Szekeres Viktor

Minden idők legerősebb mozis éve lesz 2015

Idén is sok nagy durranásnak beharangozott filmre válthattunk jegyet, jövőre sem fogunk szűkölködni, de mindez semmi ahhoz képest, amilyen kínálat vár ránk 2015-ben a mozikban.

Még nagyon messze van a 2015, de már most kezd kikristályosodni az arra az évre szóló mozis naptár. Ez persze nem jelenti azt, hogy az elkövetkező hónapokban ne jelentenének be még számtalan premiert 2015-re, sőt, csúszások is előfordulhatnak, de ettől még jelenleg állapotában igen impresszívnek tűnik a felhozatal. Ha nem is feltétlenül csak nagyszerűnek ígérkező filmeket láthatunk, mindenképpen rengeteg olyan produkciót, melyekben megvan a lehetőség, hogy gigantikus bevételre tegyenek szert.


Mindez persze nem csoda, hiszen szokás szerint Hollywood ipari mennyiségű folytatással kíván kedvezni egyes sikerfilmek második és sokadik részeket követelő rajongóinak, s ez így is fog menni addig, míg a közönség ki nem ábrándul az adott filmből. Ma egyelőre viszont ott tartunk, hogy igen sok folytatásfilm, főleg Amerikán kívül nagyobb érdeklődést generált, mint az előző epizód, így nem csoda, hogy a hollywoodi mozifilmes modell egyre inkább kezd hasonlítani a tévésorozatosra, s egyre több és több epizód készül mindenből.

2015-ben természetesen a mai trendnek megfelelően jó pár képregényfilmet láthatunk - ezektől jókora bevételeket lehet remélni. A legnagyobb durranás minden bizonnyal A bosszúállók második része, az Avengers: Age of Ultron lesz, mely mellett legalább egy másik Marvel Studios/Disney-filmet, a Hangyaembert (Ant-Man) is bemutatnak. Nem Disney-gyártásban készül, de a Marvel világában játszódni még a Fantasztikus Négyes rebootja is. A DC-s univerzumot pedig jelen állás szerint a Zack Snyder által rendezendő Batman vs. Superman fogja képviselni, meg talán egy Farkas-film, de erről még jelenleg is folynak a tárgyalások.


A nem képregény-alapú ikszedik részek élére természetesen a Csillagok háborújának hetedik epizódját kell kiemelni, de a fantasztikus műfajt fogja képviselni például a negyedik Jurassic Park-film, a Jurassic World, valamint az új Terminátor, amit lehet ötödik epizódként is felfogni, de reboot jellegéből adódóan inkább új első részként érdemes. Az akciófilmek szerelmesei a 24. James Bond- és az 5. Ethan Hunt-filmnek (Mission: Impossible 5) örülhetnek. Több komédia is folytatódni fog, de ezek közül egyelőre a hatalmas bevételre váró Ted 2 a biztos. És az is száz százalék, hogy nagy sikert fog aratni Az Éhezők viadala negyedik része, de a Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok után következő harmadik Robert Langdon-mozi, az Inferno is sokakat érdekelhet.

Azonban nem csak a folytatások robbanthatnak 2015-ben Amerikában, hiszen érkeznek eredeti filmek is, valamint ismert játékok, illetve regények adaptációi. A játékadaptációk közül a legprominensebbnek és sikerre leginkább esélyesnek talán a Warcraft című fantasy tűnik, azonban mivel jelen állás szerint akkor kerülne bemutatásra, mint az Inferno és a Star Wars 7. része, jó eséllyel elhalaszthatják 2016-ra a bemutatóját. De ha jól sikerülnek az előzetesek, akkor a Michael Fassbender főszereplésével készülő Assassin's Creed is robbanthat. Ugyancsak 2015-ben kerül bemutatásra az elmúlt évek legnagyobb könyves sikerének, A szürke ötven árnyalatának filmverziója, mely jó eséllyel durranhat nagyot, bár erre nincs semmi biztosíték. A sikerre legesélyesebb, szinte teljesen eredeti film a Tomorrowland című scifi lehet, melyet Brad Bird rendez Damon Lindelof forgatókönyvéből. (Azért csak "szinte teljesen eredeti", mert a címe a Disney egyik vidámparkos világára utal.)

És úgy van ennyi "nagy durranás" előirányozva 2015-re, hogy például nemrég a Disney elhalasztotta egy időre a Karib-tenger kalózai ötödik részének premierjét, mint ahogy a Fox is csúsztatja A függetlenség napja 2-t, de még azt sem tudjuk, hogy lesz-e 2015-ös Halálos iramban. Bár ez utóbbi valószínűsíthető, hiszen a mostani színészek egyikével már a kilencedik részre is szerződést kötöttek, ráadásul egy spinoff film is készülőben van. És, ha már folytatás, akkor erre az évre jelzik előre a Star Trek 3-at is, bár egyelőre még nincs hivatalos premierdátuma, mint ahogy abban is biztosak lehetünk, hogy horrorfolytatásokat is láthatunk két év múlva. Például, ha hinni lehet a sajtóértesüléseknek, akkor a Fűrész rebootnak is felfogható nyolcadik epizódját, az ikszedik Paranormal Actvity-filmet, vlamint a Démonok között, A bűn éjszakája és az Insidious következő epizódját, no meg persze a 2014-es év egyik jól szereplő horrorját is folytathatják.


