Szekeres Viktor

Minden idők leggyengébb Star Wars-filmje a IX. Epizód?

Vége az embargónak, záporoznak a negatív SW-kritikák.

A Star Wars-filmek, akárcsak a Marvel-sorozatok szinte kivétel nélkül kritikuskedvencek voltak. A Csillagok háborúja-sorozatból eddig a Baljós árnyak kapta a legrosszabb értékeléseket, bár a RottenTomatoes gyűjtése alapján az 53%-os mutató még mindig azt jelentette, hogy többen vélekedtek róla pozitívan, mint negatívan. A Rise of Skywalker azonban lehet, hogy minden elvárást alul fog múlni.

Az új trilógiát eddig nagyon jól fogadták az újságírók, a The Force Awakens 93%-os, a The Last Jedi pedig 91%-os tetszési indexszel bír, azonban az új epizód már a premier előtt is csak 58%-ossal, hírünk írásakor 112 kritika érhető el a gyűjtésben, melyek közül 65 pozitív és 47 negatív. Ha az elmúlt órák trendje tovább folytatódik, akkor J.J. Abrams filmje benézhet 50% alá is.

Azonban ez az a pont, ahol a figyelmetlen hírfogyasztó megvezetésre kerülhet, ugyanis aki beleolvas a kritikákba, az előtt nyilvánvalóvá válik, hogy a negatív vélemények zöme szoros kötődik a rajongók kiszolgálásával kapcsolatos törekvésekhez. A recenzorok értelemszerűen nem vették jó néven a kiigazításokat és a patikamérlegen, főleg a Last Jedit szidalmazó apró, de annál hangosabban sipákoló kisebbség kedvéért központi, céges Disney-s utasításra történt változtatásokat, azonban a közönségnek jó eséllyel ezek be fognak jönni. Hiszen alapvetően a fő kérdés az: olyan nagy baj, ha egy multi a fogyasztói kedvében akar járni? Ha gátlástalan fan service-t kínál?

A filmet látva mi egyébként középre sorolnánk be, teljesen fogyasztható a végeredmény, tele van rajongói pillanatokkal, és ami talán a legfontosabb, 14 éven alul minden minden néző feltétel nélkül fogja imádni. Az idősebb korosztály esetében a tetszés foka a fent említett fan service-hez való hozzáállás fokától fog függni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • no_way #29
  Ha szereted a Millennium Falcon-t és a 3D grafikát.
  What's inside the Millennium Falcon?
 • NEXUS6 #28
  Hát én rosszabbra számítottam. Úgy a 3/4 részig olyan 7+ osztályzatot adnék rá, de nekem a végső csata, meg főellenséges harc nem igazán jött be. Az olyan 6 körüli nálam. Szerintem ezzel még mindig a legjobb film az új trilógiából, persze ettől még az egész NB II.
 • wraithLord #27
  Gondolom úgy érti, hogy az egyetlen visszajelzés a filmmel kapcsolatban, ami a stúdiónak számít, hogy vesznek-e jegyet rá az emberek, vagy nem. Ha nem is teljesen igaz, de nagyjából igen. Max., ha a kritikusoknak és/vagy a fanoknak nem jön be annyira, kevesebb pénzt tolnak bele, de akkor is lesz következő rész.
 • ostoros #26
  "De azért fizettél érte és csak ez számít."
  Neked.
 • zetortraktor #25
  De azért fizettél érte és csak ez számít. Ez az, amit nem értek, az első napos türelmetlen kirohanást és költést ahelyett, hogy az ember felelős döntést hozzon a pénzéről és az idejéről. De hát mások vagyunk.
  Utoljára szerkesztette: zetortraktor, 2019.12.20. 15:49:03
 • wraithLord #23
  Hát ja.

