Berta Sándor

Ausztria: számítógépes jogosítvány-szerzés zökkenőkkel

Fiaskó, káosz és botrány - ezekkel a szavakkal illették az osztrákoknál az autósok, a vizsgáztatók és a szakemberek a jogosítványok megszerzéséhez kapcsolódó új elektronikus vizsgarendszert.

Napjainkban teljesen elfogadottá vált, hogy valaki akár a számítógép előtt is tanulhat és számot adhat megszerzett ismereteiről. Így nem volt meglepő, hogy az autóvezetői tanfolyamokon is megjelent a számítógépes oktatás. Ausztriában már tíz évvel ezelőtt bárki letehette az elméleti vizsgákat a számítógép előtt is. Az első rendszert a vizsga CD-k tartalmi hibái és nagy technikai problémák jellemezték, éppen ezért az elmúlt években egyre erősebbé vált a követelés, hogy a programot fel kell váltani egy új, korszerű, hibáktól mentes szoftverrel. Nos, úgy tűnik, ez nem sikerült. A változás hétfőtől lépett életbe, azóta káosz van az autós iskolákban.

"Már hónapokkal ezelőtt felhívtuk az illetékesek figyelmét arra, hogy a programnak ebben a verziójában egyszerűen nem működik a szoftverfrissítési rész és emiatt használhatatlan a gyakorlatban. Azonban rá sem hederítették, maradtak az eredeti bevezetési időpontnál. Az első vizsgáknál az alkalmazást el sem lehetett indítani, maga a rendszer jelezte, hogy nem tudja frissíteni magát, mert ez a verzió elavult. A beérkezett tanulókat, akik kizárólag a vizsgáik miatt szabadnapot vettek igénybe, haza kellett küldenünk, a további vizsgákat le kellett mondanunk" - nyilatkozta felháborodottan Norbert Hausherr, az Osztrák Autós Iskolák Szövetségének vezetője.

Ugyan a problémát már megoldották, azonban Hausherr szerint a szoftverben további komoly hiányosságok is vannak. Így például a vizsgázók által esetleg figyelmen kívül hagyott kérdéseket a program nem terjeszti elő újra, hanem automatikusan rossz válaszként jelöli. Emiatt is történhetett az, hogy a hétfőn az Ausztria-szerte végzett 155 elektronikus vizsga egyharmada elégtelen lett. "Tisztában vagyunk vele, hogy ilyenkor lehetnek kezdeti nehézségek, de meg fogjuk vizsgálni a rossz eredményeket. Amennyiben kiderül, hogy programhibáról van szó, akkor az illető térítésmentesen megismételheti a vizsgát" - közölte Marcin Kotlowski, az osztrák közlekedési minisztérium szóvivője.

Hazánkban 2004 szeptembere óta van lehetőség számítógép előtt az elméleti KRESZ-vizsga letételére, azonban ez a megoldás kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos vizsga. A vizsgázók nem tesztlapon, hanem egy számítógépes programmal adhatják meg a helyes választ. Minden kérdésre ténylegesen legfeljebb egy perc fordítható, egy-egy kérdés megválaszolása későbbre is halasztható, de a válasz módosítására utólag nincs mód.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GyuriX2572 #2
    Azt hisszük fejődünk, közben egytre gyatrátbb szoftvereket sikerül legyártani :(
  • bunny #1
    ÚGy látszik nem csak nálunk divat iszonyú sok pénzért szar programot írni, amit aztán kötelezően használni kell. Ej, ha egyszer én is bekerülhetnék egy ilyen tender nyertesei közé ... és esküszöm, azért a pénzért én még jót is csinálnék.