MTI

EP - Uniós szintű technológiai harmonizáció

Uniós szintű technológiai harmonizációt szeretne elérni az Európai Parlament a rádiófrekvencia-kiosztás szabályaihoz, miután ezek jelenleg még tagállamonként változnak, akadályozva az egységes piac létrejöttét - derül ki egy szerdán Strasbourgban elfogadott jelentésből.

A plenáris vitában felszólalt Barsiné Pataky Etelka (Fidesz-MPSZ), aki egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a szabályozásnál a kulturális és nyelvi sokszínűség érdekében figyelembe kell venni a társadalmi, kulturális és politikai megfontolásokat is. Az új technológiáknak köszönhetően több száz megahertznyi frekvencia szabadul fel, ami új lehetőségeket teremt - derül ki a brit liberális Fiona Hall jelentéséből, amelyet az Európai Bizottság uniós frekvenciapolitikáról szóló közleményei kapcsán állítottak össze.

A szöveg szerint "a rádiófrekvencia elsődleges fontosságú számos különböző szolgáltatás biztosításához", ugyanakkor "a frekvenciahiány akadályozza új szolgáltatások beindítását". Az EP úgy véli, hogy az EU-nak hatékony és rugalmasan reagáló iránymutatásokra lesz szüksége a "közös döntéshozatali mechanizmusokra" vonatkozóan, továbbá szükség lesz egy európai nyilvántartásra is. A képviselők egyetértenek az Európai Bizottsággal abban, hogy "a frekvenciatöbblet egy részét az európai szintű műszaki harmonizáció céljára kell kijelölni.

Barsiné szerint a technikai innováció kézzelfogható, új lehetőséget nyit meg Európa számára. A digitális technológiára való áttérés az eddig szűkösen rendelkezésre álló frekvencia területén többletet eredményez. "Helyénvaló tehát és szükséges, hogy a többlet egy részét további, új technológiák használhassák, ezzel is dinamikus teret nyitva az európai információs és kommunikációs ipar számára" - vélte a képviselő. Leszögezte: ügyelni kell arra, hogy ne lehessen frekvenciát felhalmozni, és ne alakuljanak ki monopóliumok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!