaki nyilván figyeli minden mozdulatukat és a rettegés megkezdődik.

Már leírva is látszik, hogy a magyar rendezőhöz egy elég zsenge, trash-es, viszont élvezhető alapanyagot vágtak hozzá, melyből Antal Nimród kihozta azt, amit nagyjából ki lehetett hozni. A film története rettenetesen egyszerű, s mostanában úgy tűnik, hogy ez az egyszerűség hódít is Hollywoodban. Mondhatni az iskolapadból is meg lehet írni egy efféle forgatókönyvet, csak a megfelelő szerencsefaktor és hátszél kell az érvényesüléshez.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Tavaly az Ismeretlen hívás próbálkozott azzal, hogy egy láthatatlan erő rémisztgeti a főszereplőit, idén az Elhagyott szoba - és valahogy most jobban sikerült megvalósítani a főszereplő (itt főszereplők) fenyegetettségének bemutatását. Idővel persze lehull a lepel a terrorizálóról, de szerencsére a történet tere nem tágul ki, mint mondjuk az Éjszakai járat esetében, ezúttal mindvégig a motel határai közé vagyunk szorítva. Kellemes klausztrofób érzés foghat el minket amint nézzük, hogy Luke Wilson és Kate Beckinsale hogyan próbál zihálva életben maradni a film (és az éjszaka) végéig.

Egyáltalán nem nagy eresztés Az elhagyott szoba, de műfajában abszolút korrektnek minősíthető. Minden elfogultság nélkül lehet állítani, hogy Antal ahol tudott, ott megpróbált hozzátenni a filmhez. Dicsérendőek az apró, rendezői finomkodások, valamint a film operatőrének is jár egy meleg kézfogás. A film legnagyobb hibája talán a befejezés, amihez ismét csak azt lehet hozzáfűzni, hogy ez a hozott anyag átka. A szabott forgatókönyvet nem lehet a végtelenségig hajlítgatni, valamennyire ragaszkodni kellett hozzá, így lesz a végkicsengés kevésbé pozitív - minőségi szempontból.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hasonlóan a nemsokára moziba kerülő Disturbiához, az Elhagyott szoba sem lett mérföldkő Hollywoodban. Nem feltétlenül újranézős, egy a sok közül filmnek számíthat, de jelen esetben a "sok" kitétel inkább keveset jelent, azon viszonylag kevés filmet, melyeket sikerül élvezetesen, nagyobb hiba nélkül levezényelni. Ne legyen igazam, de a Kontroll sikere ellenére sem várható a hazai robbantás, mivel sajnos a forgalmazónak legyen bármekkora márföldkő is, nem nagyon sikerült a fejekbe verni, hogy egy magyar rendező bemutatkozó hollywoodi filmjéről van szó...

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Elhagyott szoba (Vacancy)
feliratos amerikai thriller, 85 perc, 2007

Rendező: Antal Nimród
Forgatókönyvíró: Mark L. Smith
Zeneszerző: Paul Haslinger
Operatőr: Andrzej Sekula

Szereplők:
Kate Beckinsale (Amy Fox)
Luke Wilson (David Fox)
Frank Whaley (Mason)
Ethan Embry
Scott G. Anderson

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Deryck #17
    nem volt az a kifejeztt jó film. 1x megnézhető, de annyira nem jött be. túl sok volt benne a értelmetlen cselekedet. pl amikor a csaj és a csávó eljut a kamerás szobába. az ajtó felett volt 2 fegyver is erre ahelyett h kifutnának a házból fegyverrel visszamennek a szűk kiszámíthatatlan alagútba. ja meg amikor a rendőrt hátbakéselik. az ember komolyan kiröhögi azt a szerencsétlent aki nem képes felfogni h mi történik. bár ez a heéyzetfelismeréses probléme a csajra és a férfira is vonatkozik. a végén az a vicc h amit egy férfi enm tudott megcsinálni azt egy nő elvégzi a film utolsó 5-10 percében: lemészáról mindenkit. Aztán jön a happyend amikor a férfi még életben van... de legalább sok vér volt benne.
  • csuszi #16
    7-es
  • ffxi #15
    A csaj miatt néztem meg a filmet :P
  • NZiM #14
    Ma néztem meg. Szerintem egy uncsi, értelmetlen, debil film, abszurd befejezéssel. Hollywood arat megint, hiába a magyar vonal...
    3/10 szerintem.
  • Falatka2003 #13
    Elég korrekt filmecske, nem világmegváltó, de nem aludtam be rajta. A fényképezés, a beállítások, a színek, mind elég nyomasztóra sikeredtek. (Egyébként amennyire tudom, a fejesek szegény rendezőnek még azt is megszabták, mikor mehet WC-re, szal úgy nehéz. De első próbálkozás, megmutatta. És tényleg nem rossz.)
  • Jack Bauer ahős #12
    Hasonló vélemény
  • Acheron #11
    Jah a vége tényleg máshogy kellett volna alakuljon,talán még jobb is lett volna úgy mert ad egy kis komor hangulatérzést a végére,meg igen a valóságban szerintem már rég elvérzett volna,de hát tiszta húlivad
  • Acheron #10
    Láttam a filmet,és szerintem is elég korrekt kis thriller,könnyed szórakozás a thriller rajongóinak,érdemes megnézni,readásúl,én csak a film végén döbbentem rá mikor olvastam az értékeléseket az Imdb-n,hogy hoppá Antal bácsi rendezte,ennek nagyon örültem.
  • DAud001 #9
    Menéztem. Jó volt, nagyon élveztem végig, de a befelyezés kicsit furcsa volt; a férjnek sztem addigra már jóval... "halottabbnak" kellett volna lenni meg minden. Na mind1, pörgős volt, meg az eleje is jó, csak pont előtte néztem meg a fűrészt, és ahhoz képest pedig mérhetetlenül "üresnek" éreztem.
  • winnie #8
    hehe, szerintem éppen az eleje, a beszélgetés, az a pörgés volt a legjobb a filmben. semmi bemutatás, hámozza ki a néző a beszélgetésből a viszonyokat.