MTI

Sztrájkolnak a hollywoodi forgatókönyvírók

Hétfőre virradóra sztrájkba léptek a hollywoodi forgatókönyvírók, mert képviseletüknek nem sikerült megegyezésre jutnia a stúdiókkal az új médiumok bevételeiből követelt részesedésükről.

Bár a tárgyalások továbbra is folynak, a 12 ezer tagot számláló Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA) mégsem függesztette fel a munkabeszüntetést, amelyet (minden időzónában) a hétfői nap kezdetétől hirdettek meg - nyilatkozta szóvivőjük. A friss poénokból élő talkshow-k, szappanoperák és vicces műsorok azonnal érezni fogják az érvágást, ám a nagy hollywoodi filmstúdiók és televíziós programok fel vannak készülve az efféle kényszerű helyzetekre: annyi alapanyagot spájzolnak, ami akár egy évig is kitart.


Az írók azért fogtak össze, hogy még idejekorán kivívják maguknak a szerintük őket megillető részesedést az olyan új médiumok bevételeiből, mint a mozifilmek és tévésorozatok DVD-változatai, az internetes showműsorok vagy a mobilokra letölthető műsorok. A producerek ugyanakkor azzal érvelnek, hogy még túl korai lenne megjósolni, mennyire jövedelmezőek ezek az új források. A WGA azonban elszánt, nem akarja elkövetni azt a hibát, amit 1984-ben, amikor alaposan alábecsülték a házimozis eladásokból befolyó hasznot, és belementek abba a szerződésbe, ami mindössze három centet (5 forintot) biztosított nekik minden DVD-film eladásból.


A legutóbbi forgatókönyvíró-sztrájk 1988-ban 22 hétig tartott és mintegy 500 millió dolláros (közel 88 milliárd forintos) kárt okozott a filmiparnak, többek között kitolta az őszi amerikai tévészezon nyitányát is. Szakértők szerint egy hasonló kaliberű munkastop ma akár több mint egymilliárd dolláros (175 milliárd forintos) veszteséggel is járhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Trespasser #7
    "komemrsz"

    helyesírásból egyes, leülhet!
  • winnie #6
    "Nahiszen... a mai filmek fele remake, szóval igen kreatív munkákról van szó..."

    matekból egyes, leülhet. (ez tiopikusan magyar politikai demagógia)

    ha csak a komemrsz hollywoodi filmeket számoljuk, akkor idén 18 remake volt és 220 eredeti film.
  • googlekereso #5
    Nekem a táblán lévő rövidítésből egyből az jött le, hogy :
    Writers Go Away (or) Execution
  • AljasGetto #4
    Nahiszen... a mai filmek fele remake, szóval igen kreatív munkákról van szó...
  • Wittgen #3
    Egyrészt érthető, mivel a rendező és a legbalfaszabb színész is sokkal többet kaszál, mint egy forgatókönyvíró, másrészről viszont nem jogos a kérésük, mivel elég silány vackokat képesek papírra (laptopra) vetni.

    Itt az ideje, hogy a magyar (és egyéb európai) forgatókönyvírók betörjenek az amcsi filmiparba.

    Bár lehet, h. csak annak a könyvéből forgatnak filmet ott, aki a céh tagja...nem tudom...
  • trogi #2
    A legtöbb amerikai film "nem jönne át", ha nem hiperszuper mozikban vetítenék dolbi extratruszáund-os hangzással, számítógép-generálta háttérrel...
    ==>
    Kívánságod teljesítve!
    Egyéb óhaj?
  • GVG #1
    le a forgatókönyvírókkal

    kell a fenének a story egy filmbe...