Napi Online

Egymilliárd forintból készül a Clara

Június 1-jétől 14-éig Budapesten és Kecskeméten forgatják a 4,6 millió euró (mintegy 1,2 milliárd forint) költségvetésű Clara című filmet német, francia és magyar koprodukcióban - mondta Rózsa János, a magyarországi partner Objektív Filmstúdió Kft. producere.

A mozifilm Clara Schumann életéről szól, aki fiatal korában és később, a zeneszerző Robert Schumann feleségeként is Európa-szerte ismert zongorista volt a XIX. század második felében. Clara nemcsak férje, de a nála 14 évvel fiatalabb Johannes Brahms életében is fontos szerepet játszott, akihez vélhetően a nagy korkülönbség miatt Schumann halála után sem ment feleségül.

A produkció 70 százalékban német, 20 százalékban francia, a fennmaradó részben pedig magyar hozzájárulással készül. Számos alapítvány támogatja az elkészülését, például az Észak-Rajna-Vesztfáliai Filmalapítvány 950 ezer euróval, az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages pedig 550 ezer euróval. A stáb Magyarországon már rögzített néhány felvételt a Mafilm fóti stúdiójában, valamint Budapesten a BM Duna Palotában, a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. Stefánia úti palotájában és a Vasúttörténeti Parkban is. (Kecskeméten a Katona József Színházban forgatnak majd, amely kedvelt filmes helyszín, például Bereményi Géza a Hídemberben, Szabó István a Csodálatos Júliában, vagy két évvel ezelőtt Agnieszka Holland Copying Beethoven című filmjében vette igénybe.)

A filmesek várhatóan a film büdzséjének jelentős részét Magyarországon költik el. A zenei anyagot már felvették a diósdi Phoenix hangstúdióban, Jandó Jenő, Gách Anikó, Oláh Vilmos és a Danubia Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A német nyelven forgatott filmben a magyar statisztákon kívül jelentős szerepet kapott a színész Fesztbaum Béla is. A forgatást a nemzetközi stáb július végén fejezi be Düsseldorf melletti helyszíneken. A Clara legkorábban idén karácsonykor kerülhet a mozikba.

A filmet az egyik Brahms-leszármazott, a német Helma Sanders-Brahms rendezi. A nemzetközi szinten is elismert rendezőnő egy tajvani-kínai balettművészről szóló dokumentumfilmje készítésekor már dolgozott együtt Rózsa Jánossal és magyar filmes szakemberekkel, akikkel olyannyira elégedett volt, hogy most is velük forgat, például ragaszkodott hozzá, hogy a Clara hangmérnöke is Csáki János legyen.

A címszereplőt Martina Gedeck alakítja, aki többek között az idei Oscar-díjas német filmben, A mások életében és a Michel Houllebecq nagy vihart kavart könyvéből készült Elemi részecskékben is főszerepet játszott. (A rendezőnő nyolc éve tervezett filmjének eredetileg a francia Isabelle Huppert lett volna a főszereplője, de ő betegsége miatt lemondta a forgatást.) Schumannt az "érdekes" arcú, francia Pascal Greggory játssza, aki szerepelt például az Arséne Lupinben vagy a magyar mozikban június 21-étől játszott Piaf című filmben. Brahmsot a fiatal francia Malik Zidi alakítja, aki legutóbb a Változó időkben szerepelt Catherine Deneuve és Gérard Depardieu mellett, de játszott Francois Ozon Vízcseppek a forró kövön című filmjében is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • saco #1
    Hajrá Kecskemét!