Szekeres Viktor

Az ORTT híradót követel a Viasat 3-tól

Tovább tart a huzavona az ORTT és a Viasat 3 között. Előbbi a Médiatörvényre hivatkozva napi hírösszefoglaló műsort kér a csatornától, amely azonban továbbra sem adja be a derekát, mondván, ők is megérdemlik a kivételezést.

A nagy vita még tavaly tavasszal kezdődött, amikor is az Országos Rádió és Televízió Testület úgy döntött, hogy a Viasat3 országos műsorszolgáltatású és mint ilyen, a törvény keretében napi hírműsort kell leadniuk. Az első fokon pernyertes Viasat Hungária Zrt. eltérően értelmezi az országossá nyilvánítással kapcsolatban kialakult helyzetet, és cáfolja az ORTT álláspontját a hírműsorgyártás kötelezettségéről. Ezt a határozatot támadta meg a Fővárosi Bíróságon a csatorna, kérvényezve azt, hogy esetleges kötelezettségeinek teljesítését az ítélethozatalig felfüggesszék.

Az ORTT múlt héten közleményt adott ki, miszerint a Fővárosi Ítélőtábla Viasat3 országossá minősítés tárgyában hozott ORTT határozat végrehajtásának felfüggesztésre irányuló kérelmét ismételten elutasította, így attól függetlenül, hogy a per folytatódik és még nem ismeretes a döntés, a csatornának kötelessége addig is hírműsorral előállnia.

A Viasat szerint azonban az ORTT félretájékoztat, ugyanis az Ítélőtábla másodfokú végzése formai okokra, illetve arra hivatkozva utasította el a Viasat ismételt kérelmét, hogy a végrehajtás felfüggesztésének jóváhagyásához további adatokat, információt tart szükségesnek. Az ítéletben a bíróság megállapította, hogy a Médiatörvény nem ruházza fel az ORTT-t azzal a hatáskörrel és lehetőséggel, hogy a műsorszolgáltatókat országossá nyilvánítsa és erre tekintettel kötelezettségeket állapítson meg, tehát a bíróság a Viasat álláspontját fogadta el, ezzel a Viasat nem köteles hírműsort gyártani és sugározni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MiZo81 #24
    OK, negyven év távlatából jogos, de ha csak mint egyént nézzük, nekem az a természetes, hogy egyben nézek meg egy filmet. :)

    Egyébként most gyorsan megnéztem a "Battlestar Galactica - The Phenomenon" c. kisfilmecskét, amit a 4. sorozat előtt adtak. 21 perc, 3 reklámmal.

    Azaz tényleg teljesen elképzelhető, hogy egy 42 perces sori 6-szor szakadjon meg amcsiban. :)
  • winnie #23
    "Az más kérdés, hogy én is kurvára rühellem a reklámokat, ha adást szakít meg. Én még úgy nőttem fel, hogy reklám csak a filmek, vagy sorozatok között volt."

    mindenki úgy nőtt fel. egész egyszerűen az a gond, hogy azt hisszük, hogy ami volt a kommunizmusban, az egytévérendszerben, az a természetes, holott éppen ellenkezőleg, az volt a "nem természetes".

    nehéz hozzászokni ahhoz, hogy a tévé nem közjószág, ezért sírnak sokan, de még mindig jobb nekünk, mint az említett amerikaiknál, vagy a németeknél vagy az angoloknál. ráadásul 12 perc reklám lehet óránként, ergó a mennyiség a szünetekkel sem változik.
  • MiZo81 #22
    (Ja, azt nem írtam, hogy amit netről töltünk, természetesen azokból ki vannak vágva a reklámok. Úgy lehet kiszúrni a helyüket, hogy a kép elsötétül, és hirtelen szakad meg a zene, és mással folytatódik. Na ott egy reklám volt az USÁ-ban.)
  • MiZo81 #21
    Annyiban igaza van winnie-nek, hogy sok reklám van az amerikai adásokban,
    nem számoltam még, de a netről tölthető 40 perces sorikban (mint a House, Monk, Hősök, BSG, Stargate, stb, stb...) valóban minimum 4 reklám van!!!

    Az más kérdés, hogy én is kurvára rühellem a reklámokat, ha adást szakít meg.
    Én még úgy nőttem fel, hogy reklám csak a filmek, vagy sorozatok között volt.
    Mikor bejöttek a kereskedelmi adók, évekig tartott megszokni, hogy egy kétórás filmben van vagy 5 reklám. A sorozatoknál még elment az 1 reklám.
    De ez a mostani 2 reklámos cucc nekem sem tetszik.

    Természetesen leszarom, hogy Amerikában mennyi reklám van egy film közben, ÉN nem akarok egyet sem.

    Az Amerika, meg nyugat majmolást én sem szeretem. Csomószor jön ez a duma, hogy USA-ban, EU-ban így szokás, blablabla. Uniós árak, stb... Mikor lesznek uniós fizetések???? :)
  • immovable #20
    haggyad rá
    amerikabuzi - nézd meg az oldalukat arra élvezkednek, hogy minek mekkora a nézettsége az usákiában LOLer
  • kkwx #19
    "hú, 2 reklám. mi lenne veled amerikában az 5-6 reklámmal?"

    most mit kel belémkötni, szerintem nem vagyok egyedül akit ez zavar, egy reklám még elmegy, de ez a mennyiség már tényleg az élvezhetőség rovására megy, a másik dolog meg, hogy szerintem hülyeségeket mondasz, mert igaz nemtom hogy megy ez amerikában, de kétlem, hogy egy 40 perces műsorba 2-nél több reklámot tennének, mer már így is szinte nézhetetlen, 5-6 reklámmal meg 7-8 percenként lenne egy 15 perces reklám, így 3-szor annyi idő lenne egy film mint ami valójában
  • TeszteloPontHu #18
    A karikákról speciel nem az ORTT tehet. A törvényeket nem ők hozzák, ők csak betartatják...
  • Eneff #17
    "Egész nap elegendő stresszt kell elviselnünk, esténként a legtöbb ember pihenni és kikapcsolódni szeretne, nem pedig sokkoló politikai, vagy katasztrófa híreket!!!"

    És kikapcsolódni csak a tv előtt lehet.

    true story
  • schakaal #16
    Ööö... Nem volt múlt évben olyan hír hogy feloszlatják az ORTT-t? Lehet rosszul emlékszem...

  • winnie #15
    "elég idegesítő, hogy épp végetér a főcím és már jön a reklám, mint pl a Dr House-nál, egy 40 perces műsorba 2 reklámot beleerőltetni :S"

    hú, 2 reklám. mi lenne veled amerikában az 5-6 reklámmal?