Berta Sándor

Navigációs készülékek: előtérben a biztonság

Az autókba szerelt fedélzeti navigációs berendezések új generációjánál a biztonság már legalább annyira fontos, mint maga az útvonalkeresés.

Az új generáció egyik jeles képviselője a TomTom által bemutatott GO 720T nevű készülék, amelynél a multimédiás képességeket a biztonsági funkciók váltották fel. Az eszköz az úgynevezett MapShare technológián alapul, amelynek segítségével az autósok mindig naprakészek lehetnek - méghozzá egymás segítségével.

A TomTom rendszereit jelenleg tízmillió ember használja és a különböző utcanév- vagy forgalmi változásokat az ő segítségükkel aktualizálják. Mindenki maga döntheti el, hogy az adatokat megtartja magának vagy megosztja-e a többi autóssal. A vezetők szintén maguk dönthetik el, hogy minden frissítést letöltenek-e a fedélzeti navigációs készülékükbe vagy csak az őket érdeklő információkat.
"A célunk az, hogy a vezetést még biztonságosabbá és kényelmesebbé tegyük. Ezt a célt szolgálja az új beszédvezérlési funkció is" - hangsúlyozta Sarah Schweiger, a holland cég közép- és kelet-európai PR-vezetője. "Vészhelyzet esetén azonnal megjelenik a Segítség menüpont és alatta minden szükséges információ elérhető, így például a közelben lévő orvosok, kórházak, rendőrőrsök és gyógyszertárak neve, címe és telefonszáma. A készülék autós és gyalogos útvonalakat is javasol. Amennyiben telefonon szeretnénk segítséget kérni, úgy a rendszer automatikusan megadja az aktuális GPS-koordinátáinkat és a pozíciónkat jelzi a térképen is. Így a mentők vagy a rendőrök hamar ránk találhatnak" - mondta Schweiger.

A vezetésre való figyelmet segíti a beérkező szöveges üzenetek felolvasását lehetővé tévő funkció. A navigációs berendezésben ezenkívül van egy leírás a legfontosabb elsősegély technikákról is. Az eszköz ráadásul automatikusan figyelmeztet, ha iskolák, óvodák, vagy más frekventált helyek találhatók a közelben.

A holland vállalat munkatársai a közeljövőben a meglévő közlekedésinformációs szolgáltatások javításán dolgoznak. A jelenlegi rendszerek ugyanis rádióadókat használnak, amelyek nem elég pontosak. Ezeket a tervek szerint mobil átjátszó állomásokkal és a mobiltelefonok helymeghatározó információival váltanák fel. Így pillanatokon belül kiderül, hogy hol van vagy alakul ki éppen dugó, és az autósok azonnal alternatív útvonalat kereshetnek. A programban részt vesznek a Vodafone szakemberei is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wanek #8
  Szerintem a 112-t felhívni nem nagy mutatvány. Elmeséled a bánatodat, és onnan szükség szerint riasztják a mentőket, tűzoltókat, rendőröket, stb. Olyan ez, mint az usa-ban a 911.
 • Hegyikecske #7
  telefonálni is képes vagy, csak egy veszélyhelyzet tipikusan az az eset miko az embernek pont akkor nem jut eszébe még a tűzoltóság száma se nem h a legközelebbi kórház, vagy patikáé, ez egy hasznos szolgáltatás sztem, mert mindenképpen gyorsabb mintha a menübe pötyögnél a POI-k után kutatva (bár az se sokidő - gondoljunk csak mi volt az "analóg" térképek idején) de ha mégis történik vmi baj, ott minden kis idő számít
 • wanek #6
  "a pda meg alapból multimédiás" - legalábbis a PPC-k biztosan. A többi meg hellyel-közzel. Egyébként meg nem nagyon világos a dolog. Ha már ki tudok mondani egy szót, és esetleg le is tudom kérdezni a legközelebbi kórház, stb. helyét, akkor már telefonálni is képes vagyok, és tudok segítséget is kérni. Vagy ezzel nem számoltak a tomtomosok?
 • Hegyikecske #5
  "Ezt a célt szolgálja az új beszédvezérlési funkció is..." tehát gondolom beállíthatsz egy kulcsszót, amit figyel a gép, nyilván olyat célszerű amit nem mondassz ki 5percenként, és ha kimondod akko elvileg a hangra feldobja ezt a menüt, én így értelmezem a cikk alapján. amúgy nem jó az ár/érték arányuk ezeknek, sztem egy pdaval sokkal többre megy az ember, ez csak egy szoftver ami rajta van, a pda meg alapból multimédiás...
 • wanek #4
  Az előbb lemaradt: navigációs rendszert bármilyen autóba be lehet tenni, nem csak Lexusba... és így a kérdésem ismét áll.
 • wanek #3
  Szerintem a Lexus sem állapítja meg, de ez csak egy tipp, mert nincs és nem is lesz Lexusom (amennyibe az kerül, már jobbat is lehet kapni).
 • Tetsuo #2
  "Vészhelyzet esetén azonnal megjelenik a Segítség menüpont..." - ezt honnan a francból állapítja meg? -szerinted a Lexus honnan állapítja meg? hőkamera, radarok, vezetési stílus figyelés, stb segítségével.

  A bejelentéseket gondolom 1 ai értékeli.. ha sokan mondják akkor valszeg igaz, ha 1edül, akkor félre van téve (az adat), v emberhez kapcsolja..

  A többi, csak apró kényelmi változtatás.. az iGO télleg jobb (lehet). ;)
 • wanek #1
  "A TomTom rendszereit jelenleg tízmillió ember használja és a különböző utcanév- vagy forgalmi változásokat az ő segítségükkel aktualizálják. Mindenki maga döntheti el, hogy az adatokat megtartja magának vagy megosztja-e a többi autóssal. A vezetők szintén maguk dönthetik el, hogy minden frissítést letöltenek-e a fedélzeti navigációs készülékükbe vagy csak az őket érdeklő információkat." - elég csak pár félretájékoztatás, és máris felejtőssé válik a dolog. Én biztosan nem töltenék le semmit megbízhatatlan forrásból, arra meg nem lenne időm, hogy infokat küldözgessek másoknak. Halott ötlet (szerintem).

  "Vészhelyzet esetén azonnal megjelenik a Segítség menüpont..." - ezt honnan a francból állapítja meg?
  "...és alatta minden szükséges információ elérhető, így például a közelben lévő orvosok, kórházak, rendőrőrsök és gyógyszertárak neve, címe és telefonszáma." - ezek az infok mindegyik navigációs sw-ből kinyerhetők, mint POI-k. És természetesen oda is tudnak navigálni.

  "Amennyiben telefonon szeretnénk segítséget kérni, úgy a rendszer automatikusan megadja az aktuális GPS-koordinátáinkat és a pozíciónkat jelzi a térképen is." - eleve mutatja a pozíciónkat, hiszen másképp nem is tudna navigálni minket. A GPS koordináták is látszanak. Mi ebben az újdonság?

  "Az eszköz ráadásul automatikusan figyelmeztet, ha iskolák, óvodák, vagy más frekventált helyek találhatók a közelben." - minek? Eleve ki van táblázva!!! Aki ezeket nem látja, az ne is vezessen.

  Felejtős ez a tomtom. Az IGO klasszisokkal jobb (ez nem reklám akart lenni).