Szekeres Viktor

A warez csinálta ki az Expendables 3-at, vagy az, hogy gagyi lett?

Elég rondán eltaknyolt a mozikban az Expendables harmadik része. Kérdés, hogy a rajongók szúrtak-e ki Stallonéval, vagy Stallone bénázta el a filmeket?

Korábban is kerülte ki netre jó minőségben filmek a hivatalos premierek előtt, azonban ezek általában vagy csak limitált kópián bemutatott Oscar-jelölt filmek screenerjei voltak, vagy munkakópiák, workprintek, melyek távol álltak a végleges verziótól. A The Expendables 3 idő előtti, remek minőségben történt kiszivárgása azonban nem csak ezért volt érdekes, hanem azért is, mert most először lehettünk volna tanúi annak, hogy mennyiben befolyásolja a nem gagyi warez a széles körű mozis bevételek alakulását. Egy átlagos film esetében az effélét nem egyszerű megbecsülni, ugyanis nincs arra módszer, hogy a premier előtt megmondjuk, hogy mekkora lesz végső bevétel. Azonban egy filmsorozat sokadik részénél azért nagyjából be lehet lőni az előző részek bevétele és fogadtatása alapján, hogy mi várható.

**
2010-ben Amerikában a The Expendables - A feláldozhatók a bemutató hétvégéjén 34,8 millió dollárt hozott, a film pedig összesen 103 millió dollárig jutott el. A második rész iránt már nem volt ekkora az érdeklődés, az némileg alacsonyabb, 28,5 milliós nyitányt produkált és 85 millió dollárig jutott el. Hazájában tehát mindenképp csökken az érdeklődés a franchise iránt, s bár a The Expendables 2 kritikái pozitívabbak lettek, a nézői vélemények negatívabbak voltak, mint az első epizód esetében, így arra lehetett számítani, hogy az érdeklődés és a bevétel tovább fog csökkenni. A kérdés csak az volt, hogy milyen mértékben.

A választ persze sosem tudjuk meg, hiszen kikerült a film a netre. Így pedig azt állapíthattuk meg, hogy vagy a szivárgásnak, vagy a nézői kiábrándulásnak köszönhetően a vártnál sokkal nagyobb mértékben estek vissza a bevételek, pedig a készítők még a korhatárt is leszállították. A film iránti érdeklődés 40%-kal esett vissza, a harmadik epizód mindössze 15,9 millióval kezdett, ez pedig azt jelentette, hogy 39 millió dolláros eredménnyel zárt, ami több, mint 50%-os visszaesést jelent, ez pedig döbbenetes adat. És döbbenetesen beszédes - vagy az Expendables-sorozat minőségével, vagy pedig a rajongókkal kapcsolatban, akiknek eszükbe nem jut támogatni a filmet, ha nem muszáj.


Nemzetközileg sokáig nem lehetett ennyire egyértelmű mérleget vonni, hiszen a filmet több nagy piacon sokáig be sem mutatták, de összességében a végeredmény meglehetősen felemás. Akadtak országok, ahol a film az előző részekhez hasonlóan teljesített, máshol azonban sokkal gyengébben. Jelen állás szerint az első rész 171 és a folytatás 220 milliós Amerikán kívüli bevételei után a harmadik még csak 151 millióig jutott el.

Magyarország első pillantásra kifejezetten jó tanulónak tűnik, bár persze ennek többek között az az oka, hogy mi fogékonyabbak vagyunk a folytatásokra. Míg az első The Expendables itthon 28 ezer nézőt érdekelt a premier hétvégéjén, addig a második epizód már 42-43 ezret, és az augusztus végén bemutatott harmadik is nagyjából ugyanennyit - jelenleg 104 ezer nézőnél és 139 millió forint bevételnél tart a film. A várt bevételnövekedés tehát elmaradt, de csökkenés sem következett be a minőség vélt visszaesése és a szivárgás ellenére.


A következtetéseket mindenki levonhatja - már persze, ha a fentiekből bármire is lehet következtetni. Az persze biztos, hogy a warez csökkenti a mozis bevételeket, de közel sem biztos, hogy akkora mértékben, mint az, ha egy filmnek rossz a híre, negatívak a kritikái. És abban is lehet igazság, hogy akik premier előtt, vagy premier környékén letöltenek egy filmet, azok nem biztos, hogy elmennének a moziba a DVD-minőségű verzió megjelenéséig, így adott esetben sokkal kisebb lehet a bevételkiesés, mint gondolná az ember. Hiszen pár hónapot nem ördöngösség várni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #39
    Warez
  • FoodLFG #38
    ha a warez csinálta ki, az külön poén.
    ugye emlékszünk még, hogy mit összekeménykedtek itt nekünk a kisfiúk a film kiszivárgása miatt. shit happens 山(^^)山
  • FoodLFG #37
    nem tökmindegy?
    az a lényeg, hogy megérdemlik.
  • endrev #36
    Warez: Most ránéztem, alig 5.000 a seedje a DVDSCR-nek... A többi változattal együtt legyen tízezer. Hát peeersze, nagyon betesz a warez!
  • endrev #35
    Teljesen jó lett, mi (és az egész teltház) végigvinnyogtuk a röhögéstől a vetítést, és izgalmas is volt. Vitte a prímet a Moziéjszakán X-menestül, teknőcöstül stb. Csak azért nem került nálunk a Galaxis őrzői mögé, mert azt már korábban láttuk, így azt kihagytuk a marathonból.
    Utoljára szerkesztette: endrev, 2014.10.06. 12:46:25
  • iopi #34
    Szerintem semmivel sem lett rosszabb a 3. rész, mint amilyen az első kettő volt. Ha sokan nem tudjátok őket komolyan venni ezekben a szerepekben, azzal nincs semmi baj, mert nem is kell őket komolyan venni. A drámákban sírnak és szennvednek, itt robbantgatnak és lőnek. Minden műfajnak megvan a maga kilséje. Aki valamelyiket nem bírja, az kerülje és nem fog szontyolodni.
  • Laza #33
    "A harmadikat még nem láttam, mivel még a piratebay-on nincs fent fullhd-ben... szóval a warez nem hinném hogy kicsinálta, mert akkor már rég fenne lenn ott"

    fullhd ... a többségnek bőven elég egy kamerás, szar hangos verzió is, úgyhogy ha a warez csinálta ki, elég a legrosszabb minőséget keresni :)
  • Laza #32
    ide is +1 ... most is megmondja a tutit ... csak akkor mit keres egy ilyen filmről szóló cikknél? :D
  • Laza #31
    +1 ... szar :D
  • Józsibácsi #30
    "Bocs de, J. Statham a Blöffel és A ravasz, az Agy-al került be a filmes köztudatba "

    És én nem ezt írtam testvér? ;)

    "Gondoljunk csak bele, hogy Guy Richie amikor felfedezte őt és betolta a Ravasz az Agy -ba" ...bocs...