Berta Sándor

Terjed a parkolási díj mobilos fizetése

Berlin, Hamburg és Köln a mobillal fizetett parkolási díj bevezetésének éllovasa. Az előnyös megoldás egyre több településen érhető el.

Gyakran és sokan szembesültek már azzal a problémával, hogy nem elég, hogy fél óra vagy még több idő után szabad parkolóhelyet találtak, még szükség van némi készpénzre is a parkolóórákhoz. Nos, az aprópénz-keresésénél vagy akár a pénzváltásnál mindenképpen kényelmesebb, gyorsabb és nem utolsó sorban egyszerűbb a mobilkészülék segítségével befizetni a parkolási díjakat. Nem véletlen, hogy egyre több helyen jönnek rá a parkolási cégek, hogy számukra is előnyösek az új rendszerek. A megoldás előnye, hogy tényleg csak annyi időt fizet meg az autós, amennyit a gépkocsija valóban parkol, a számlázás pontos, nincsen túlfizetés, nem lehet átverni az ügyfeleket.

A BITKOM német szakmai szervezet felmérése szerint jelenleg már 22 német városban van lehetőség a parkolási díjak mobilon való kiegyenlítésére. A következő hónapokban a települések száma újabb négy helységgel bővül, ugyanis Lübeck, Potsdam, Moers és Oldenburg is csatlakozik a rendszerhez. Azonban míg Hannoverben, Duisburgban, Osnabrückben, Saarbrückenben, Wiesbadenben, Darmstadtban vagy éppen Lemgóban elérhetők a mobil parkolási szolgáltatások, addig számos német nagyvárosban, például Münchenben, Frankfurt am Mainban, Stuttgartban, Dortmundban, Essenben, Düsseldorfban vagy éppen Brémában még hiába is akarná bárki a mobiljával kifizetni a parkolójegyét.

"A mobilos parkolási díj-fizetés egy nagyon érdekes szolgáltatás, amely jóval többet jelent, mint a készpénz nélküli fizetés. Lehetőség van olyan funkciók bevezetésére, mint például a parkolók figyelmeztetése SMS-ben. A rendszer a határidő lejárta előtt negyedórával automatikusan rövid szöveges üzenetet küld a vezetőnek. Így az autós megmenekül a büntetéstől és a településnek sem kell bosszankodnia a túlzottan sokáig parkolók miatt. Ráadásul a nagyobb parkolókat fenntartó cégek is jól járnak, hiszen adott esetben elég havonta egyszer kiszámlázniuk az alkalmazottaiknak vagy a vendégeiknek a parkolási díjakat" - jelentette ki August-Wilhelm Scheer professzor, a BITKOM elnöke.

A rendszerekbe elég csak egyszer online bejelentkezni, utána már automatikusan felismerik a megadott mobiltelefonszám és a rendszám alapján az autósokat. A parkolás kezdetekor beérkező mobilhívás alapján azonnal elkezd számolni az óra, és minden megy a maga útján. A parkolási idő leteltével a vezető ismét bejelentkezik a rendszerbe, és az óra leáll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #1
    De jó hogy világszerte már mobilon is fizethetünk a semmiért a "parkolócégeknek" nevezett maffia bandáknak... Szolgáltatás, na persze, mint védelmi pénz. Ha fizetsz a maffiának nem gyújtják fel a boltod, ha fizetsz a parkolócégnek nem perelnek be... Semmi különbség...