Hány film érdekel a 2015-ös kínálatból?
  • Egy sem.
  • Egy, talán kettő.
  • Kábé öt.
  • Legalább 10.
  • Majdnem mindegyik.
És ha mindez nem lenne elég, akkor szóljunk az animációs filmekről is, melyekből hihetetlen mennyiségút fogunk kapni, s melyek legalább fele egy-egy népszerű alkotás folytatása lesz. A Pixar-filmek és az érdekes történettel rendelkező eredetik (Inside Out, B.O.O.: Bureau of Otherworldly Operations, Monster Trucks) mellett jön a SpongyaBob és a Hotel Transylvania második, a Hupikék törpikék és a Kung Fu Panda harmadik, valamint az Alvin és a mókusok negyedik része. Az pedig már csak hab a tortán, hogy saját filmet kapnak a Madagaszkár pingvinjei, valamint a Gru minyonjai.

(Azt csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy sok más film is bemutatásra kerül 2015-ben, bár ezek zöméről még nem is tudunk. Mint ahogy az is valószínű, hogy a fent említetteknél sokkal jobb alkotások is lesznek, azonban előzetesen az említett filmekből lehet kinézni a nagy anyagi sikert.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Probatbicol #25
    Marhaság, sehol nem adták 2 részben a moziban úgy hogy iv-v.A Birodalom az V. rész. Lehet, hogy valami kisebb mozira emlékszel, ahol a gépésznek tekercset kellett cserélni.
  • toarpad #24
    Sok embernek kenyérre sincs pénze de olyan természetesnek veszik egyesek hogy moziba mennek ...
  • WoodrowWilson #23
    Ja, mert a 2006-os kiadáson az eredeti verzió is rajta van.
  • WoodrowWilson #22
    Nem tudom miről beszélsz, soha sehol nem hallottam, nem olvastam, hogy 4-5. részként futott volna a 77-es Star Wars. Most sem találok semmi ilyen infót. Kizárólag az van, hogy alcím és epizódmegjelölés nélkül volt egészen A birodalom visszavágig (tehát 1981-től fut Star Wars: Episode IV - A New Hope, előtt csak Star Wars). Pontosan azért, mert a film elkészültekor még egyáltalán nem volt biztos a folytatás. Egyébként a 2006-os DVD kiadásban egyébként csekkolhatod, hogy van-e epizódszám (nincs). De mondom, mutass valami forrást, hogy ami alátámaszt.

    Igen, ismerem a Holiday Specialt, valóban csak tv-s bohóckodás, annak is tervezték, de még abból is szarabb fajtából. Lucasnak sem a forgatókönyvhöz, sem a rendezéshez nem volt köze. Nem tudom, hogy volt-e olyan eset, hogy letagadta volna a létezését, viszont olyan tutira volt, hogy nem tagadta le, de ekézte, és szeretné meg nem történtté tenni. Díszdobozos kiadásból meg még jó hogy hiányzik, mivel az mozifilmeket tartalmaz, nem tv-s hülyeségeket. Ennyi erővel a rajzfilmeket is hiányolhatnád belőle.
  • Vol Jin #21
    Arra utaltam, hogy az eredeti sorstámozás rendhagyó volt, amit utólag maga a Lucas Arts nem vett figyelembe. Az eredeti kópián valóban IV-V. episode szerepelt. A felújításkor már ezt mellőzték, mert akkor már tervben volt az első három epizód, és a az utolsó három, aminek a leforgatását most szervezik. A felújítás nyilvánvaló oka, hogy a sok év kihagyás után olcsón készítsenek el egy ismételten nagy bevételű filmet, amiből finanszírozható az előzmény leforgatása, és az új generációkat is bevonják a fogyasztói körbe. A papa elviszi a gyerkőcöt, hogy fiam ezt látnod kell, és akkor megint fogynak a fröccsöntött jedi bábuk. Tudatosan újraszámozták az epizódokat, mert tényleg furára sikerült az eredeti. Ha belegondolsz, így is vicc, hogy az új a régi vagy a régi az új, vagy hogy is van. Mellesleg van olyan rész, ami a Birodalom visszavág és a jedi visszatér között játszódik, és egy rövidebb tévéműsor volt, amit utólag Lucas megpróbálta letagadni. Nem forgalmazza, nem megvásárolható. Ez egy musiceles bohóckodás az Endor bolygón. A kis ewokok énekelgetnek benne két akciódúsabb jelenet között. Az egyik fazon, aki részt vett a forgatáson azt nyilatkozta egy beszélgetős műsorban, hogy: ez volt a legkorrektebb szar az egész életemben, amiben részem volt.

    A megrendelhető díszdobozos összes részt tartalmazó packból ez hiányzott. Amikor George Lucast megkérdezték, hogy miért hiányzik, azt nyilatkozta, hogy nem tudja mire gondolnak.
  • Steelblood #20
    Csak engem zavar ez az állandó robbanás/durranás szóhasználat? Könyörgöm olyan szép és változatos a nyelvünk, tényleg ennyire nehéz választékosan írni?
  • WoodrowWilson #19
    Eleve alcím és bármilyen epizódszám nélkül jelent meg, azokat csak A birodalom visszavág után pakolták hozzá. 121 perces a 77-es Star Wars. Az, hogy te valami magyar moziban ki tudja milyen kópiát láttál, ezen nem változtat. De szívesen olvasok bármilyen forrást a témában, ami alátámasztja a mondandód.
  • Vol Jin #18
    "Hogy micsoda? Hol láttad te két részben az Új reményt?"

    A moziban úgy adták le, hogy 4-5 rész, és a közepén volt egy szünet, ami mondjuk nem volt több 10 másodpercnél. Mondjuk a két és fél órás filmet leadták két egy óra és tizenöt perces részben. Tehát egy film volt, de két rész. Az, hogy te tévében nézted meg az ezen nem változtat.
  • narumon #17
    Én meg pont azt akartam írni, hogy remélem azért annál komolyabb lesz :o
  • Co1e #16
    assassin's creed... láttad te az élőszereplős elkészült rövid filmeket? mert ha azt a színvonalat hozzá a mozi ..akkor máris megvettek :D