ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Autóvezetés közben is telefonálnak az amerikai fiatalok

Egy friss felmérés szerint a folyamatos figyelmeztető kampányok ellenére is minden második amerikai tinédzser rendszeresen küldözget üzeneteket vezetés közben. Teszik ezt annak ellenére, hogy tízből több mint kilencen elismerik ennek balesetveszélyességét.

A vezetést zavaró tényezőkre figyelmeztető kampányt hirdetett április hónapra az amerikai közlekedési minisztérium. A hivatal adatai szerint évente több ezren halnak meg, és több százezren szenvednek sérülést az utakon olyan baleset eredményeként, amelyet a sofőr figyelmét elterelő tényező okozott. A minisztérium kampánya elsősorban a mobiltelefon használat, különösképpen az SMS-ezés veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet.

Az állami kampány célcsoportja a friss jogosítvánnyal rendelkező amerikai tinédzserek, akik különösen veszélyeztettek az ilyen balesetek tekintetében, és akik ennek ellenére kevéssé figyelnek a nekik szóló üzenetekre. A kampány kapcsán a State Farm biztosító megbízásából a Harris Interactive végzett felmérést a tinik vezetési szokásairól, amely azt mutatja, hogy két év alatt nem változott azok aránya, akik vezetés közben is szöveges üzeneteket irogatnak. A friss lekérdezés szerint a 16-17 éveseknek csak 43 százaléka állítja, soha nem küldött SMS-t vezetés közben, amely arány egyezik a 2010-es lekérdezés eredményeivel. Az egyetlen pozitívum, hogy a korábbi felméréshez képest többen állítják, hogy ritkán, és kevesebben, hogy gyakran küldözgetnek szöveges üzenetet, miközben a volánnál ülnek.

Több mint minden második fiatal annak ellenére hagyja magát megzavarni vezetés közben, hogy a többség elismeri ennek veszélyességét. A válaszadók 76 százaléka elismeri, hogy nagy az esélye annak, hogy a gyakori SMS-ezés mellett halálos balesetet szenvedhet a sofőr. Ennél is többen, 93 százaléknyian vallják, hogy a vezetés ilyen megzavarása jelentősen növeli a baleset bekövetkezésének kockázatát. A kutatás rámutat, a szülők lehetnek azok, akik segíthetnek a tinédzserek meggyőzésben. A lekérdezés eredményei is ugyanis azt mutatják, azon tinik körében, akik rendszeresen írnak és fogadnak üzenetet vezetés közben, 67 százalék beszélget szüleivel a vezetésről. Ez a szám viszont 80 százalék fölötti azok esetében, akik soha nem babrálják a telefonjukat, amíg ők ülnek a volánnál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #1
    nem az a baj, hogy a kretének nagyobb eséllyel nyírják ki magukat, hanem az, hogy sokszor ártatlanokat is magukkal visznek a túlvilágra