Szekeres Viktor

Minden idők egyik legjobb filmje az új Star Wars?

A nézők és a kritikusok zöme imádta Az ébredő Erőt.

Jó volt az új Star Wars?
  • Imádtam.
  • Jól sikerült.
  • Közepes lett.
  • Nem. Gyenge.
  • Még nem láttam.
Arról már beszámoltunk korábban, hogy a kritikusoknak mennyire bejött a Star Wars: Az ébredő Erő - a film a hivatalos amerikai kritikákat összesítő RottenTomatoes gyűjtése szerint 94%-os mutatóval áll: 248 pozitív újságírói véleményre mindössze 17 negatív jutott. (Persze itt mindig érdemes elmondani, hogy az értékelés kettes skálán zajlik, vagyis nincs különbség a korrekt és a nagyon jó között, mint ahogy a negatív véleményeknek is csak egy "állása" van.) A nézők is hasonlóképpen vélekednek, az exit pollos felmérések alapján is szinte mindenki imádta a filmet. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne lennének csalódott hangok, hiszen 10 millió nézővel és 90%-os tetszési indexszel számolva is legalább 100 ezer negatív vélemény létezik. És a filmet nem csak 10 millióan látták.

Az egyik legnagyobb filmes, véleménynyilvánító platformon, az IMDb-n jelenleg minden idők 37. filmje az új Star Wars 8,6/10 ponttal, ami a kezdő 8,8 után csökkenést jelent, s a film várhatóan még vissza fog esni pár tizedesjeggyel. A közönség elégedettségi foka azonban elvitathatatlan, hiszen a 250 ezer IMDb-s szavazó 85%-a szerint a film 8-as, 9-es vagy 10-es osztályzatot érdemel, és csupán 4%-uk tartja közepesnél gyengébbnek azt. (Cserébe az IMDb-s kritikarészlegben jóval több a szélsőségesen negatív kritika, mint a pozitív, ami ugyancsak nem meglepő jelenség, ld. Prometheus, amit ugyancsak szeretett a többség, azonban a kisebbség igen hangosan érvelt.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ragnaar #95
    Nem lett tökéletes a film, de én személy szerint rosszabbra számítottam. 8.5/10 - re értékelném ha kellene, mivel úgy általában működött. Persze lehet, hogy csak nosztalgiafaktor és az autentikus látványvilága miatt, az már majdnem mindegy. Felvezető résznek jó lett szerintem. A következő részben sokminden változhat, remélhetőleg nem fárad el túl hamar a széria jó SW filmekre szívesen mennék moziba.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2016.01.01. 17:02:19
  • Ragnaar #94
    Egyetértek. Kylo karaktere volt a legkellemesebb csalódás a filmben, egy olyan új karakter amit SW-ben még nem láttunk.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Kicsit talán túl erős lett Rey Kylohoz képest, nekem kicsit jobban klappolt volna, ha Rey menekül meg valami módon Kylo elől.. persze lehet, hogy így kellett lennie Kylo későbbi karakterfejlődéséhez, majd kiderül.
    És azért innen még elég sokféle irányba folytatódhat a történet.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2016.01.01. 16:39:29
  • Ragnaar #93
    Szerintem nagyon valószínű, hogy még a trailerek után is vágtak a filmen, és nem sokkal a vetítések előtt kapta a végleges formáját.
  • dyra #92
    Luke, Han és a többiek legyőzték az uralkodót és a birodalmat. Egyensúlyt hoztak az erőbe. A kiegészített filmek végén a különböző bolygókon ünneplik a birodalom bukását. Nem volt már "fer" ezeket a karaktereket újra előcitálni. Semmi baj nem lett volna ha új történetet kezdenek teszem azt 500 év múlva.
  • cateran #91
    http://imgur.com/8I8nMtG

    Ennyi (meg ha nem is tokeletes...99%-ban az:P)
  • Szefmester #90
    Tegye fel a kezét aki szerint egy levágott kézfejet megműttetni, és regenerálódni utána egy vagy két nap lenne...

    Ne vicceljünk már.
  • Strayhand #89
    Így hangzik el a filmben angolul: "It's a ship that made the Kessel Run in less then twelve parsecs." Gondolom nem úgy érti, hogy rövidebb úton tette meg az utat.:) Nyilván csak jól hangzott mint sci-fi elem és a filmesek meg a nézők nem asztrofizikusok. Sok ilyen kis apróság van, ami ugyanolyan vicces, de kit érdekel? Nem dokumentumfilmről van szó. Ahogy az új film esetében sem.
  • Strayhand #88
    Ja, de ez megint ugyanaz a helyzet, hogy az új filmnek hibája, hogy nincs benne minden, nem magyarázza meg a látszólagos következetlenségeket, és plusz infót kell kutatni/várni hozzá, de a régi trilógiához olvassam el a regényeket, mert azzal lesz teljes... Kettős mérce.:)
  • Wootan #87
    "Igen, ez lenne a logikus, csakhogy nem ez történt. Mert amikor visszamegy Solo kiszabadítása UTÁN Yodához, akkor kérdezi meg tőle, hogy Vader valóban az apja-e. Ill. az egész párbeszédből hallatszik, hogy még nem találkoztak a Bespin óta, ekkor beszélnek azóta először. Elég furcsa lenne, ha hosszú ideje edzené Yoda, és csak utána kérdezné meg. De a Birodalom visszavág végén is úgy válnak el Landoéktól, hogy akkor találkozunk a Tatooine-on. Elég érdekes lenne, ha útközben mellékesen elugrana pár hónap jedi képzésre..."

    Idézek a birodalom visszavág hivatalos regényből.

    Luke tudta, hogy Leia gondolatai és érzései Hannál járnak, bárhol legyen is, bármi történjék is vele. Ami a saját sorsát illeti, Luke bizonytalanabb volt felőle, mint bármikor - még annál is, amikor réges-rég, egyszerű parasztfiúként egy távoli világban először találkozott azzal a különös, megfoghatatlan valamivel, aminek Erő volt a neve. Csak egyetlen dolgot tudott biztosan, azt, hogy visszatér Yodához, és befejezi a tanulást, mielőtt elindul, hogy felkutassa Hant.

    Persze ez a filmben nincs benne, ezért érdemes elolvasni a hivatalos regényeket, rengeteg plusz infó van bennük.

    Bár az tényleg úgy van, hogy a jediben kérdi meg Yodát, hogy tényleg Vader-e az apja, de sok minden utal arra, hogy azért eltelt pár hét/hónap, míg visszament a Tatooinra. Egyrészt Landonak be kellett épülnie Jabbához, + Luke összerakta a saját kardját, ami valószínű nem 1-2 nap volt.
  • Soundmaker #86
    Solo parseces elszólása meg szerintem egyszerű fordítási hiba.. valaki leírta mit mond angolul ennél a jelenetnél Han, és ott a távolságra utal nem az időre. (Ugye a kesseli csempészfolyosó, amit Han rövidítéssel oldott meg, ergó hamarabb célba ért a rakománnyal... valamiért a kettőt összemosták)

    Mondjuk nem értem miért nem ellenőriztették le a szinkront mielőtt kiadták volna, bár emlékeim szerint ugyanez a fordítási hiba megvolt az új reményben is :D (hibával együtt emelték át)