Berta Sándor

Forgalmi dugók elkerülése környezetvédő módon

A hannoveri Leibniz Egyetem és a Bielefeldi Egyetem hallgatói egy olyan számítási felhő technológián alapuló navigációs rendszert terveztek, amely az autósoknak segít nem csak a dugók elkerülésében, de az üzemanyag-megtakarításban is.

A Greenway nevű megoldást a csapat a Microsoft Imagine Cup nevű versenyére készítette el. A felhőalapú rendszer igyekszik minden csatlakozó vezetőt útba igazítani, egyúttal alternatív útvonalakat kínál a számukra. Helge Holzmann, a Greenway csapat egyik tagja elmondta, hogy a sikeres forgalomtervezéshez elegendő, ha az autósok tíz százaléka kapcsolódik a hálózathoz.

Egy 100 kilométeren hét liter benzint fogyasztó autó éves szinten 2,5 tonna széndioxidot bocsát ki. Ennek az ellensúlyozására 200 fára van szükség. A legnagyobb problémát mind a fogyasztás, mind a széndioxid-kibocsátás szempontjából a dugók jelentik, hiszen csak Németországban évente 288 millió liter benzint égetnek el a járművek ilyen módon. A jelenlegi átlagárakat figyelembe véve ez a jelenség 400 millió eurós kárt jelent évente a gazdaságnak. A széndioxid-kibocsátás ellensúlyozására három nagyváros méretű erdő kellene, s akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a dugók miatt minden vezető átlagosan évente 66 órát fecsérel el. A Greenway ezt az időt felezheti meg.


A legnagyobb különbség az új megoldás és a hagyományos navigációs rendszerek között, hogy utóbbiak általában mindig a leggyorsabb útvonalat javasolják az autósoknak, ezért képződnek olyan gyakran dugók. A Greenway eltérő módon működik. "Elemezzük a felhasználók útvonalait és kiszámoljuk, hogy mely utakat milyen arányban használják. Ehhez még hozzávesszük az egyes utak áteresztő képességét is" - közölte Holzmann. A szakember hozzátette: a rendszer akár mellékutakra is elirányítja a vezetőt és ezzel jelentős mértékben csökkenti a dugók kialakulásának a kockázatát, illetve adott esetben le is rövidíti az utat és a vezetéssel töltött időt. A valós idejű számítások lehetővé teszik a dinamikus útvonal-módosításokat.

A Greenway jelenleg a Windows Azure szolgáltatás keretében működik és egyelőre Windows Phone alkalmazásként érhető el. A távlati tervek között szerepel a többi mobil platform támogatása is, az Androidos verziót már gőzerővel fejlesztik. A program alapverziója ingyenes. A jövőben lehetőség nyílik majd arra, hogy a fejlesztők más navigációs rendszerekbe integrálják a szoftvert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • himihumi27 #1
    Ehhez már csak intelligens felhasználók kellenek...