Szekeres Viktor

Az április mozis kínálat hozza az idei mélypontot

Pár remek hónap után nemsokára kitör a mozis nyár, de előtte némi pangás lesz filmek terén áprilisban, csak a pusztításpornók rajongói fognak csápolni.

Hányszor voltál moziban márciusban?
  • Egyszer sem.
  • Egyszer.
  • 2-3-szor.
  • 4-5-ször.
  • 5-nél többször.
Alapból csak négy mozis hét kezdődik áprilisban, s ezért nem meglepő, hogy csökken a havi filmpremierek száma, ráadásul az egyik hétre mindössze egy fért be, így végképp szomorúak lehetünk a választék láttán. Arról nem is beszélve, hogy bár kapunk négy pusztításpornót, vagyis olyan CGI-központú látványfilmet, amiben csak a rombolás számít pár (valójában senkit nem érdeklő) vicces vagy esetleg érzelmes dialóg között, most tartalmasabb darabból sem kapunk annyit, mint a korábbi hónapokban.

Genezis

Április ötödikén már túl vagyunk, de senki nem maradt le semmiről, hiszen a Transformers 6-kódnéven forgatott Tűzgyűrű: Lázadás (Pacific Rim: Uprising) volt az egyetlen premierfilm - ezúttal már nem Guillermo Del Torótól, viszont legalább nem sötétben és esőben prezentált robotharcokkal. A film még történetet is kapott tessék-lássék, de aki jegyet vált, az valószínűleg a techdemóra fizet be inkább, és nem a karakterekre és azok vívódásaira.

Téli fivérek

Tizenkettedikétől egy, illetve két fokkal jobb a helyzet, ugyanis három premier lesz, melyek közül az egyik ugyancsak egy városrombolós film, nagyon erős érzelmi komponenssel: a Rampage - Tombolás (Rampage) játékadaptáció genetikai kísérletek szülte óriásállatokkal. Mellette egy romagyilkosság következményeiről szóló magyar film kerül bemutatásra a héten Genezis címmel, Bogdán Árpád rendezésében, valamint a dán Téli fivérek (Vinterbrødre), ami egy mészkőbánya zárt munkásközösségében dolgozó testvérpárról szóló dráma lesz - a hónap egyik legjobban sikerül darabja. (Már, ha nem számítjuk a két világpremier filmet, aminek még nem volt meg a sajtóvetítése, így nem tudhatjuk, hogy jól vagy rosszul sikerültek. Vagy zseniálisan.)

Vad Balaton

Április 19-én kezdődik a hónap harmadik mozis hete, és ekkor már végre normális mennyiségű újdonság közül váltogathatunk. A eheti pusztításpornó a Hurrikán-meló (The Hurricane Heist) lesz, amibe a katasztrófafilmes felállás mellé egy rablós-átverős sztorit is applikáltak, és a végeredmény nem is lett vállalhatatlan. Nagyon örvendetes premier lesz a 3 éven át forgatott Vad Balaton a Vad Szigetköz és a Vad Kunság rendezőjétől. A természetfilm nagyon szép lett (többek között a 4k-s kameráknak köszönhetően), és a tévés verziót kibővítették a mozis premierre.

Veszett vidék

A hónap másik fénypontja is ezen a héten érkezik. A Veszett vidék (Sweet Country) című ausztrál western egy őslakos által elkövetett gyilkosságról, illetve annak kezeléséről szól. Ekkor még kapunk egy tinirománcot is Bella Thorne és Patrick Schwarzenegger főszereplésével, aminek a címe b>Éjjeli napfény (Midnight Sun), érkezik egy francia-kanadai horror, a kísértetházas Ghostland - A rettegés háza (Ghostland), amit a zseniális Mártírok rendezője készített, egy olcsó, kínai állatos animációs film, a Jönnek a kacsák (Duck, Duck, Goose), valamint a francia Senki sem tökéletes (Bonne pomme), amit minden bizonnyal el fog adni az a tény, hogy a főszereplője Gerard Depardieu és Catherine Deneuve. A vicces sztori egyébként egy korábbi életét hátrahagyó férfiról szól, aki autószerelő műhelyet nyit vidéken, és találkozik egy rejtélyes nővel.

Ghostland - A rettegés háza

Az április 26-i mozis hét természetesen ismét az aktuális pusztításpornóról fog szólni, ekkor kerül mozikba itthon a Bosszúállók: Végtelen háború (Avengers: Infinity War), és a gyerekek is kapnak egy kötelező premiert, ők a Belle és Sébastien 3: Mindörökké barátok (Belle et Sébastien 3, le dernier chapitre) című állatos filmen sírhatnak, ríhatnak szüleikkel együtt - már, ha a film olyan hangulatú lesz, mint az első két rész. Éppen ezért nagyon fura, hogy pont erre a hétre időzítették a Bűbáj herceg és a nagy varázslat (Charming) című kanadai animációt. Végül, de nem utolsósorban a Magyarhangya is jelentkezik egy bemutatóval, az Arcélek, útszélek (Visages villages) című Oscar-jelölt dokumentumfilmet láthatjuk, amit Agnes Varda készített, és amiben fotós társával járja a francia vidéket, és köt valószerűtlen barátságot.

Arcélek, útszélek

Melyik áprilisi hazai mozis premier érdekel legjobban?
  • Tűzgyűrű: Lázadás
  • Rampage - Tombolás
  • Bosszúállók: Végtelen háború
  • Hurrikán-meló
  • Vad Balaton
  • Veszett vidék
  • Belle és Sébastien 3: Mindörökké barátok
  • Valamelyik a többi közül.
A rémesen szegényes április kínálat után a májusi már igazi felüdülés lesz, legalábbis ami a változatosságot illeti, hiszen a kommersz filmek nem csak a rombolós irányzatot képviselik, hanem mindenfélét. Többek között a Han Solo-mozifilm, a Taxi 5, a Deadpool 2 és a Szűzőrség is ígéretesnek tűnik, vagy legalábbis jól sülhet el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)