Berta Sándor

Tankoló robot

Egy holland benzinkút-tulajdonos meg akarta könnyíteni a munkáját, ezért megalkotott egy olyan robotot, amely segít az autósoknak a tankolásban.

A készülék neve stílusosan Tankpitstop lett és az adatbázisában minden Hollandiában bejelentett járműtípus információi megtalálhatók.

A robot karja automatikusan előjön, hogy ha a rendszer érzékeli a megálló autót, óvatosan kinyitja a jármű üzemanyagtankjának zárófedelét, majd megfogja a töltőt és tankol. A munka zökkenőmentességét szenzorok biztosítják, így a robot biztosan nem okoz felületi sérüléseket, például karcolásokat a gépkocsikon.

A robotbenzinkutas idén február 4-én állt szolgálatba, az ára 75 000 euró. Az első jármű, amelyet megtankolt, Maria van der Hoeven holland gazdasági miniszter gépkocsija volt. A Tankpitstop feltalálója Nico van Staveren, aki maga is benzinkút-tulajdonos és akinek az ötletet egy a tehenészetekben alkalmazott fejőrobot adta. A szakember úgy gondolta, ha egy robot tehenet tud fejni, akkor autókat is meg tud tankolni.

Egyelőre még kérdéses, hogy a Tankpitstop mennyire lesz sikeres. Egyes autósok bizonyára továbbra is inkább maguk fognak tankolni, míg mások igénybe veszik majd szolgáltatást. Mindenesetre az eszköz működéséről egy videó is megjelent, de az autósok számára alighanem az a fontosabb, hogy a robottankolásért sem kell többet fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #6
    A tanksapka csak belülről nyitható, vagy kulccsal, de azért nem rossz.

    "A szakember úgy gondolta, ha egy robot tehenet tud fejni, akkor autókat is meg tud tankolni."

    Ez egy pénzfejőgép, semmi különbség.

    Ha villanyautók lesznek, akkor lesz igazán pofás ez a robot, mert azoknál a konnektorba kell bedugni a villásdugót, és már mehet is a gyorstöltés (max. 10 perc).
  • bakagaijin #5
    Az ótómosót sem hatszáz gomb benyomásával programozod fel, hanem a pénztárosnál veszed a kártyát ami alapján a mosó jól eldönti mit kell csinálnia. Ugyanez működhet ennél a kútnál is, egyes egyedül a "tele kérem"-re kell kitalálni valamit, de az se túl bonyolult :).
  • bakagaijin #4
    az adatbázisában minden Hollandiában bejelentett járműtípus információi megtalálhatók. A kétütemű trabant nem biztos, hogy megfelel a holland légszennyezési követelményeknek.

    Érdekes, hogy a tankpisztolyt nem integrálták a robot karjába hanem külön nyúlkál érte, vajon miért?

    Az meg hogy milyen benzint, mennyiért, stb akarsz azt gondolom a balelső ablakon kihajolva lehet rfid-s kártyával vagy nyomkodós módszerrel kiválasztani. Ha parkolójegyeknél műxik, akkor itt is jónak kell lennie.
  • Mister #3
    gondolom így is ki kell szállni, megnyomni az egyik gombot, hogy benya/dízel, megnyomni egy másik gombot akárhányszor, hogy 40 litert akarok.
    aztán negyed óra alatt kinyitja a tanksapkát... najó, ez nem nekem való asszem :D
  • Xantia #2
    Elképzelem, hogy előtte elolvassa az autó hátulján lévő feliratot.
    Ha rá van írva, hogy Flexifuel, akkor már nyúl is az E85-ös csap felé...
  • Sturm44 #1
    Háát ahogy a videót elnézem, eléggé korlátozott azoknak az autóknak a száma amelyeket meg lehet így tankolni... Pl.: Trabant...