Szekeres Viktor

A tinédzserek miatt nem nagyobb siker a Csillagok között?

Már az is baj a fiataloknak, hogy az Interstellar nem látványos akciófilm volt, hanem filozofikusabb?

Christopher Nolan hithű rajongói ott voltak a Csillagok között amerikai premierjének első napjaiban a moziban, azonban a film közel sem robbantott akkorát, mint pár éve Nolan saját filmje, az Eredet. A Csillagok között, melynek hétvégi bevételét alaposan felbecsülték, végül 47,5 millió dollárra volt jó hazájában az első hétvégén, miközben az Eredet 62,8 milliós debütálást mondhatott magáénak. (Természetesen a Batman-film más pályát jelentenek, A sötét lovag: Felemelkedés például 160,8 millióval startolt.)

Hiába volt tehát ambiciózus a film, az előzetesek, melyek nem rendelkeztek olyan wow!-faktorral, mint az Eredet trailerjei, közel sem mozgatták meg a közönséget. Persze az elkövetkező hetekben a remekül sikerült film bevétel tekintetében még bőven rámászhat akár az Eredetre, de érdekes megnézni azt, hogy min is múlott Nolan új filmjének nem kiemelkedő fogadtatása.

Nos, egyrészt a már említett kritikai fogadtatáson ("csak" 73% volt ezúttal a pozitív kritikák aránya, ami a többi Nolan-filménél alacsonyabb), másrészt amíg a felmérések szerint a férfiak és a nők aránya nagyjából egyenletes volt (52% - 48%), addig a húsz éven aluliak még az ötödét sem tették ki a nézőknek, legalábbis erre lehet következtetni abból az adatból, miszerint a közönség 75%-a 25 éven felüli volt. Az Eredetnél ez az arány nagyjából 50% volt. (A majdnem 3 órás filmhossz valószínűleg nem játszott szerepet, hiszen többtermes vetítések is voltak, s persze az előző Batman-film is nagyon hosszú volt.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BladeW #24
    Mesélj légyszi mi volt a "a nézőre bízott befejezés, nagy talány" a film végén? Lehet lemaradtam valamiről.
  • Bokafix2 #23
    "A mostani bejegyzésemre kapok egy választ a jövőbeni énemtől
    - Egy olyan választ, amely engem kutatóvá és időutazóvá (vagy idő üzengetővé ) tehet fontos információkat közölve a dolog mikéntjéről
    - De én úgy döntök, hogy k@pja be, én nem leszek időutazó

    Ez esetben ki üzent nekem vissza?"



    Ha úgy döntenél hogy nem leszel időutazó akkor valószínűleg nem is kapod meg azt az üzit. Ha megkaptad akkor valamilyen úton-módon úgyis azzá fogsz válni. Ezzel foglalkozik a tipikus nagyapa-unoka példa, miszerint valaki visszautazik az időben és megöli a nagyapját még mielőtt találkozott volna a nagyanyjával... ebben az esetben ő nem születhetett volna meg és vissza sem utazhatott volna az időben hogy a nagyapját megölje.

    Stephen Hawking szerint elméletben aki visszaindulna megölni a nagyapját az nem tudná azt megtenni hiszen a bizonyíték rá hogy nem tette meg az ő maga, aki vissza készül utazni a múltba. Hawking szerint az időutazás kimenetelének komplementárisnak kell maradnia azzal az állapottal, amit az időutazó otthagyott.

    Vagyis ha te megkapnád azt az üzit a későbbi önmagadtól akkor bármit is határoznál el az események úgy alakulnának hogy végül úgyis időutazó lenne belőled.

    De van másik elmélet is: miszerint ha te belenyúlnál a múltba akár üzengetés akár utazás által, akkor megváltoztatnál valamit, hiszen alapállapotban nem érkezik meg az üzenet, te magadtól kezdesz el érdeklődni a dolog iránt stb stb, és végül időutazóvá/üzenővé válsz. De ha azzá válsz akkor megváltoztatsz valamit, vagyis azt a konkrét eseményt amikor is elküldöd a múltbeli önmagadnak az üzit amit alapállapotban nem kaptál meg. Megváltoztatod az eseményeket így megváltozhat a múltbeli éned döntése is az üzenetnek köszönhetően. De ebben az esetben sincs paradoxon csak alternatív idősíkok: az egyik síkban nem kapsz üzit így időutazó leszel... de megváltoztatod a múltad így kialakul egy másik, alternatív sík... legalábbis így magyarázzák a nagyokosok.
  • SirBubu #22
    "A tinédzserek miatt nem nagyobb siker a Csillagok között?"

    a tiniknél biztos azért nem sikeres, mert nincs benne semmilyen "-man"-ra végződő nevű alak, se óriásrobot, meg semmi köze semmilyen képregényekhez se nincsen neki

    (szek.) a legfontosabbat majd' elfeledtem: NINCS BENNE ADAAAAAM SAAAANDLEEER
    (ezt jól elkúrta a stúdió)
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2014.11.14. 19:28:18
  • BCs design #21
    nem lehet a múltba utazni, nem lehet a múltba üzenni, jelenleg ennek van a legnagyobb valószínüsége, ha majd bizonyítják az ellenkezőjét, akkor majd van értelme tovább beszélni a dologról
    Utoljára szerkesztette: BCs design, 2014.11.14. 14:43:44
  • NEXUS6 #20
    Kapcsolódó link.
  • NEXUS6 #19
    Hát ez az!
    A szingularitás csak egy szó, gyak azt jelenti, hogy adott függvény a végtelenbe tart, ezért ott már nem ad praktikusan használható előrejelzést, mert hogy nem ismerjük bizonyos paramétereken túl a rendszer viselkedését, és még nem toldottuk ki a képletet valamivel erre vonatkozóan.

    Nagyon sok tudományos felfedezés olyan elméleti fejtegetésekből jött amelyet az ilyen szingularitások legyőzésére végeztek. gyak az egész kvantummechanika.
    Ilyen értelemben, ha bele tudnánk lesni, hogy az anyag milyen állapotban van egy jelenleg még szintén hipotetikus szinten ismert feketelyukban az sok mindenre adna választ. Pl a feketelyuk belül lehet, hogy egy kvarkcsillag. A neutron csillagokban az atomok olyan szinten préselődnek egymáshoz, hogy egy hatalmas atommagnak fogható fel az egész. Ha az atommagokat is összepréseljük kvark anyagot kapunk.

    Másrészt ez az állapot előbb is stabilizálhatja a csillag összeomlását, minthogy az a klasszikus értelemben vett feketelyukig eljutna, eseményhorizonttal miegymással. Szóval az is lehet, hogy feketelyukak valójában nem is léteznek, csak kvarkcsillagok.
    XD
  • NEXUS6 #18

    Én már ezzel a hites dologgal kivertem 1-2 embernél a biztosítékot.

  • NEXUS6 #17
  • BladeW #16

    Utoljára szerkesztette: BladeW, 2014.11.13. 21:27:27
  • lammaer #15
    Spoilerezés nélkül, ez a film is olyan hogy a végén a nézőre bízza a befejezést? (szóval hogy nincs nagy leleplezés és konklúzió, meg a nagy megoldás, hanem csak a talány marad).