Napi Online

Csomagol a Viasat3, a Filmmúzeum és a Sport1

Már előkészítette a jelképes bőröndöt a Viasat3, a Filmmúzeum és a Sport 1 televízió.

Ha a három csatornának nem sikerül megvédenie vélt igazát a Fővárosi Bíróságon - amelynek már benyújtották keresetüket - az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) határozatával szemben, akkor készek csomagolni és továbbállni egy másik országba, ahonnan továbbra is sugároznának Magyarországra - jelentette be közös sajtótájékoztatóján Kocsis Attila, a Viasat, Prokopp Dóra, a Filmmúzeum és Horváth Dori Gábor, a Sport1 vezérigazgatója. Az ORTT határozatával az a problémájuk, hogy az - számukra érthetetlen metodika alapján számolva - körzeti műsorszolgáltatóból országossá minősíti át őket.

Az országos minősítés a televíziók számára teljesíthetetlen követelést jelent. Egyrészt megnő a műsorszolgáltatási díj, vagy például a Viasatnak több száz milliós pluszköltséget jelent a napi hírműsor előállítása - tette hozzá Kocsis Attila. A híradó készítésére vonatkozó határozatát a tematikus csatornákkal szemben ugyan felfüggesztette az ORTT, de a televíziók szerint ez bármely pillanatban életbe léphet, teljes tehát a jogbizonytalanság - fogalmazott Körmendy-Ékes Judit médiaszakértő.

Prokopp Dóra szerint a Filmmúzeum magyarországi alkotások után fizetett jogdíjai 300 százalékkal emelkednének az országos besorolással, s bár a televízió ezeket a művelet (amelyeknek aránya ma még 60 százalék) kiválthatná a kedvezőbb elbírálású külföldi filmekkel, ebben az esetben viszont a szinkronra kellene többet költeni. Prokopp Dóra szerint az ORTT határozata sem a testületnek, sem az érintett televízióknak nem kedvez, nyertese lehet viszont a két országos kereskedelmi televízió, melyekkel egy besorolás alá kerülnének a "kis" tévék, miközben az előbbiek a reklámtorta 90 százalékát tudhatják magukénak, míg az utóbbiak 3 százalékon kénytelenek osztozkodni.

Az országos besorolás miatt a Sport1-nek változtatnia kellene a tulajdonosi szerkezetén, hisz a médiatörvény szerint az országos csatornának legalább 26 százalékban magyar kézben kell lennie, a televízió 80 százaléka pedig tavaly óta a Chello (UPC) érdekeltségébe tartozik, 20 százalék pedig angol befektető tulajdonában van.

Kovács György, az ORTT elnöke elmondta, hogy jogilag teljesen rendben találják határozatukat, hisz a jogszabály rendelkezései szerint jártak el, az pedig pontosan meghatározza, mikor tekintendő országosnak egy műsorszolgáltató. A televíziók számíthattak a határozatra, a Viasattal például hosszú ideje tárgyalnak erről, a Sport1 tulajdonosi struktúrájával kapcsolatos problémát pedig kezeli majd a médiatörvény soron következő jogharmonizációs módosítása. A Filmmúzeum jogdíjproblémájára az elnök szerint a kulturális minisztériumnak kellene gyógyírt találnia. Kovács egyébként időhúzó taktikának tartja a televíziók lépését, melyek szerinte azt remélik, hogy a bíróság felfüggeszti a határozat végrehajtását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bandypappa #11
    Csak szünjön meg az ortt ez SONGOKU bosszuja.

    A digitális tv adás az micsoda? Azt nézem meg, amit akarok és amikor?
  • arsher #10
    Úgy látszik az ortt ismét hozta a formáját...grat hozzá...
  • Inquisitor #9
    "Az országos minősítés a televíziók számára teljesíthetetlen követelést jelent."

    Anno pont emiatt állították le a sima földi sugárzást.
    Amúgy lehet én vagyok hülye, de a digitális sugárzás (egyik) lényege nem az, hogy ott szolgáltat területileg ahol akar és annak ARÁNYÁBAN kell csak fizetni? (Meg eleve olcsóbb.)
  • Tecnamo #8
    Egy hete olvastam h egy digitális átállásról (analóg adások helyett digitális műsorokat adnának el az embereknek) szóló törvény miatt 2008ban megszüntetik ezt a nagyon becses testületet... Gondolták akkor kib*sznak pár kulturális, és nem csak népbutítást megcélzó társaságot, nehogymár ezeknek is legyen beleszólásuk a fejlődésbe, vagy nehogy támogatni kelljen őket...

    Egyre szebb az ország helyzetet. Kérdés, mikor lesz elege a népnek ezekből...
  • Wittgen #7
    Az ORTT ismét megmutatta a tutit...
  • trogi #6
    Sajnálom, hogy a Filmmúzeumot ki akarják csinálni! Szerintem eléggé értelmes csatorna, olyan filmekkel, amelyet más csatorna nem nagyon tűz műsorára.
    A Sport1-et nem ismerem, a Viasat3-at akkor láttam utoljára, amikor még földi sugárzású volt, akkor az nagyon nem jött be...

    De toleráns vagyok és kompromisszumkész. Inkább cseréljen helyet a két szar földi kereskedelmi csatorna a Filmmúzeummal és valamelyik másikkal! :) Így a két "új" csatorna finanszírozási problémája is megoldódik.
  • Kobaljov #5
    Azért húzzák az időt, mert a digitális átállás miatt úgyis hamarosan új médiatörvény lesz, ami lehet, hogy megoldja ezeket a kérdéseket.
  • InfectedMann #4
    Mi a fasz?
    Sport1? Kicsinálják az egyetlen értelmes Sport Tv -t a Sport2 mellett?
    Viasat3? Mi van? Szúrat a szemüket a sok menő sorozat meg a BL közvetítések?
    Filmmúzeum? Szúrta a szemüket, hogy értelmiségi filmeket adnak amitől nem agymosott zombik lesznek az emberek?
    Elmehetnek jó édes ******-ba. Tudták, hogy melyik csatornákkal kell kibaxni. Tudták, hogy melyikek nem fogják tudni teljesíteni a feltételeket. Gratulálok tetvek. Nyalogassátok az MTV virtuális farkát meg seggét.
  • ZoliJ #3
    menjenek csak külföldre, legalább eltünnek a karikák
  • Griphons #2
    Inkább a köztévével szemben lépne fel politikai pártatlansága miatt. Az bezzeg nem piszkálja őket mi?
    Ez is csak egy mocskos kormánybérenc szervezet.