Szekeres Viktor

Még mindig az Eureka a legmenőbb SCIFI-sorozat

Az utóbbi években el voltunk kényeztetve scifi-sorozatokkal, azonban tavaly az eddigi legnépszerűbb 4400 és a 10 évadot megért Csillagkapu is leköszönt, így a maradéknak kellett eldöntenie, hogy melyik a legnagyobb nézőkedvenc.

Ha belegondolunk, hogy annak idején 5-6 millióan is nézték a fináléjára 2 milliós nézettségűre apadó 4400-at, akkor bizony az Eureka 2,8 millió nézője nem tűnik soknak.

A keddi 3. évados premier remek számai azonban megmutatták, hogy még bőven van kakaó a komikus scifi-sorozatban.

Vetélytársa viszont egyelőre nincsen, hiszen a SciFi Channel többi sorozata, az egykor (szigorúan népszerűségi szempontok alapján) szebb napokat is látott Stargate Atlantis, Battlestar Galactica és az angol import Doctor Who is inkább csak alulról közelítgeti a 2 milliós határt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #21
    Mitől lehet HARD egy scifi?
    1) a realitás. Játszódhat a közel-távoli jövőben, a lényeg hogy reálisak és megmagyarázottak legyenek benne a technikai újítások (BSG: FLT drive? Mégis az miaf.sz? Elmondták mégis mi a fene elméletre épül? Térgörbítés, féregjárat, transzportáció, valami ???). Esetleg egy kis technikai történelem amivel felzárkóztatja a nézőt, hogy mikor milyen fejlesztések voltak, és miért (pl B5-ön elmagyarázzák miért lett lecserélve a pisztolygolyó plazma állapotú héliumra talán)
    2) és ha már az űrben játszódik, ugyan legyenek már űrcsaták ... és nem az a buta két vadász kerget egy vadászt típusúak (látványos, de tartalmilag nulla, mint BSG), hanem reális, harctéri taktikával és csapatszintű stratégiával megfűszerezett komoly ütközetek (na ilyet is csak a B5-ben láttam eddig). A koronát persze az teszi fel rá, amikor übernagy csata van, nem csak 1-2 anyahajó, hanem tényleg monstre seregek csapnak össze egymással. Ja hogy ennek kitalálásához nem kis ész kell, meg 3D látás, meg a mostani repülős taktikák és stratégiák ismerete, sőt továbbfejlesztve űrbeli körülményekre ... hát igen, éppen ezért csak a hard scifikbe kerülhet ilyen (ja, az űrben NEM úgy fordulnak a gépek, mint a légkörben ... ha elindult valamerre, akkor addig arra megy amíg ellenkező irányú gyorsítással nem lassul, majd vissza ... na ezt is még csak a B5-ben láttam reálisan megcsinálva).
    3) Társadalom és jellemábrázolás, kritika: most is mindenféle emberek vannak (hatalommániásak, beképzeltek, önzők, munkamániásak, kivagyik, műmájerek, ...). Nem elég, hogy bemutatásra kerül, hogy milyen az illető jelleme, be kell mutatnia, hogy ez miért rossz, és/vagy miért veszélyes. Társadalmi szinten ez ugyanígy működik. Mindkettőre remek példa volt a B5 és a Végtelen határok (utóbbi szinte csak erre épült, minden része egy jellem vagy társadalomkritika volt ... nagyon mély, ezért a többség nem értette és nem szerette). A Végtelen határokba igen sokszor kerül bemutatásra, hogy társadalmi, vagy jellemhibák miatt hogyan is pusztulhat ki az emberiség (10 részből 1x min elpusztult a föld, és mindig megelőzhető lett volna)
    4) reális parancsnokság: elég sok scifiben a parancsnokok sík hülyék, marhaságokat találnak ki, stratégiai szemmel elítélendő, teljesen agyament döntéseket hoznak (majd úgy állítják be az igencsak IQ_Lite írók, hogy ésezmennyirezseniális ... na ne nézzenek már hülyének). Hát ez ugyebár megköveteli, hogy eleve egy zseni legyen az író, hogy direkt harcra képzett kiváló parancsnokok helyébe tudja magát képzelni, de hát ettől HARD a hard scifi. És itt a B5 mellett még a Starship Troopers-t említeném meg, ahol tényleg tesznek okos és váratlan lépéseket katonai vezetők (1: belátja hogy túl hülye vezetőnek, és főparancsnok lemond, 2: csapdát felderítő csapda, 3: ellenség eszéért mindent ...).

    Nos nekem ezek a kritériumok, amik szerin HARD besorolást kaphat egy scifi.

