MTI

Balesetről is informál a navigációs készülék

Valós idejű közlekedési információs szolgáltatást (TMC) indít a TrafficNav Kft., a Magyar Rádió Zrt. és a Navi-Gate Kft. - jelentette be a három cég képviselője Budapesten.

Heckenast László, a TrafficNAV ügyvezető igazgatója elmondta: a GPS navigációs készülékekkel igénybe vehető szolgáltatás folyamatos, s a közlekedőknek a számukra fontos területekről nyújt plusz információkat, például balesetekről, útlezárásokról. A TMC (Traffic Message Chanel) közlekedési információs szolgáltatás a rádiós analóg FM adásokban lévő RDS kódok felhasználásán alapul: a valós idejű kódok alapján a navigációs készülékek értelmezik a híreket, s egyebek mellett útelzárásokról, balesetekről, torlódásokról, s határátkelőhelyi várakozásokról tájékoztatják a közlekedőket. Napjainkban szinte minden nyugat-európai országban működik TMC-szolgáltatás, míg az új uniós tagországok közül eddig csak a Cseh Köztársaságban volt ilyen.

A végfelhasználók számára a Garmin készülékeken ingyenes szolgáltatás augusztus 1-től Budapesten, míg augusztus 20-tól az egész ország területén igénybe vehető. A kódok sugárzását a Magyar Rádió végzi. A hálózatot a távközlési szolgáltató és üzemeltető Nokia Siemens Networks TraffiCOM Kft., a TrafficNav Kft. outsourcing partnere működteti. A készülékeket a Navi-Gate forgalmazza, míg a TrafficNAV a közlekedési információs szolgáltatásokat nyújtja.

Kérdésre válaszolva az üzleti modellről nem közöltek információkat, mivel ezek nem nyilvánosak. Egy újabb kérdésre elhangzott, hogy a TMC-szogláltatás telepítése a navigációs készülék gyártóján, forgalmazóján múlik, azaz akkor lesznek más készülékeken foghatók a közlekedési információk, ha azt például a forgalmazók lehetővé teszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KarmaXXL #1
    Végre!

    Csak nem értem miért lenne Garmin specifikus . TMC vevővel bármilyen iGO kezeli elvileg.