SG.hu

Genfben véglegesítik a digitális frekvenciatervet

A földfelszíni digitális frekvenciaterv létrehozása céljából a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Regionális Távközlési Értekezletet (RRC-06) szervez Genfben.

Az értekezlet 2006. május 15-én kezdi meg utolsó fordulóját, amely véglegesíteni fogja a földfelszíni digitális frekvenciatervet. A június közepéig tartó értekezlet annak a két éves nemzetközi tervezési folyamatnak a lezárása, melyben mintegy 110 ország vett részt az európai, afrikai, illetve az ázsiai régió képviseletében. Jelentőségét mutatja, hogy egy olyan frekvenciatervet fog véglegesíteni, amelyhez hasonló nemzetközi egyezmény utoljára 45 éve született.

A genfi tárgyalásokon komoly versenyre lehet számítani, mivel minden ország szeretne több frekvenciát megszerezni, hogy olcsóbbá és gyorsabbá tehesse a digitális átállást. A Regionális Távközlési Értekezlet utolsó fordulóján dől el, hogy milyen frekvenciák fognak rendelkezésre állni a párhuzamos analóg szolgáltatás lekapcsolása előtti időszakban a digitális szolgáltatások elindításához. Itt dől el az is, hogy milyen frekvenciákat használhatunk majd az analóg szolgáltatás 2012-es lekapcsolását követően.

A teljes lefedettség eléréséhez már most meg kell egyezni a szomszédos országokkal. Jelenleg egy 70%-os, egy 50%-os, valamint az ország középső részén egy 30%-os lakossági lefedettséggel rendelkező multiplex áll rendelkezésre. További multiplexek csak az analóg hálózatok leállítása után helyezhetők üzembe.

Hazánk célja Genfben 6-8 multiplex kiépítéséhez szükséges frekvenciák megszerzése. A digitális átálláshoz azonban a frekvencia csak szükséges, de nem elégséges feltétel: meg kell teremteni a jogszabályi feltételeket, amelynek alapján meg lehet kezdeni a pályáztatást. 2012-ig a pályáztatási folyamatnak le kell zárulnia, meg kell valósulnia a beruházásoknak (stúdiók), ki kell épülnie az adóhálózatoknak és a hozzátartozó modulációs hálózatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!