Szekeres Viktor

A közönségnek nem jött be Brad Pitt jól sikerült scifije

Hiába lett remek móka az Ad Astra, a nézők közel sem voltak annyira oda érte.

A hétvégi amerikai premierfilmek között cseppet sem meglepő módon az Ad Astra jött be legkevésbé a nézőknek. És ebben nincs semmi meglepő, hiszen aki megnézi a filmet és képes tiszta fejjel értékelni, az saját preferenciájától függetlenül, akár tetszett neki a film, akár nem, pontosan látni fogja, hogy a scifi eléggé meg fogja osztani a közönséget. Amerikában ez is történt, sokan nem azt kapták, amire számítottak, így a (nem horror) popcorn filmeknél elég ritka B- értékelést kapta az Ad Astra az első napos nézőktől azok szondázása során. Ez papíron 4 alának feleltethető meg, de mivel a legtöbb premier megítélése A és B között szokott terjedni, ezért kifejezetten negatív fogadtatásnak számít.

A CinemaScore persze a hét másik két premierfilmjét is felmérte, és az eredményeket látva nem számolhatunk be meglepetésről. A Downton Abbey lazán bezsákolt egy A-értékelést, míg a Rambo: Last Blood egy B-t. Mivel szemben az eredeti Ad Astrával e két film folytatás volt, ezért értelemszerűen mindkettő esetében azt kapták a nézők, amire számítottak, s ugyancsak szemben az Ad Astrával ezekre a filmekre csak olyanok mentek el akik rajongói a sorozatoknak, tehát nem zsákbamacskát választottak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #18
  Szerintem a scifinek nem az a szerepe,hogy gondolatilag gazdag legyen,hanem a jövőt,és az emberiség jövőbeli lehetőségeit vizionálja.Arra ott vannak a drámai-beütésű filmek,amelyben az emberi/társadalmi,kapcsolatiok,problémák,és a jellemfejlődés dominál.
  Nagy scifi-fan vagyok,de az Általad említett Kubrik-film szerintem nagyon gyermeteg,a Tarkovsky-féle Solárisnak meg szinte semmi köze az eredeti könyvhöz,és egy unalmas moralizálásba fulladó,csak a külsőségekben scifi rettenet.
  A Dr Moreau szigete meg - szerintem- nem scifi,hanem horror.
  Mindenesetre érdekes,habár számomra érthetetlen a látásmódod.
 • NEXUS6 #17
  A Moon kedvencem.
  Gyak antitézise, az akkoriban megjelent Avatarnak. 1/100-ad költségvetésből igazi sci-fit csináltak az alkotók, ami ugyan szokásosnak mondható témát dolgoz föl, még is elég sokáig tud rejtélyes maradni. Sam Rockwell is elég jó átéléssel, bár a saját jellemző karakterével hozza a figurát.
  Nem mondott az sem semmit, nem volt túltólt technohalandzsa az univerzum titkáról, csak hogy mennyire magányos lehet az, aki egyedül a lehető legmesszebb van a családjától, a szó minden értelmében.

  Ezzel szemben pl az Interstellar szintén megelégedett, hasonlóan minimalista mondanivalóval, és 1-2 relativisztikus fizikai hatás élményszerű bemutatása mellett, még is ott már ez nem működött szerintem, mert túl látványos lett ahhoz, hogy aztán a nézőt (konkrétan engem) hiába izgasson föl és ne adjon konkrétan semmit.

  Kicsit meglepődök, hogy annak is mekkora sikere lett.
  Ezek után kifejezetten kíváncsivá tett egy olyan film, ami ennyi embernek nem jön be.
  De pl a Solo-val is így voltam, amit sajnálok, hogy nem moziban néztem meg végül. :D
 • DcsabaS #16
  Nekem pl. NINCSENEK olyan igényeim, hogy egy sci-fi feltétlenül pörgős legyen. Pl. a Stanley Kubrik-féle 2001: A Space Odyssey (1968), vagy az Andrei Tarkovsky-féle Solaris I-II (1972) is igen vontatott filmek, mégis nagy kedvenceim, mert hogy gondolatilag gazdagok, mégpedig értelmes és fontos gondolatokkal.
  Az Ad Astra ebben hibázik: beígéri ugyan a nagy gondolatokat, de abból semmit sem tud szolgáltatni. (Egyetlen egy megveszekedett eredeti és érvényes gondolatot sem.)
  Amúgy: ha valaki akar magának egy igazán elgondolkodtató, nagyon sokrétegű sci-fi-t, annak ajánlom a Don Taylor-féle The Island of Dr. Moreau (1996) c. filmet (de csak erős idegzetűeknek, H/G. Wells regényéből).
  Utoljára szerkesztette: DcsabaS, 2019.09.24. 14:00:21
 • zetortraktor #15
  "A jól sikerült dolgok érdeklik az embereket. "

  Itt a lényeg, bár a "gagyi" szót elgépelted. Szóval ezúttal muszáj igazat adnom Macropus Rufus-nek, mert ez az, amivel senki nem vitatkozik, hogy a közönséget csak a futószalagos, tömegcuccok érdeklik. Ami minőségi, ami mögött gondolat van, az nem. Star Wars. Marvel. Transformers. Disney-mesék. Szó se róla, némelyik jól sikerül, de ezeknek a lényege nem a tartalom, hanem a márkajelzés.
 • Atyuska #14
  A film remek, de nem popcorn mozi. Nem olyan pörgős, mint a Blockbuster-ek, s nincs tele gyilkosságokkal, szerelemmel, erőszakkal. Nevezhetnénk kamaradarabnak is, vagy a Moon kicsit hoszabb verziójának.
  Látványos, de lassú film. Ez riaszhat el sokakat a minőségi értékelésektől.
 • subotal #13
  Nekem bejött!
 • Csaba161 #11
  Nos a többségnek NEMtetszett, mivel az Port.hu-n 5.2-nél áll és a hozzászólók 80%-a 1-3 között értékelte 10-ből...
 • DcsabaS #10
  A jelek szerint akadt akinek bejött, sőt, már azelőtt, hogy megtekintette volna! :-)
 • Macropus Rufus #9
  "A közönségnek nem jött be Brad Pitt jól sikerült scifije"
  ezek szerint még sem sikerül olyan jóra. A jól sikerült dolgok érdeklik az embereket.

 • DcsabaS #8
  Én tájékozódtam, mert megnéztem a filmet, mint ahogy a legtöbb sci-fi-t. De nálam a sci-fi-ben a "sci" (science, tudomány) is fontos, és nem csupán a magas tudományos értelemben, hanem a józan értelmes gondolkodás szintjén is. Nekem NE "színesítsék" a történetet olyan bugyutaságokkal, mint a Holdon akadálytalanul garázdálkodó kalózok, akiknek aztán nem is az ám a törekvésük, hogy megkaparintsák az áldozataik értékeit (oxigén, üzemanyag, alkatrészek, vagy az embereket túsznak, stb.), hanem hogy szétlőjék őket. Ezek a hülyeségek nyilván úgy kerültek bele a filmbe, hogy amikor az alkotók érezték, hogy valahogy túl kevés anyag van az egész történetben, akkor még a kukából is visszatermeltek egyes dolgokat. (Állítólag egyes vendéglátó helyeken is megteszik.) Jó étvágyat hozzá!
  Utoljára szerkesztette: DcsabaS, 2019.09.23. 08:57:49