    Euréka esetén értékelés:
    1): jól teljesít
    2): nem illik rá (ez még nem lenne gond)
    3)-asban akkorát bukik, mint egy ház (pedig ezzel lehetne a 2)-es hiányát ellensúlyozni, pl Végtelen határok)
    4): hát, elég gyengén muzsikál, sőt éppen hogy azt próbálja bemagyarázni, hogy a hülye okosabb, mint a zsenik tömkelege

    Összegezve a 3)-as hiánya, na az teszi annyira limonádévá az Eurékát, hogy még Medium besorolást sem kaphat
  • Talley #20
    winnie: ki tudja. végülis múlt nyáron is kijött belőle az új film. Bár az inkább 2 sorozatrész aminek köze van egymáshoz. Lehet még lesz csinálnak hozzá folytatást
  • RaveAir #19
    Az alul felsorolt sorozatok nagy része inkább űrfantasy. Egy film vagy sorozat nem azért scifi, mert űrben játszódik. A csaták miatt meg pláne nem lesz egy scifi "kemény" scifi. Én inkább a Masters of Sci-fit nevezném hardnak.
  • Reg5 #18
    Az SG1 9-10. évada egész jó lett, kár volt abbahyagni. SGA-ből a 3. évad nagyon odab*sz.
    Másik kedvencem a Star Trek: TNG. A többit csak nézem.
  • FoodLFG #17
    BSG összefoglaló nyolc percben a gyengébbek kedvéért (4. évad nincs benne):PP
    http://www.youtube.com/watch?v=_UtpFDHDfcQ
    Vigyáz! Minden egyes mondatban spoiler veszély.

    Óriási a megfogalmazás. Szétröhögtem magam rajta. =DDD
  • winnie #16
    "BSG-ről nem is érdemes beszélni. Felejtős. Annyira unalmas, hogy hihetetlen"

    ettőlmég a bsg a széles körben legelismertebb scifi, az egyetlen, amit a kritikusok is istenítenek. egy igaz, túlzottan intelligens sorozat, én kihullottam a rostán. jó nekem a stargate, az nem gondolkodós:)

    a firefly-t nem kell kommentálni, hiszen akkor kultusz, mint aköré, más sorozat köré nem igazán épült - míg a babylon 5 valóban alap, kár, hogy nem lesz több film belőle...
  • BaliBoy #15
    Az Eureka nekem is nagyon bejön. Én olyan könnyed hangvételü sci-finek tartom amin nem fogok beszarni az izgalomtól, viszont jól szórakozom rajta.
    Egyébként maradjunk annyiban, hogy az SG1 a 7. évad 22. részével ért véget. Az utolsó 3 évadot inkább SG1/2-nek kellett volna hívni.
    Sajna az Atlantis is az első évad után csak laposodik. Egy kis reményt hoz a 4. évad. Főleg az utolsó rész nagyon ott volt a szeren. Végre sikerült előállni valami olyannal amit még nem lőttek le az SG1-ben.

    BSG-ről nem is érdemes beszélni. Felejtős. Annyira unalmas, hogy hihetetlen. Ez a sok politizálás meg ez a vallási hablaty teljesen lehúzta, sajna.

    Egyébként meg B5-öt vissza! :)) Azon nem lehetett unatkozni.

    A Firefly nekem nagyon nem jött be. Ez az űr-western szerü vmi... [a pilotot meg az első részt néztem meg]
  • HunGripen #14
    Szerintem az Eureka pedig nem tartozik a legjobb sci-fik közé. Szerintem egyesek inkább a poénok(abból sincs sok benne) nézik. Alapból olyan sorozatnak készült, hogy ha ez ember leszarja, hogy mi megy a TV-ben, akkor is nézheti. Nem túl nagy gond, ha nem látta a korábbi részeket(mondjuk inkább ez mint a Mónika show).

    Szerintem a Csillagkapu+Csillagkapu Atlantisz, BSG, Babylon 5 viszi a pálmát.
  • labzo #13
    npityusk:
    igen, a Jerichora gondoltam, amit fura módon egy pár helyen a sci-fi sorozatok közt említik, mikor nem is az. Azonban távol álljon tőlem, hogy lefikázzam egy TV sorozatot (a "nem tetszik, akkor át lehet kapcsolni elv" alapján), de nem minden sorozatra kell ráírni, hogy sci-fi.
    HM:
    A magyarázat alapján nekem úgy tűnik, hogy az Alkonyzóna és a Végtelen határok is keményvonalas (hard) sci-fi-k lennének.
  • HM #12
    "Keményvonalas (hard) sci-fi
    A sci-fi-nek azt a vonalát értjük alatta, amelyik szigorúan figyelembe veszi és alkalmazza a tudományos ismereteket, azokból logikus következtetéseket von le, és általában betartja a tudományos módszerekkel szemben támasztott követelményeket.... Ide sorolhatjuk azokat a műveket is, amelyek valamely kitalált vagy eddig nem igazolt tudományos elméletet vagy műszaki berendezést használnak fel, és azokat elfogadható logikai rendszerbe helyezik."