Napi Online

GPS figyelmeztet a veszélyes útszakaszokra

A forgalmi torlódások csökkentését és a közlekedésbiztonságot szolgáló informatikai projekt megvalósítására keres vállalkozókat a Magyar Közút.

Úgynevezett intelligens közlekedési rendszerek megvalósítására keres vállalkozót gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A beszerzés becsült értéke nettó 110 millió forint, amely három részterületet fed le: egy internetalapú informatikai rendszerfejlesztést, az úthálózat veszélyes helyeire figyelmeztető gps-alapú rendszer és a közúthálózat szállítási útvonalainak parkolási lehetőségeit tartalmazó weboldal létrehozását.

Az európai dimenziójú közlekedési információs szolgáltatások keretében Magyarországon is kialakítanak egy EasyWay adatportált, amelynek célja egy online közlekedési információkat tartalmazó informatikai rendszer létrehozása - mondta a Napinak Légrádi Veronika, a Magyar Közút szóvivője.

A GPS-alapú rendszer a jelenleg már forgalomban lévő, gépjárművekben is alkalmazható fedélzeti navigációs berendezések funkcióbővítését célozza, hogy azok figyelmeztethessék a felhasználókat a közúthálózat kiemelten veszélyes helyein, grafikus és szöveges formában egyaránt - fejtette ki a szóvivő. A megvalósítandó pilot projekt első lépése a támogató szoftver kidolgozása, illetve a baleseti adatbázis Fejér megye országos közútjaira vonatkozó összeállítása. Az így szerzett tapasztalatok alapján kell majd kialakítani a teljes közúthálózatra vonatkozó eljárást. A megvalósításhoz szükséges elemző munka és ennek támogatására megfelelő szoftver fejlesztése is. Az adatbázisba bekerülnek majd a kiemelten balesetveszélyes csomópontok, veszélyes szakaszok és a szintbeli vasúti kereszteződések.

A harmadik részprojekt a szállítási útvonalak tervezhetőségének, a pihenőidők és -helyek ütemezhetőségének támogatását jelenti. A rendszer megvalósítása során a nyertesnek el kell készítenie a közlekedési főirányok, ezen belül az úthálózat nemzetközi forgalom által leginkább használt részeinek környezetében meglévő várakozó- és pihenőhelyek adatbázisát is - tudtuk meg.

Az EU fehér könyve, az Európai közlekedéspolitika 2010-ig: itt az idő dönteni címmel 2001-ben meghirdetett programja tartalmazza azt az elvárást, hogy az évente bekövetkezett halálos balesetek száma az időszak végére, azaz 2010-ig a felére csökkenjen. Ezt a célt is szolgálják a közbeszerzési eljárás keretében meghirdetett részprojektek - tette hozzá Légrádi Veronika. A Magyar Közút a pályázókkal szembeni minimumkövetelményként határozta meg, hogy a jelentkezők elmúlt háromévi teljes forgalma - részfeladatonként - elérje a nettó 8 millió forint összeghatárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #2
    ha már működne a dolog, az is késő lenne.
  • torcipepe #1
    2001 óta akkor mi a francot csináltak?? most 1 év alatt akarják megcsinálni a lehetetlent??