Napi Online

Sztárokkal készül a Diótörő

Már javában tart a klasszikus, karácsonyi Diótörő-történet nagyszabású - hozzávetőleg 60 millió dollár költségvetésű - játékfilmes feldolgozásának magyarországi előkészítése, noha a forgatás csak július 18-án kezdődik.

A produkciót teljes egészében Magyarországon, a pomázi Stern Film Stúdió két műtermében és egy, a szentendrei volt orosz laktanya területén felépített díszletben veszik fel - mondta Cirkó József, a magyar koprodukciós partner HCC Média Group Kft. producere. Az angol, kanadai és magyar részvétellel készülő filmben amerikai és angol A kategóriás színészek is játszanak, azonban őket a producer még néhány hétig nem nevezheti meg, de az már tudható, hogy a főhős kislányt az amerikai Elle Fanning alakítja.

A kilencéves Elle - Dakota nevű nővéréhez hasonlóan - az egyik legfoglalkoztatottabb gyermekszínész, legutóbb például Brad Pitt lánya volt a Bábelben vagy Jeff Bridgesé A titkos ajtóban. A magyarországi forgatás október közepéig tart, majd 6-8 hónapos utómunka következik, amelynek nagy részét szintén itt végzik el. A gyártó az angol Noisette Film Productions, de hogy melyik stúdió megrendelésére készül a film, az még szintén titok. A büdzsé nagy része a sztárok gázsijára megy el; Magyarországon ennek mintegy 30 százalékát költik el a készítők. A bemutató világszerte 2008 karácsonyán lesz.

Az új Diótörő is Csajkovszkij zenéjét használja fel, amelyben énekelnek majd a színészek, a dalszövegeket Andrew Lloyd Webber szerzőtársa, az Oscar-díjas Tim Rice írja. A meglehetősen szűkszavú külföldi internetes oldalak szerint a film műfaja fantasy drama, de a magyar producer inkább zenés, romantikus kalandfilmnek aposztrofálná. A rendező az orosz Andrej Koncsalovszkij - az Oscar-díjas Nyikita Mihalkov testvére -, aki több amerikai produkciót is dirigált, például a Tango és Casht vagy a Hallmark Entertainment számára négy évvel ezelőtt a Mafilm fóti stúdiójában készült Az oroszlán télent. (Ebben szintén a HCC volt a magyar partner, a főszereplő Glenn Close-nak pedig Golden Globe-díjat hozott alakítása 2005-ben.)

A Diótörő jeleneteit nagyrészt green screen technikával veszik fel, tehát digitálisan keltik életre a mese- és álomvilágot. A pomázi, 1500 és 2240 négyzetméteres stúdiókban forgatnak, valamint külső helyszínként Szentendrén, ahol egy Budapesthez és Bécshez hasonló város főterét építik meg több mint 20 ezer négyzetméteren. Az épületek, tárgyak, berendezések stílusa szecessziós, art deco lesz. A díszletek tervezésében részt vesz Szabolcs János art directorként, aki többek között Steven Spielberg Münchenjének budapesti jeleneteiért is felelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #1
    Hm, jól hangzik. A stábot tekintve jó kis film lesz, legalább is a rendezéssel és a színészi játékkal nem lesz gond.