Szekeres Viktor

Prison Break - Brutális 3. évad?

Magyarország egyik legnépszerűbb sorozata, Amerikában csak a középmezőnyt erősíti, de a nemrég elindult 3. évad ezen változtathat. Vagy mégsem?

(Vigyázat, a 2. évad nézőinek nem ajánlatos elolvasni a 3. évad történetéről szóló sorokat!) Elindult a Prison Break 3. évada, és bizony sokakat élt hatalmas meglepetés, illetőleg sokk a 2. évad végén, hiszen a főszereplő ismét a börtönben kötött ki. A panamai Sona meglehetősen spártai viszonyai azonban remek terepet nyújthatnak az újabb szökés megtervezéséhez, s a bajtársai támogatását élvező Scofield végre bebizonyíthatja, hogy nem csak tetoválás segítségével képes túljárni a börtönőrök eszén.


A megoszlott véleményeket egy nézettségesés követte, ennek azonban semmi köze nem volt a negatív kritikákhoz, hiszen a 3. évad második része már tartotta az első rész által kiharcolt pozicíót, s egyébként is a sorozatok zömének esett a tavalyihoz képest a nézettségük. Egyébiránt a Prison Break érdekes pályát futott be eddig: az első évados 7-8 milliós, Fox-szinten korrektnek 1. évad végi mondható nézettség a 2. évadra beállt egy nagyon stabilnak mondható 8-9 miliós szintre, vagyis a sokat kritizált második évad több nézőt vonzott, mint az első.

Ez a növekedési folyamat látszik tehát megállni az új ávadot elnézve. A 20%-nyi val kevesebb néző talán annak is köszönhető, hogy a készítők a 2. évadban olyannyira lezártak minden fontos szálat, hogy sokan könnyedén otthagyhatták a sorozatot, azt mondogatva maguknak, hogy "ez egy tökéletes befejezése lett volna a Prison Breaknek", okos, nem szájbarágós, belevaló, nyitott vég.


Ami a szereplőket illeti, a 3. évadban természetesen nem fog visszatérni (legalábbis állandó szereplőként biztosan nem) a Kellerman ügynököt alakító Paul Adelstein, aki egy másik sorozatba "igazolt át". Az ABC-s Grace klinika spinoff-sorozata, a Private Practice fogadta be, vagyis ezentúl már csak fehér köpenyben láthatjuk a minden bizonnyal sikerre ítélt szériában. Az első rész állandó szereplőinek névsorát olvasva ugyancsak kitűnik, hogy az 1. évadban már csak nagyon mellékszerepet kapott Marshall Allman (LJ) sem fog visszatérni huzamosabb időre, mint ahogy a szülés után lévő Sarah Wayne Callies-t (Sara Tancredi) is nélkülöznünk kell jó ideig. A hírek szerint a színésznő maga kérte, hogy írják ki a sorozatból, és ezért már a harmadik évad első részeiben is csak testdublőr játszotta nyúlfarknyi szerepét.


Hogy mi a célja a sorozattal a készítőknek nem tudni, mindenesetre az új szereplők rengeteg érdekes és kiaknázandó lehetőséget vetnek fel. Így minden bizonnyal a valamikor sorra kerülő újabb szökést követően is lesz bőven célja hőseinknek - természetes, hogy a készítők úgy alakítják a történteket, hogy új szereplőkkel, új történeti szálakkal bármikor lehessen bővíteni a sztorit. Wentworth Miller le is nyilatkozta, hogy ha a közönség is úgy akarja 2-3 évad még minimum van a sorozatban (és ennyi idő, vagyis 5-6 évad valóban csak a legnagyobbaknak adatik meg a műfajben.)

