MTI

Több száz traffipax kerül az utakra

A közeljövőben 365 -sebességellenőrzésre is alkalmas - fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontot (KKEP) állítanak fel, valamint további 160 mobil eszközt is üzembe helyeznek Magyarországon - erősítette meg az erről szóló hírt az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az Index kedden számolt be a beszerzésről. A portál által "csillagháborús tervként" említett beruházás révén a kamerák nem csupán a gyorshajtókat, hanem a záróvonalat átlépőket, a leállósávot használókat is szűrnék. Az ORFK szerdán azt közölte, hogy a KKEP-k tudása jóval túlmutat a sebességellenőrzésen, hiszen képesek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból az automatikus rendszámfelismeréssel, emellett alkalmasak arra, hogy videofelvétellel számos, menet közben elkövetett jogsértést rögzítsenek.

A hatósági nyilvántartásokra példaként az útdíj, útvonalengedély, behajtási engedély, bírságnyilvántartás rendszerét sorolták fel, a rögzíthető jogsértésekre pedig a buszsáv jogosulatlan használatát, a záróvonal átlépését, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megsértését említették példaként. A rendőrség az ország közútjain jelenleg 154 sebességmérő készüléket üzemeltet, amelyből hét fix telepítésű. Ezek jelentős részét váltják majd fel a mobil ellenőrző pontok.

Az ORFK közlése szerint a mintegy 12,5 milliárd forintos beruházás célja, hogy Magyarország megfeleljen az Európai Unió közlekedéspolitikai célkitűzésének. Hozzátették: az eddigi eredmények, a 2008 óta töretlenül javuló közúti közlekedési mutatók javítása "további erőfeszítést igényelnek".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jurij #7
    Addig amíg a költségvetésbe beletervezik a büntetési tételekből befolyó összegeket, addig ne papoljanak a közúti biztonságról és a szabályok betartásáról.
    Sajnos ezeknek a mérőeszközöknek a beszerzése bőven megéri nekik, mert úgy is megfizettetik velünk.
  • Gauge #6
    Vagy az építkezés után kinnmaradt tábláknál...

    Az is ERŐSEN kifogásolható, hogy a rendőrökre nem vonatkozik a KRESZ, ha éppen mérni akarnak...

    Undorító az egész, na. Az ilyenek ( és más faszságok láttán) tényleg elkívánkozik innen az ember...
  • e98ff #5
    Az valóban vicces, hogy a mi adónkból fizetik a rendőröket, akik nem a minket kiraboló betörőket akarják elkapni, hanem egy 30-as táblánál 40-el gyorshajtó ámokfutó pénzét szedik el. A rendőröknek a gonoszokat kellene üldözni, nem azt, aki üres úton megfordul a záróvonalon.
  • drsx #4

    Az utak minőségén mikor fognak javítani?

    Egyébként egyetértek az előttem szólókkal, a kátyuk mellett a vakegér tökölők meg az őrült módra száguldozók veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, nem azok, akik országúton száztízzel merészelnek haladni...
  • randomly #3
    A 3 sávos pálya Magyarországon egy baromság, életveszély a sok csoszogó és a sok száguldozó miatt. Nincs az a sebesség ami biztonságos lenne. 2 sávon a 150 az pont jó 2013-ban Magyarországon.
  • Gauge #2
    Jobbra tartás a másik kedvencem. Valahogy arról a vezetők 95%-a nem is hallott. A kedvencem a három sávos autópályán középen utazók, akik nem értik, hogy miért villognak rájuk. Nyilván a bérletük oda szól...
  • Gauge #1
    Szerintem meg a büdös kurva anyátokat!


    1.) A legtöbb baleset nem gyorshajtás miatt van, hanem a lassan vezető vezetni nem tudni 60-nal autópályán közlekedők miatt van.

    2.) Ok, akkor tessék 150-re emelni a sebességkorlátot

    3.) Mikre nincs pénz?! Én nem kértem, hogy adómból ilyen szart vegyenek. Tessék inkább a bünözőket üldözni, mert ARRA szükség lenne..