  Igazából a The Last Jedi főleg kontextusban nézve rossz. Mégpedig az egész mozis Star Wars kontextusában nézve. Önmagában a sok "hülyeség" lehetne akár jó is, de nem tudom, hogy lehet vagy hogy lehet-e elvonatkoztatni...
 • kalapos01 #22
  Nyilván, ha valaki ezt előre eldönti, akkor azzal nem lehet vitatkozni, de mindennél lehet rosszabb. Mutogatni a kritikusok mellett mondjuk az IMDB-pontszámra lehet, ami már most alacsonyabb, mint a Last Jedi esetében. Tudom, hogy ezt helyén kell kezelni, de ettől még konkrétum, mint ahogy az is, hogy sokak szerint gyengébb, mint a szerintünk jó Last Jedi, sokak szerint pedig gyengébb, mint a szerintük rossz Last Jedi. És olvasni véleményeket bőven arról, hogy sokak szerint jobb, mint a Last Jedi.

  És ezzel mit mondtam? Az ég világon semmit, csak vannak, akik szerint létezik valami közízlés, holott triviális, hogy minden filmet fognak emberek 1/10-re meg 10/10-re kihozni, vagy egymás alá, illetve fölé helyezni két filmet összevetésben. Gond akkor van, amikor valaki annyira el van telve önmagával, hogy a saját véleményét origónak tekinti, illetve ha fel sem merül benne, hogy más másképp is gondolhatja.

  "ez meg azon bukott be, hogy Johnson hülyeségeit próbálta helyrerakni."

  Más szavakkal: ha volt hülyeség benne, akkor az a Disney-é, mert ők adták mindenre áldásukat. Ha megpróbálnak valamit helyrerakni, akkor egy sokak, de a kritikusok által biztosan dicsért film esetében teszik, és innentől jön az érdekes kérdés, hogy miért? Nyilván a reakciók miatt. Ha pedig ez igaz, akkor elgondolkodtató, hiszen nem csak adják a lovat pár nethuszár alá, hanem saját magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt azzal, hogy nem felvállalni akarják azt, hogy valami nem jöhet be mindenkinek, hanem inkább mindenkit ki akarnak elégíteni. De talán hasznos lecke lesz, hogy így pont két szék közé estek. Mármint gondolom, mert eszembe sem jutna ilyen filmeket nézni.
  Utoljára szerkesztette: kalapos01, 2019.12.20. 11:07:33
 • wraithLord #21
  Kritikusi vélemények szerint lehet, hogy ez a leggyengébb SW film, de a The Last Jedi-nál rosszabbat vért izzadva se lehet csinálni. :D

  Nem láttam ezt a részt, és moziban nem is fogom megnézni, de a kritikákat elnézve ez meg azon bukott be, hogy Johnson hülyeségeit próbálta helyrerakni.
  Lett belőle egy jó kis Return of the Jedi másolat, ami a 7. részhez hasonlóan megint mindenféle fantáziát nélkülöz, csak most a szolgai másolás nem szimpla fan service, hanem tűzoltás. Nehogy belekerüljön eredeti ötlet, mert ha jó, ha nem jó, a fanok mérgesek lesznek. :D

  Szerintem elég volt a 8. részig megnézni ezt a trilógiát, hogy feltedd magadnak a kérdést, hogy ennek most mi értelme volt. :D Semmi.
  Sokan mondják, hogy a többi trilógia is szar (az eredetit is beleértve), és nem értik, most miért van "mindenki" kiakadva.
  Hát tegyük fel, hogy így van. De az előzménytrilógia és az eredeti trilógia konzisztensen szólt valamiről, és volt mondanivalójuk... :D
 • gombabácsi #20
  szerintem ez még csak nem is a pénzről szól. a disney tudatosan sárba tipor mindent. ez nihilizmus.
  de ahogy lejjebb is írtam: a disney nem képes eredetit alkotni, se olyat aminek van lelke. ezért a sw-t is lehúzta a saját szintjére, gazdasági okokból. így ugyanis nem látszik meg hogy a disney többi terméke egy nagy nulla vagy középszer.
 • molnibalage83 #19
  Igen, röviden ez a kérdés. A pénznyomdán kívül mi a f*szról szólt ez az egész...?