MTI

Az amerikai forgatókönyv-írók sztrájkjának első áldozatai

Több népszerű késő esti showműsor máris áldozatul esett az amerikai forgatókönyv-írók hétfő óta tartó sztrájkjának, a tévés sorozatok és mozifilmek térdre kényszerítéséhez már hosszabb időre lesz szükség.

A nyugati parti Los Angelesben és a keleti New Yorkban plakátokkal tüntettek tévés írók százai, közöttük a legnépszerűbb sorozatok - például az Eltűntek (Lost), a The Young and the Restless és a Chinatown - szerzői. A mintegy 12 ezer forgatókönyv-írót tömörítő Amerikai Írók Céhe (WGA) több jelentős győzelmet aratott kedden, az első teljes napon, amikor az írók nem ültek le számítógépük billentyűzetéhez. A Jay Leno, Jon Stewart és David Letterman fémjelezte show-műsorok készítői kénytelen voltak bejelenteni: az új epizódok készítése szünetel. Ellen DeGeneres, a róla elnevezett talk show vezetője a sztrájkoló írókat támogatva nem ment el műsorának felvételére. Ezen túlmenően a CBS leállítja a The New Adventures of Old Christine szappanopera gyártását, az ABC elhalasztja a Cashmere Mafia sorozat premierjét.


Az írókkal szemben - akik nagyobb részesedést követelnek a szélessávú internetről letölthető, az új vezeték nélküli eszközökre, például mobiltelefonra vagy video Ipodra kerülő tévésorozatok és mozifilmek után - a Fox és a CBS stúdió azt a taktikát alkalmazta, hogy felmondta a sztárírók különszerződéseit. A két tévés társaság emellett figyelmeztette több vezető íróját: a sztrájk folytatása esetén nem fizetnek a gyártási és a fejlesztési szakembereknek.

Az Amerikai Írók Céhe, valamint a Mozgóképes és Televíziós Producerek Szövetsége közötti tárgyalások vasárnap este fulladtak kudarba egy nyugat-hollywoodi szállodában. A forgatókönyv-írók másnaptól lármás felvonulásokat kezdtek Los Angelesben és New Yorkban a legnagyobb tévéstúdióknál és filmgyáraknál. Több helyen színészek és népszerű tévés személyiségek is megjelentek az írókat támogatva. A Paramount Pictures előtt William Baldwin kávét szolgált fel a tüntetőknek, a hirtelen munka nélkül maradt Jay Leno pedig fánkot osztogatott az NBC burbanki stúdiójánál. "Nem tudom, mit fogunk csinálni, meddig tart ez (...) 20 éve dolgozom együtt ezekkel az emberekkel, nélkülük nem vagyok mulatságos, halott vagyok" - mondta.


Az írók minden nap reggel 9-től délután 5-ig, négyórás váltásokban fognak tüntetni, mint állítják, egészen addig, amíg nem jutnak megállapodásra a stúdiókkal. Egyelőre azonban még az újabb tárgyalások időpontjáról sem tudni semmit. A tévés írók az egész szórakoztatóipart átalakító digitális eszközök megjelenésére reagálnak. Új díjakat kérnek azok után az eredeti tartalmak után is, amelyek kimondottan az internetre, a mobiltelefonokra és egyéb digitális lejátszókra íródnak. A WGA feladta a DVD-filmek utáni jogdíjak emelésére vonatkozó követelést, mivel a stúdiók ennek teljesítését képtelenségnek tartják. A céh azonban nem tágít az internetes tartalmak utáni díjak ügyében.

A tévés szakma bennfentesei szerint leghamarabb a naponta frissített show-műsorok kedvelői fogják megérezni a sztrájkot, mivel a programok lekerülnek a képernyőről és a csatornák unalmas ismétléseket fognak sugározni. A tévéfilmek és komédiák zavartalanul folytatódhatnak, legalábbis egy ideig, azok forgatókönyvei ugyanis hetekre-hónapokra előre elkészülnek. A gyakran két évig készülő mozifilmek is a tervek szerint fognak megérkezni a multiplexekbe, jövőre még bizonyosan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #5
    leno például standupozott elég sokáig. maga is kitudná izzadni, de ez csapatmunka, amiben ő is részt vesz. (ilyen alapon kezelhetné a kamerát is, világíthatna meg minden)

    ő performer, akinek írnak - mint fábrynak. így is durva meló, amit csinál ,de ha még az egész műsort neki kéne megírnia, minden vendégével neki kéne előzetesen beszélgetnie, szerkeszteni...
  • Wittgen #4
    Na ja, de kiizzadni a szövegkönyveket, az nem? Akkor lennének nagyágyúk, ha egy ilyen sztrájk nem befolyásolná a műsort, hanem azt saját kútfőből is ki tudnák bulizni.
  • winnie #3
    már hogyne. leno minden nap éjjel 11.30-tól lenyom egy egyórás show-t- ha valaki, akkor ő, és a pár late night showman, hatalmas pénzeket érdemel. durva meló.
  • Wittgen #2
    "...Jay Leno pedig fánkot osztogatott az NBC burbanki stúdiójánál. "Nem tudom, mit fogunk csinálni, meddig tart ez (...) 20 éve dolgozom együtt ezekkel az emberekkel, nélkülük nem vagyok mulatságos, halott vagyok" - mondta."

    Ebből is látszik, hogy nem érdemelnek a bejáratótt sómenek semennyivel több bért, mint az írók.
  • winnie #1
    "The New Adventures of Old Christine szappanopera gyártását,"

    még szerencse, hogy az mti ért hozzá.