MTI

Megjegyzi az utat az autó egy új brit technikával

Egészen olcsó lehet az önmagát vezető autó "robotsofőri" képességét biztosító brit technika, akár 100 fontra (35 ezer forintra) is lemehet az ára - jövendöli Paul Newman, az Oxfordi Egyetem professzora.

A brit egyetemen olyan rendszert fejlesztettek ki, amelyhez nem szükséges GPS - műholdas útikalauz - segítsége, hanem lézerekkel és kamerákkal megjegyeztetik a kocsi számítógépével az útvonalat, és amikor ismét arra jár autójával annak vezetője, a kocsi a következőt mondja: "Ismerem ezt az utat, akarja, hogy én vezessek?" Az automatikát a számítógép képernyőjének megérintésével lehet bekapcsolni. A kikapcsolás is egy pillanat műve: elég a fékpedálra lépni, és máris visszaadja a robotsofőr a vezetést.


A rendszer jelenleg 5 ezer fontba kerül - 1 millió 750 ezer forintba -, de Newman szerint reális a remény, hogy ennek az ötvenedére zsugorodhat idővel az ár. Az önvezető kocsi képességeit valódi forgalomban még nem tesztelték, egyelőre csak egy külön erre a célra megépített pályán ellenőrzik - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    A britek is rajottek, hogy tulnepesedes van! :D