Szekeres Viktor

Tom Cruise remek scifije Amerikában nem kapott esélyt

Tom Cruise továbbra is inkább nemzetközi tekintetben számít szupersztárnak.

Úgy tűnik, hogy Tom Cruise végképp elvesztette Amerikában a szupersztár státuszát. Bár természetesen a neve bőven elég egy akciófilm vagy scifi eladásához (máshoz nem biztos), de ez belföldi bevételt tekintve inkább csak 75-85 milliós összteljesítményt jelent. Crusie-szal a Valkűr és a Kéjjel-nappal 20-21 millió startot követően 83, illetve 77 millió dollárral zárt, a Jack Reacher 15 milliós kezdés után az ünnepi időszakban 80 millióval, a Feledés pedig 37 millióval nyitott és végül 89 millióval zárt.

A holnap határa hasonló utat járhat be, ugyanis hiába elsöprően pozitívak a film kritikái, a közönség nem igazán érdeklődött az időutazós sztori iránt. A premier hétvégéjén mindössze 28,8 millió dollárral startolt a film, ami lecsengéstől és a közönség reakcióitól függően 70-80 millió dollárra lehet jó. (Persze extrém jó fogadtatás esetén akár egy 100-asra is.) Ez a kezdés egyébként a heti amerikai toplistán mindössze a harmadik helyre volt elegendő. A gyengébb szereplés fő ok a egyértelműen az, hogy a fiatalabbak érdeklődését nem sikerült felkelteni Amerikában. A hétvégi nézők mindössze 27%-a volt 25 éven felüli. Cserében a film teljesen irreleváns 3D-je meglepően jó, 47%-os bevétel-részarányt produkált.

Nemzetközileg azonban Tom Cruise hírneve köszöni szépen, jól van. A négy, fent már emlegetett film is mind 100 millió dollár fölött termelt Amerikán kívül (A Valkűr 117 milliójától a Feledés 197 milliójáig), s ez A holnap határának is összejött, hiszen a scifi 10 nap alatt 111 millió dollárig jutott el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #10
    Most néztem meg a Forráskód c. filmet. Jó régi, de kb ua.
  • NEXUS6 #9
    Nem kell hasra esni tőle, kb 9. ker. szint. Nem jobb, nem rosszabb. Klafa akció, idegenek, emberi/hétköznapi érzelmek, humor, irónia, minimális extra mondanivaló.

    Amerika kapitány után maga az oázis a szuperember sivatagban. Az amcsik viszont a homokot csípják, de ezt tudjuk :D.
    Nálunk Koncsíta egy világszenzáció, ott egy Szószpark/Fémiligály részben nem kapna pár másodpercet sem.
    XD
  • gothmog #8
    "sok negatív kritika" -én amennyit láttam, mind hasra volt esve tőle. Meg fogom nézni valamikor, de azután, hogy a semmilyen Demónától is hogy hasra meg hanyatt van esve a sok kritikus minden szakoldalon, nem várok tőle olyan sokat.
  • rchee #7
    A sok negatív kritika és Cruise fura magánélete ellenére nekem kifejezetten tetszett a film, bár lehetett volna többet is kihozni belőle. Jó sztori, jó kivitelezés, és még humor is került bele :)

    Mellékesen megjegyezném, alig voltunk páran a moziteremben, bár nem rögtön az első nap néztem meg.
  • Ender Wiggin #6
    egy szikkadt, törpe szcientológust, aki sokszor lejáratta már magát a hülye kirohanásaival senki nem vesz már komolyan amerikában (amíg fiatal volt, legalább a csajokat vonzotta a moziba). európában nála cikibb emberekből is sztárok lesznek, itt mindenez nem számít. magának a filmnek van a legkeveseb köze a sikerhez vagy a bukáshoz - ahogy írtátok eszméletlen nagy baromságokra mennek el emberek a moziba.
  • cyberjedi #5
    Lefikázni Tom Cruise-t: ezt könnyű. Logikusan írni (fordítani)? Ahhoz már ész is kellene: "A gyengébb szereplés fő ok a egyértelműen az, hogy a fiatalabbak érdeklődését nem sikerült felkelteni Amerikában. A hétvégi nézők mindössze 27%-a volt 25 éven *felüli*."
    Itt "aluli"-t kellett volna írni, hogy értelmes legyen a gondolatmenet. Erre már nem futja itthon...
  • koschwarz #4
    Pedig ez tényleg egy eszméletlenül szórakoztató és látványos idegeninváziós-partraszállós-időutazós sci-fi.

    Az amcsik biztos azért nem nézik, mert nem valamelyik képregényfilmnek a valahányadik része. Ennyi. Ugyanakkor meg az egyébként tényleg jól sikerült halálosbeteges-romantikus Csillagainkban a hiba c. film tarol. Ki érti ezt?
  • gombabácsi #3
    ja igen tényleg, vasember, avengers, ezek aztán igényes, értelmes filmek, kb barátok közt szint :)
  • kalapos01 #2
    Lehet, hogy más címeket akartál mondani, nem? Batmaneket, Bosszúállókat, Vasembereket. Ezek a sikeresek ott. Nem, amiket te írsz. Vagy idén a LEGO meg az Amerika kapitány.

    A Transformers bevételei Amerikában csökkennek, Európában meg itthon nőnek. A Pókember dettó már bukta Amerikában, a világ tartja el ezeket a filmet.
  • gombabácsi #1
    persze, mert az amcsik okosabbak mint hogy ilyen gagyi tomkrúzokat nézzenek. helyette kétpofára tömik magukba a tránszformerszt, pokkembert, ixmeneket és a többi fantasztikusan érdekes filmet :D