Szekeres Viktor

Hét 2013-as mozifilm került minden idők legjobbjai közé

Remek mozis év volt a tavalyi, a több tucat jól sikerült és értékes alkotás közül azonban hét film kiemelkedett a nézők véleménye szerint.

A naptári évek végén, illetve elején a filmes világban ezer meg egy összegzés lát napvilágot, mindenféle díjátadókat szerveznek, s ezekből vétek lenne kimaradni. Egy-egy évet mozifilmes szempontból többféleképpen is lehet értékelni: a hozzáértők, az évi akár 2-300 filmet is megnéző kritikusok véleményei alapján, a nézők értékelései alapján, vagy például a bevételek alapján, melyek egyrészt az adott film iránti érdeklődés fokát mutatják, másrészt pedig egyfajta tetszési indexet is, hiszen csak a marketing nem elég egy nagyobb siker eléréséhez, ahhoz kell a szóbeszéd is, mely tartós toplistás szereplést idézhet elő.


Az értékelések sorát kezdjük a közönség véleményével. A nézők tavalyi filmkínálatról alkotott véleményét legkönnyebben a Netes Filmadatbázis, az IMDb osztályzatai alapján lehet belőni. Tudjuk, hogy ez csak közelítő adat és, hogy csak egy bizonyos réteg ízlését tükrözi, de a netezőknek talán ez a kör számít legjobban. (Azt persze senki ne várja, hogy a a saját ízlése minden alkalommal találkozni fog a tömeg vagy az elit ízlésével - ez még nem jelenti azt, hogy az IMDb-s osztályzet "nem helyes".)

Az IMDb egyik legtöbbet mondó menüpontja a top 250-es lista, mely értelemszerűen minden idők legjobbnak tartott (legmagasabb osztályzatait kapó) filmjeiből listázza a krémet a regisztrált felhasználók osztályzatai alapján. Éppen ezért igen tanulságos megnézni, hogy egy adott év filmes terméséből, mely alkotások kerülnek fel ide. Ezt a vizsgálódást ráadásul érdemes év elején megejteni, hiszen az új filmek érkeztével egymásra-másra fognak a lista végén állók kiszorulni a legjobb 250-ből, mint ahogy a 2012-es toplistások közül sincs már mind a legjobbak között. Más kérdés, hogy egyes év végi premierek esetében a kezdeti magas osztályzat még csökkenhet, hiszen akad film, mely hosszabb távon is stabil helyezett tud maradni, míg más filmek elismertsége csökken az idő múlásával, vagy azzal, hogy egyre többen látják őket, például amikor a tömegek felfedezik az Oscar-kedvenceket.


A 2013-as kínálatból egyelőre hét filmet rangsorolnak a legjobb között az IMDb-s felhasználók. Cseppet sem meglepő módon a legelőkelőbb helyen lévő filmek szinte mind Oscar-esélyesek. A legjobb pozícióban A Wall Street farkasa van, Martin Scorsese filmje a 48. (123 ezer szavazat alapján) a top 250-es listán, mögötte pedig 84. az Oscar egyik legnagyobb esélyese, a 12 év rabszolgaság (56 ezer szavazat) található, a 123. pedig a másik favorit, a Gravitáció (246 ezer szavazat). A két film közé Spike Jonze rendezése, az 5 Oscarra jelölt A nő furakodott be a 112. helyre (32 ezer szavazat). Az idei év többi toplistás helyezésén két igen elismert film és egy rajongói mű található: 130. a Hajsza a győzelemért, 200. A hobbit: Szmaug pusztasága, míg 240. a Fogságban.

Összehasonlításképp a 2012-es filmek közül jelenleg a következők vannak még a listán: A sötét lovag: Felemelkedés (47.), Django elszabadul (52.), A vadászat (132.), Bosszúállók (176.), Egy különc srác feljegyzései (247.). A tavalyi cikkünk alapján pedig meg lehet állapítani, hogy míg A sötét lovag: Felemelkedés csak 12 helyezést veszített egy év alatt, addig például az egy esztendeje 121. A hobbit: Váratlan utazás, a 189. Pi élete, illetve a 194. Az Argo-akció sikere közel sem volt maradandó, ugyan mind elismert és közönségkedvenc maradt, de a legjobbak közül kiesett. A Bosszúállók a 128. helyről zuhant majdnem 50-et, míg a legkellemesebb meglepetés, az Egy különc srác feljegyzései a 209. helyről az idei évet még a legjobbak között kezdte.


Vajon az idei hetesből jövőre mely filmek lesznek még jelen a legjobbak között?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zetortraktor #8
    LOL. Ez komoly? Az lenne a meglepő, ha nem lenne olyan, ami szar. Hacsak nem tartod magad a tömegek tökéletes leképezésének, akkor ne is várd el. Pedig olyan egyszerű az egész. Meglep, hogy létezik valaki, aki nem tudja értelmezni a dolgokat.

    (Nem mellesleg ha van ott 1 vagy 2 film, ami szar, akkor éppen azért nem szabad az IMDB-t figyelmen kívül hagyni. Mert 80-90%-os eséllyel beletrafáltak a jókba. Ha valakinek az első 10-ből 7-8 szar, akkor természetesen elfelejtheti az IMDB-t. Neki akkor olyan az ízlése.)
  • WoodrowWilson #7
    Remélem nem azt vártad, hogy több tízezer ember véleményének az átlaga minden egyes film esetében meg fog egyezni a te ízléseddel.
  • wraithLord #6
    Én jobban szeretem a Rotten Tomatoes értékeléseit. Abból inkább le tudom szűrni, hogy egy filmjet érdemes-e megnézni, vagy nem.
    Persze olyan is előfordul, hogy egyetértek a lehúzással, mégis 600x megnézem a 12 %-ra értékelt filmet, mert tetszett. :D Persze, ha a film műfaja nem tartozna a legszűkebb érdeklődési körömbe, el se kezdtem volna nézni.
  • Ender Wiggin #5
    A Top250 listán az első tízben is van olyan film, ami szerintem kifejezetten szar. Így aztán nem meglepő, hogy az IMDB osztályozását teljesen figyelmen kívül hagyom. Szóval a wall street farkasa mellett nem érv, hogy 48.
  • zetortraktor #4
    Nem úgy értem, hogy az IMDb-s 7.0-t kell kerülni, hanem azt, ami neked 7.0 alatti lenne. Nyilván az ember, ha utánaolvas, jó eséllyel meg tudja ítélni, hogy neki milyen film jönne be. Lehet az akár 3/10-es az IMDb szerint. Csak arra célzok, hogy ésszel kell moziba járni és nem szarokat nézni.
  • Cat #3
    "Kerülni, ami nincs legalább 7.0-ás szint."

    Nem értek egyet. Pl. a távol-keleti filmek kifejezetten le vannak osztályozva ebből a szempontból, illetve ha van valamilyen speciális érdeklődési köröd, akkor attól, hogy a _tömegek_ szerint egy film 5-ös vagy 6-os, nálad simán lehet 8-as is.
  • zetortraktor #2
    Hát, igen. Van az úgy, hogy az ember közepes vagy rossz filmeket néz meg. Jobban kell választani. utánaolvasni. Kerülni, ami nincs legalább 7.0-ás szint.
  • Nonix #1
    Szamomra egy 2013as film sem hozta a 8.0as szintet. Imdb-en nem szoktam szavazni, csak mindig fejben osztalyozom a muveket.