Napi Online

Bérmunkáknak épül a Korda Sándor Filmstúdió

A tervezettnél csaknem másfél évvel később, 2007 május közepére készül el - az Arcadom Zrt. kivitelezésében - az etyeki Korda-stúdió első üteme: a négy, ezer-kétezer négyzetméteres műterem és kiszolgáló egységeik (összesen 6,5 ezer négyzetméter).

Forgatócsoportokat legkorábban június közepétől fogadhatnak. A Korda-stúdió nem gyárt saját filmeket, hanem bérstúdióként elsősorban nagyszabású nemzetközi produkciók számára biztosít majd modern műszaki-technikai infrastruktúrát - mondta Krisán László, a Korda Filmstúdió Kft. ügyvezető igazgatója a 38. Magyar Filmszemlén tartott tájékoztatóján. Az év végéig - további két ütemben - elkészül a legnagyobb, 2,2 ezer négyzetméteres műterem, valamint a világ legnagyobb vizes stúdiójának beharangozott 5,5 ezer négyzetméteres épület.

A beruházás Demján Sándor üzletembernek és Andrew G. Vajna producernek 83 millió eurójába kerül, de a befektetői kör a jövőben - Demján pénteki bejelentése szerint - kibővül a Rotschild-családdal és Peter Munk magyar származású, kanadai üzletemberrel. (A későbbiekben szállodával, golfpályával, majd a sztárok számára luxusvillákkal bővülne a komplexum.)

Nem csak azért éri meg a befektetés, mert a külföldi produkcióknak vonzó célpont lett Magyarország a 20 százalékos adókedvezmény-rendszerrel - így tehát nem kell aggódni a stúdiók kihasználtsága miatt - hanem mert az állam adókedvezményt biztosít a filmes infrastruktúrát fejlesztő társaságoknak is. Ez a földrajzi elhelyezkedéstől függően 35-50 százalékos lehet. Etyek esetében 45 százalékos a kedvezmény, ami az eddigi 83 millió eurós (jelenlegi árfolyamon mintegy 21,2 milliárd forintos) befektetés után 9,5 milliárd forintot jelent.

Etyek számára már az átadás előtt hasznot hozott a filmstúdió, hiszen a beruházó egy új, biológiai szennyvíztisztítót, valamint a települést elkerülő utat is épített. A stúdió egy időben egy A-kategóriás, hollywoodi filmet, valamint két kisebb produkciót tud ellátni. (A műtermekben televíziós és reklámprodukciókat is lehet majd gyártani.) Az állandó személyzet létszáma 150-400 fő lesz, ami a megrendelésekről függően - különösen a díszletigényes filmek készítésekor - a háromszorosára nőhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #7
    Te mivel tudod cáfolni?
  • GErYkE83 #6
    Majd 1x talán felnősz és átlátod a dolgokat, addig meg inkább ne írj semmiféle kommentet mert az értelme kb egyenértékű a 0-val. Ha nem vagy valamivel tisztában akkor azt ne bizonygasd, inkább nézz utána, a másik meg ezeket te mivel tudod bizonyítani??
  • tar86 #5
    Ez a Peter Munk gyerek,úgy tudom hogy egy aranyásó, akinek köszőnhető a Tisza cián
    szennyezése és ő fogja kitermelni a Verespataki aranyat is. A Rotshild családot, meg mindenki ismeri hallomásból. Demján úr hol is szerezte a kezdő tőkéjét? Az ősszeómlóban lévő Szovjetúnióban? Tehát megúszta, mert Putyin később jött.Ők azok akiknek örülni kell?
  • Petko #4
    hát én ennyire közel nemvagyok bizakodó, a munkahelyteremtésről annyit hogy felvesznek 200-300 környékbelit takarítani meg rakodni minimálbérér
    az idegenforgalom, meg mo. ismertségéről annyit, hogy 90%-át a hollywoodi filmeknek amúgyse hollywoodba csinálják, hanem összevissza a világban... egy ilyen filmhez csak egy hangár kell, meg egy zöldhátteres rendszer, vagy valami egyszerű stúdiódiszlet. Az isten se fogja tudni hogy hol csinálták, ahogy most se tudjuk az összes új filmről hol forgatták (mert kutyát se érdekli)
    Ide egyedül azért jönnek mert az itt forgatott filmek 2-3 milliárd dolláros éves bevételeiből egy kurva centet se kell itthagyniuk, és pont nem azért hogy nekünk jó legyen.
    De ez a séma az összes nagy áldott mo.-i befektetésre igaz... befektetnek rabszolgákba.
  • GErYkE83 #3
    Én nagyon örülök, hogy felépül a Korda FilmStúdió, rengeteg ötlet terv volt már Casino stb amit ígértek aztán nem lett belőle semmi, végre valami előrelépés és nem csak mellébeszélés. Az ott lakóknak főleg, de az egész környék, sőt az egész országra is kihathat eme remek stúdió elkészülte. Mind az infrastruktúra, mind a munkahelyteremtés, idegenforgalom, színész tehetségek alkalmazása mellékszerepekre/statisztának esetleges befutása Hollywoodba és az életszínvonal növekedéséhez hozzájárulhat, és még sok minden máshoz is. Reménykedjük, hogy az itt készült filmek hozzájárulnak Magyarország ismertebbé tételéhez a világ számára(csak ne B filmek készüljenek ), legalább olyan legyen a színvonal mint pl az Underworld1-2 és az Eragon esetében(a Terminator 4 is itt fog elkészülni, mint elsö nagyobb szabásu blockbuster). Én bizakodom! Hajrá!
  • Atomy #2
    Valami haszna azért csak lesz, pl. munkahelyeket teremtenek, többet beszélnek az országról külföldön->nő az idegenforgalom, amíg itt vannak itt költik el a pénzüket, stb, persze ettől még nem lesz kánaán, de talán jobb mintha semmi se lenne.
  • Petko #1
    Idejönnek b***ni az annyukat, nem fizetnek adót és degeszre keresik magukat külföldön a fos, szar, nézhetetlen hollywoodi filmeken. Ez aztán kurvajó nekünk.