SG.hu

Járműszimulátor a Budapesti Műszaki Egyetemen

A mai naptól különböző szimulációs vizsgálatokat lehet megvalósítani a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán, amihez egy szimulátorral felszerelt Audi TT-t kaptak ajándékba.

Az eszközzel mind a hallgatók, mind az egyetemi oktatók és professzorok tapasztalatokat gyűjthetnek tanulmányaikhoz és tudományos munkájukhoz. "Ez tudatos befektetés a jövőbe. A jármű-szimulátor rendszer kiváló eszköz a hallgatók számára, hogy magas színvonalú képzésben részesüljenek és ezáltal megfelelő alapot teremtsenek jövőbeli karrierjükhöz. A jól képzett mérnökök nálunk különösen keresettek“, mondta Rozman Richárd, az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója.


Az Audi TT tesztjármű bázisán a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara egy speciális jármű-szimulátor rendszert fejlesztett ki. A szimulátor segít a járműmérnök hallgatóknak az intelligens járművek kutatása terén. "Azért tartom fontosnak az ilyen projekteket, mint az Audi TT alapú jármű-szimulátor rendszer kifejlesztése, mert egyszerre erősítik a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon folyó oktatást és kutatást. A hallgatók kézzelfogható közelségbe kerülnek a legmodernebb technikával, miközben "játszva" tanulják meg például a hajtáslánc modell-alapú tervezését. A kutatók számára pedig új távlatokat nyithat meg az autógyárakkal való közvetlen együttműködés a folyamatosan erősödő magyar autóipari szegmensben"- mondta Prof. Dr. Kulcsár Béla, a kar dékánja.

A szimulátor vezetőfülkéje egy modern jármű bázisán került kialakításra. A szimulátor és a normál üzemmódú közúti jármű között egy gombnyomással lehet váltani. A járművel valódi vezetési helyzetek szimulálhatók. Így hallható a motorhang, a műszerfalon nyomon követhető többek között a fordulatszám, a sebesség, a hűtővíz-hőmérséklet. Ez különösen a jármű hajtáslánc-elemeinek fejlesztésénél hasznosítható. Az Audi Hungaria 2003 óta a BME partnere. Ennek köszönhetően az autógyártó és az elismert felsőoktatási intézmény számos kutatási projektben dolgozik együtt. A mérnökképzés, motoranalízisek, számítógépes szimulációk mellett fontos szerepet kap az új vizsgálati módszerek alkalmazása és fejlesztése is.


Az Audi Hungaria 2013-ig teljes gyártási folyamatot lefedő járműgyárrá bővül. A vállalat munkahelyeket és fejlődési lehetőséget kínál a műszaki egyetemek végzős hallgatóinak. Különösen gépészmérnökök, közlekedési-és járműmérnökök jelentkezését várják. Emellett a vállalat évente 350 gyakornoki helyet biztosít az érdeklődő egyetemi hallgatók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #8
    übergagyi. De minek ehhez 1 fullos audi TT cupé? Elég lenne force feedbekes kormányt rádobni 1 pcre és kész is a "szimulátor" azt is meg lehet valositani ilyen színvonalon.
  • kisemlős #7
    Engednék inkább ki azt a szerencsétlen természetőrt akit koholt vádakkal lecsuktak...
  • item #6
    Ajándékba mi? Ja, a mi adónkból könnyen ajándékoznak. Állami támogatású intézmények. Úgy csengette a BME valakinek a zsebébe a jó magyar forintot,hogy az csak na.

    De ez a garázsajtós vetítés fenomenális ---
  • Omega #5
    Szerintem ez egy alacsony költségvetésű koncepció, nincs amortizáció és nem kell bele benzin. Amúgy a hasonló szimulátorokhoz képest ez tényleg gagyi.
  • Sir Quno Jedi #4
    Banyek otthon is nagyobb vásznam van, mint amekkorát ezek vetítenek (3m széles), node hogy a garázsajtóra szenvednek vele, az kritikán aluli végképp. Kijár nekik egy óriási LOÁL!
  • NEXUS6 #3
    Ez most akkor egy Audi reklám, ha jól értem.
    ;)
  • FoodLFG #2
    Ez 800x600-as felbontás 0xAA 0xAF. cool!
    Valszeg CPU limites
  • Aaronxy #1
    Ez most komoly??? Nem találtak 1 fehér falat...., meg aztán marha nehéz lenne h az oldalablakon is láthassuk a tájat mi?