Napi Online

Tavaly nyereséges volt a Magyar Televízió

A Magyar Televízió (MTV) csaknem egy évtized után pozitív eredménnyel zárta a 2005-ös évet, a köztelevízió üzemi eredménye tavaly 1,8 milliárd forint, mérleg szerinti eredménye pedig 1,6 milliárd forint volt.

Az MTV 4,1 milliárd forintos veszteséggel zárta 2004-et, ezt a negatív mérleget sikerült a pozitív tartományba lendíteni. Ráadásul mindezt úgy sikerült elérnie a közszolgálati televíziónak, hogy a törvényben garantáltnál 2,5 milliárd forinttal kevesebb pénzből kellett megvalósítani a terveket - mondta Rudi Zoltán, az MTV elnöke.

A televízió 10 milliárd forintot kapott úgynevezett üzemben tartási díj címen a központi költségvetésből, a reorganizációra szánt pénzeket viszont jócskán megkurtította a kormány, így végül csupán 4,7 milliárd forinthoz jutott ilyen címen a televízió. Ezt egészítette ki az az eredetileg bruttó 5 milliárd forintos tétel - ami valójában nettó 3,9 milliárd forint lett -, amelyet azért kapott az MTV, mert az archívum egy részének használati jogát átadta a Nemzeti Audiovizuális Archívumnak (NAVA).

Mindezeken felül formálisan még 6,5 milliárd forint folyt be az MTV kasszájába, ám ezt az összeget tovább is utalták az Antenna Hungária Rt.-nek a műsorterjesztésért. Mindezeket összevetve a közszolgálati televízió 2005-ben valójában valamivel több mint 18 milliárd forint - 68 millió euró - állami hozzájárulást kapott, bár a NAVA-pénzből kevesebb mint 2 milliárd folyt be, vagyis valójában 16,5 milliárd forint állt rendelkezésére. A portugál köztelevízió - amelynek összesen két fő- és négy tematikus csatornája van - 2004-ben 121 millió euró állami támogatáshoz jutott, de például az osztrák köztelevízió (2 plusz egy csatornával) 445 millió euró üzemben tartási díjat tehetett zsebre.

Az említett 18 - illetve 16,5 - milliárd forinthoz jött aztán még hozzá 2,4 milliárd forint készpénzes reklámbevétel. (A televízió teljes kereskedelmi bevétele 3,5 milliárd forint volt.) A tavalyi pénzügyi sikereket tehát nem a bevételek gyarapodásával érte el a televízió (hisz kereskedelmi bevétele sem szaporodott a korábbi évhez képest, jóllehet a 2004-es év magas bázisnak tekinthető a sportesemények miatt), hanem a 2004-ben elindított reorganizációnak köszönhetően.

Rudi Zoltán elmondta, hogy a munkamenet és a szervezet átalakításával - aminek eredményeként a korábbihoz képest feleannyi szervezet és vezető van az MTV-ben - körülbelül 3 milliárd forintot sikerült megtakarítani, s ráadásul a két év alatt jelentősen csökkentették a létszámot is. Ez a költségracionalizálás viszont a beruházások elhalasztásával járt - vagyis elmaradt egy 1,5 milliárd forintos fejlesztés -, nem építették tovább a céget, ez a most következő időszak feladata lesz.

"Az MTV hajlandó lenne akár önként is beszüntetni a reklámokat, ha cserébe az állam kiszámítható, értékálló finanszírozást biztosítana számára" - mondta Rudi Zoltán. Legalább 3-5 évre jó lenne előre látni a köztelevízió állami finanszírozási tervét, bár a kiszámíthatóság ennél hosszabb távot jelentene - fogalmazott Rudi, hozzátéve, ha például 2007-ben nominálisan akkora forráshoz jutna a köztelevízió, mint - a 19 milliárdos reklámbevételekkel együtt -1997-ben, az elfogadható állapot lenne. Abban az évben ugyanis 36 milliárd forintból gazdálkodott az MTV.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Béla bácsi #2
    Én meg nem néztem tavaly a Magyar Televíziót.
  • iko #1
    nyereséges, azaz a támogatásokból még marad? :)