Napi Online

Elkészült a legnagyobb magyar filmstúdió

Az első ütemben 1,5 milliárd forintos beruházással elkészült Magyarország első magán- és eddig legnagyobb két filmstúdiója Pomázon. Szeptemberben indul a szakemberképzés is a Stern Filmiskolában.

Kizárólag önerőből, mintegy 1,5 milliárd forintos beruházással, csaknem három év alatt elkészült Magyarország első magánfilmstúdiója Pomázon, amely májusban próbaüzemben már vendégül lát külföldi forgatócsoportokat. A magyar-kanadai üzletember Robert Szabados és lánya, Amy maga finanszírozta a három és fél hektáros területen - egy volt fonoda helyén - a stúdiók és a kiszolgáló létesítmények építését, és ehhez sem kedvezményes állami beruházási hitelt, sem pedig - az ingatlan földrajzi elhelyezkedése alapján számított - adókedvezményt nem vett igénybe.

A Stern Film Stúdió és Média Center két - egy 1500 és egy 2240 négyzetméteres - stúdiója jelenleg a legnagyobb Magyarországon, hiszen eddig csak - a televíziós társaságok kisebb stúdióin kívül - a Mafilm Rt. jelentős felújításra és korszerűsítésre szoruló négy kisebb (a két fóti 900 négyzetméteres és a Budapest Róna utcai 800 és 500 négyzetméteres) stúdiójában lehetett játékfilmeket forgatni. A Stern jelenleg csak nemzetközi, főként koprodukciós alkotások készítőivel tárgyal, amelyek Pomázon képzelik el filmjük belső, műtermi felvételeit.


A stábok kibérelhetik a műtermeket a szükséges infrastruktúrával, technikai eszközökkel és igény esetén a Stern szakembereivel együtt. Többek között várhatóan tavasszal itt is forgatnak a 15 millió euró költségvetésű Alpha Numeric című thriller készítői, az angol és 20 százalékban magyar (Laurin Film Kft.) film Winona Ryder, Val Kilmer és Dennis Hopper főszereplésével készül. A stáb 11 hétig forgat Magyarországon. A tulajdonosok a két stúdió mellé a következő ütemben újabb két műtermet építenének, összesen hétezer négyzetméterre bővítve a stúdiók területét.

A távlati terveknél azonban biztosabb, hogy szeptemberben elindul a Stern Filmiskola. A filmes adókedvezmény-rendszer hatására az elmúlt két évben soha nem látott lendületet kapott a filmipar Magyarországon, azonban a további fejlődésnek nemcsak a stúdió-, de a szakemberhiány is gátat vethet. Ennek az igénynek a kielégítésére is törekszik a Stern, így a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) és az Optikai, Akusztikai, Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesület vezetésével elkezdi a szakemberképzést.

Az OKJ-képzés segédoperatőr, világosító, díszletépítő-berendező és kellékes, díszletfestő és díszletasszisztens, digitális utómunka, valamint videotechnikus szakokkal tanfolyamszerűen indul. Ezek díja 220, illetve 320 ezer forint. A szakmai továbbképzés jegyében mesterkurzusokat is terveznek a szervezők. Az oktatásban részt vesz a Mafilm Rt. és a Magyar Filmlaboratórium Rt. is. Legalább középiskolai végzettségűek jelentkezhetnek szeptember 5-ig, az oktatás várhatóan 2007. április 30-ig tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akyyy #1
    óó a legjobb hír, :)