Idehaza egyébként a sorozat nézettségileg, talán a TV2 legerősebb címének, a Doktor House-nak is köszönhetően - ahogyan várható volt - visszaesett és az egykor biztosan 1.2-1.3 milliós nézettséggel operáló Szökés jelenleg 1 milliós tábort vonz. De ki tudja, ha véget ér a Doktor House 2. évada és a TV2 nem talál megfelelő helyettest, akkor ismét magára találhat a Szökés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #23
    szült. és at mondta, hogy kitették a szúrét. ennyi.
  • talos06 #22
    Hmm... Sarah Wayne Callies-sal a helyzet érdeke. Máshol én azt olvastam, hogy egyszerűen kiírták a sorozatból és kirugták. Itt meg éppen szül... na most nem tudjam mit higgyek, de azért jöjjön vissza mert állati jol néz ki. meg még a Michaelnek el kell vinnie vacsorázni.
  • Dark Angel 666 #21
    [spoiler] Csak kipróbáltam hogy működik-e [spoiler]
  • piskota666 #20
    Úgy látszik, hogy a Prison Break akkor jó, mikor tényleg a börtönből való kiszabadulásról szól. Az első három rész közben végig olyan érzésem volt, mind az első sorozat alatt. Jó lesz ez. A doktornőt sajnálom, jó bige volt!
  • Martenka #19
    Én még a 2. évadot nézem,de sztem nagyon jó a sorozat!A Dr.House-t pedig DVD-n fogom nézi így lépést lehet tartani!:)akinek meg nem tetszik....,hát Istenem van másik csatorna és másik cikk is!!!!!:P
  • winnie #18
    jó, természetesen akad 150-ből egy sorozat, ami eljut addig a pontig, a sokadik évadig, hogy a szereplők unják és a csatorna sem bírja a költségeket. ld. friends, mondjuk vagy a sopranos, amelyben egy részben csak a színészfizuk tettek ki 4-5 millió dollárt. (az más kérdés, hogy a nézettség is csökkent, de így is az egekben volt.)

    meg valóban, lehet készítői kifulladás is, de ez nyilván csak a 7. évad felé jelentkezik, olyat még ember nem látott, hogy egy sikeres sorozat a 2-3. évadban meghaljon.
  • Kemuri #17
    "ez minden sorozatra igaz. amíg az emberekakarják, hogy legyen folytatás lesz"

    Ha ez esetben az emberek a nézőket jelentik, ez nem minden esetben igaz sajnos/hál istennek. Bár tudom, hogy más kategória de pl. az idén abbahagyott Sopranos óriási nézettségi mutatói ellenére is abbamaradt. Jóllehet itt a készítők azért döntöttek így mert saját elmondásuk szerint ellőttek már minden muníciót és véleményük szerint nem tudták volna fenttartani a makulátlan minőséget.
    Ez valahol pozitív dolog, hiszen ellenpéldaként ott áll a legendás X akták amiből kierőltettek még 2-3 nagyon színvonaltalan évadot csak hogy maximálisan kisajtolják ami benne van. Persze tudom, az egyik kábel a másik országos tv ez biztos közrejátszik.
  • winnie #16
    "Nemrég megtudtam (előző hírnél, meg már azóta több helyről is), hogy addig folytatják amíg van elég nézője."

    ööö, izé. legyetlen informátoraid vannak, de ez minden sorozatra igaz. amíg az emberekakarják, hogy legyen folytatás lesz. ha nem akarják, nem lesz.

    "Most ha a 4. évad közepén visszaesik a nézettsége és nem felyezik be a történetet, akkor mi a tökömnek néztem eddig...?"

    ööö, hát elég szomorú kérdés. miért nézted? ha csak a vége érdekel, akkor olvasd el, hogy mi lesz. vagy nézd meg az utolsó részt. van, aki azért nézi, mert heti 42 perc szórakozást jelent neki. 4 évad közepe, az 80*42 perc prison break. az 40 játékfilmnyi mozgóképélmény. (amúgy éppen ezért a sorozatok 95%-a nem kap befejezést)

    ha most lelőnék a sorozatot, már akkor totál megérte.
  • neoG #15
    köszi
  • Hesztia #14
    De azért a róluk szóló cikkeket elolvasod. Cöcö...